Now Reading
Vinurile din hypermarketuri, notate de experți. Cezar Ioan: „Este o revoluție pe piața din România” [EXCLUSIV]

Vinurile din hypermarketuri, notate de experți. Cezar Ioan: „Este o revoluție pe piața din România” [EXCLUSIV]

Probabil că ți s-a întâmplat să mergi în hypermarket și să te învârți ceva timp pe lângă rafturile de vinuri. „Să fie alb, roșu sau rose?” și mai ales, „care e cel mai bun?” sunt întrebările pe care ți le pui atunci când stai să te gândești pe ce să dai banii. Pentru a mai rezolva din aceste dileme, specialiștii în vinuri au venit cu un proiect inedit pentru consumatori.

Vinurile dintr-un cunoscut hypermarket din România sunt evaluate cu puncte, la raft. Mai precis, inițiativa este a lui Cezar Ioan, jurnalist la Vinul.ro, care ne-a povestit mai multe despre noul proiect, în parteneriat cu Auchan.

Cezar Ioan, expert în vinuri
Cezar Ioan, expert în vinuri

„Se setează un nou standard în comerțul de vin”

Andi Miron (MrNews.ro): Punctajul reflectă doar calitatea sau raportul calitate/preț?

Cezar Ioan (Vinul.ro): Punctajul reflectă doar calitatea, evaluatorii noștri nu cunosc prețul atunci când examinează fiecare vin, tocmai pentru a evita subiectivismele. Rămâne în responsabilitatea cumpărătorilor să facă raportul între preț și puncaj, după buzunarul și gusturile fiecăruia.

Andi Miron: Cum a început colaborarea? Cum a luat naștere ideea?

Cezar Ioan: Ideea de a introduce „calitatea” ca un diferențiator la raft este una mai veche și piața are nevoie de așa ceva, pentru că „marele perete al vinului” (cum numește autorul american Mike Veseth raftul imens de vinuri din supermarketuri în cartea lui „Războaiele vinului”) este intimindant, generează confuzie consumatorului în căutare de repere. Punerea ei în practică ai ideii în acest mod a început acum 3-4 ani, împreună cu un consultant independent specializat în vânzări prin marele retail – Marius Dinu – care a început să „circule” în mediul profesional al marilor retaileri un proiect redactat împreună în acest sens. Ca urmare a eforturilor lui, în urmă cu un an a apărut interesul celor de la Auchan, care s-a materializat în august 2019 prin apariția la raft a cartonașelor cu punctajele noastre.

Vreau nu doar să le mulțumesc celor de la Auchan pentru colaborare, ci mai ales să atrag atenția, ca unul care a început să cunoască fenomenul din interior, că acest demers venit din partea unui mare retailer este o revoluție la noi pe piață – setează, practic, un nou standard pentru comerțul modern cu vin. Tot vorbim despre educarea consumatorului de vin: argumentul calității atestate de un organism independent, exprimat prin puncte, diminuează importanța prețului în procesul de achiziție al consumatorului și introduce un alt tip de reper, care-l poate conduce pe consumator către produse mai bune.

Identitatea cramelor, dezvăluită experților doar după evaluare

Andi Miron: Oferă-ne niște detalii de culise! Cine și cum a făcut evaluarea? Ce a presupus mai exact procesul și cât timp a luat?

Cezar Ioan: Am făcut, până în momentul de față, cinci sesiuni de evaluare de câte aproximativ 5 ore fiecare. Toate, cam cu câte 50 de vinuri, cu 5 comisii diferite. Toate comisiile au fost compuse dintr-un mix de degustători care să vină, fiecare cu „felia” lui de expertiză, cu punctul lui de vedere care să ne ajute să evaluăm vinul. Baza evaluării, desigur, o constituie examinarea „clasică”, prin văz, miros, gust.

Dar în ceea ce privește „nota finală”, impresia de ansamblu, a fost important să avem evaluatori care văd vinul din perspective diferite: unii au fost doar degusători, alții somelieri, alții vânzători de vin în magazine specializate. Toți, oameni cu experiență certificată. Și toate evaluările au fost „în orb”, adică identitatea vinurilor a fost ascunsă degustătorilor. Am ordonat vinurile produse de diferite crame, din diverse arii geografice, pe serii logice – ca să comparăm albe cu alte, roșii cu roșii, seci cu seci, dulci cu dulci etc – dar evaluatorii nu au știut decât vârsta vinurilor și soiul înscris pe etichetă, fără să știe numele cramei.

Inițiativa merge mai departe

Andi Miron: Știu că vrei să mergi mai departe cu proiectul, prin atașarea unei etichete cu punctaj, direct pe sticlă. În ce măsură prezintă producătorii deschidere în acest sens? Până la urmă, fiecare brand va dori un punctaj cât mai mare, e vorba despre orgoliu.

Cezar Ioan: Brandurile pot să vrea orice, nu asta e problema. Modul în care noi am alcătuit comisiile, faptul că vinurile sunt secretizate și amestecate în serii care nu implică degustarea la rând a sticlelor unui singur producător, sunt de natură să asigure pe cât posibil obiectivitatea.

În ceea ce privește lipirea unui sticker autocolant cu punctajul pe sticlă, aceasta este benefică din multe puncte de vedere. În primul rând, nu se mai poate întâmpla ca sticla să ajungă la raft, la distanță de eticheta cu punctajul – cum se mai întâmplă, de pildă, când un consumator ia o sticlă în mână, o examinează și o pune înapoi unde găsește loc, nu fix de unde a luat-o. În al doilea rând, punctajul lipit pe sticlă va însoți acea sticlă și la momentul de consum, acasă, unde argumentul ajunge să fie vizibil și în fața altor oameni decât cei care au achiziționat efectiv sticla – mulți oameni cumpără vin ca să-l bea cu prietenii, de pildă. Astfel, mai mulți consumatori iau la cunoștință despre acest sistem de „certificare calitativă” și încep să îl ia ca reper, ceea ce înseamnă un minim de educație în domeniu.

Punctajul lipit pe sticlă direct din cramă ajunge sub ochii tuturor partenerilor de afaceri ai cramei (distribuitori ș.a.m.d.) și de aici chiar pe mesele restaurantelor, nu doar în casele oamenilor. Și, nu în ultimul rând, punctajul lipit pe sticlă este, în sine, ceva care atrage atenția, „face reclamă”, „îi sare în ochi” consumatorului.

Cele mai bune vinuri din România, premiate

Cele mai bune vinuri din România au fost premiate de specialiști, în cadrul Galei Premiilor de Excelență Vinul.ro și Gastro Art.

La finalul lui septembrie, la Palatul Parlamentului, s-au acordat 35 de Medalii de Aur, 16 Medalii de Argint și 6 Mari Medalii de Aur pentru pentru cele mai bune crame, menționate mai jos. Vezi AICI lista câștigătorilor.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top