Zahăr alb sau zahăr brun: Care este mai sănătos?

Fondator & editor
În ultimii ani, zahărul brun a devenit un produs din ce în ce mai popular în rândul consumatorilor. Acest lucru se datorează în special promovării din partea barurilor, a cafenelelor și a restaurantelor, care totodată, au creat ideea că acest produs este mult mai sănătos decât zahărul alb.
Zahărul brun a fost promovat ca un îndulcitor care nu este atât de nociv precum popularul zahăr alb. De fapt, este doar un mit. Diferența dintre cele două produse este aproape inexistentă. Ambele au aceleași efecte pentru organism, potrivit nutriționiștilor. „Zahărul brun nu dăunează” este doar un mesaj utilizat în campaniile de marketing ale brandurilor.
Zahărul alb și zahărul brun au proprietăți aproape identice
Atât zahărul alb, cât și cel bun este obținut din sfeclă sau trestie de zahăr. Detaliul care face diferența dintre alb și brun este melasa, produs obținut prin procesarea trestiei și a sfeclei. Cu cât cantitatea de melasă este mai redusă, cu atât zahărul este mai rafinat și mai deschis la culoare.
Una peste alta, zahărul, indiferent dacă este alb, brun, cubic sau pudră, ori dacă provine din trestie sau sfeclă, are aproximativ aceeași valoare calorică. Zahărul alb are 99% zaharoză pură, iar cel bun, 97%. Numărul de calorii, respectiv cantitatea de carbohidrați simpli este aproape identică în ambele cazuri. Organismul uman nu face diferența între cele două tipuri de zahăr, deci consumul în exces al celor două produse are efecte nocive precum: apariția cariilor dentare, creștere în greutate, declanșarea diabetului zaharat.
Zahărul, sursă de carbohidrați simpli
Carbohidrații se împart în două categorii: simpli și complecși. Specialiștii recomandă un consum moderat al carbohidraților simpli, pentru că nu aduc beneficii pentru sănătate. Îți dau energie pe moment și cam atât. Mai mult, consumați în exces pe termen lung, pot avea efecte negative asupra organismului.
Carbohidrații simpli se găsesc în produse precum fursecuri, gogoși, sucuri, pâine albă. Aceștia produc energie pe moment, dar aportul lor de nutrienți este extrem de scăzut.
În schimb, carbohidrații complecși, care se găsesc în cereale integrale, orez brun, cartofi dulci, fulgi de ovăz, pâine integrală, alimente bogate în macronutrienți (proteine, lipide și glucide) și micronutrienți (vitamine și minerale).
Fondator & editor