Now Reading
Tot ceea ce trebuie să știi despre cafea. Cum să o consumi și ce beneficii are pentru sănătate

Tot ceea ce trebuie să știi despre cafea. Cum să o consumi și ce beneficii are pentru sănătate

Nu degeaba se spune că o zi productivă începe cu o cafea bună. De altfel, în trecut, războinicii din triburile est-africane consumau boabele de cafea în combinație cu grăsime animală pentru a avea cât mai multă energie în timpul luptelor, iar tămăduitorii o administrau ca medicament.

S-a demonstrat științific că sănătatea organismului uman poate fi susținută printr-un consum controlat de cafea, așa că mai jos îți prezentăm câteva lucruri interesante despre a doua cea mai populară băutură din lume.

Cum îți dai seama ce tip de cafea ți se potrivește

Cu toate că în lume s-au descoperit în jurul a 80 de soiuri de cafea, există câteva sortimente care sunt cultivate și consumate în mod frecvent. De exemplu, arabica și robusta (Canephora) reprezintă 99% din producția de cafea la nivel mondial.

Arabica este originară din Asia, dar se cultivă cu preponderență în America Latină și în Africa. Se găsește pe piață sub diverse arome, acestea fiind date de schimbările climatice din regiunea în care sunt cultivați arborii de cafea, dar și de calitatea solului, care trebuie să fie cât mai bogat în minerale. Gustul cafelei arabica este fin, iar nivelul de cofeină este situat între 0,8-1,4 %, acest soi fiind cel mai potrivit pentru băutorii de cafea aromată. Tocmai aromele sale remarcabile, fructate, florale, cu note de cacao sau nucă, determină caracterul premium al acestui soi. În prezent, cafeaua arabica este folosită atât în competițiile de profil, cât și în prepararea băuturilor rafinate. Cele mai importante varietăți de cafea arabica sunt Bourbon și Typica.

Robusta este un soi de cafea care nu necesită a fi cultivată în condiții de mediu la fel de pretențioase ca arabica, motiv pentru care poate fi găsită în Vietnam, Brazilia, Indonezia, dar și în multe alte zone. Acest soi este folosit în producția băuturilor solubile, tip ness, în prepararea de espresso, dar și în cazul automatelor de cafea. Spre deosebire de arabica, robusta este mai puțin aromată și are o concentrație aproape dublă de cofeină, ceea ce determină un gust puternic, cu note de lemn, tutun sau alune. Totuși, concentrația de zahăr este de două ori mai mică decât în cazul cafelei arabica.

Desigur, acestea nu sunt singurele variante pentru care poți opta în selectarea tipului de cafea care ți se potrivește, însă sunt cele mai accesibile ca preț, sunt ușor de găsit în comerț și, de regulă, satisfac gusturile majorității băutorilor de cafea. Trebuie reținut că o mare parte dintre cafelele care se găsesc pe piață sunt obținute prin combinarea celor două soiuri, iar gustul este dat de cafeaua robusta, care are arome mai pronunțate.

Cum contribuie consumul de cafea la menținerea sănătății

Cafeaua prăjită conține numeroase substanțe nutritive, precum vitamine (B1, B2, B3, B5), minerale (magneziu, potasiu) și antioxidanți. S-a demonstrat științific faptul că un consum moderat, de maxim 400 mg pe zi, adică echivalentul a maxim două-trei căni de cafea neîndulcită, fără lapte, frișcă sau altele asemănătoare, poate îmbunătăți substanțial starea de sănătate. Pe scurt, cafeaua consumată „cu cap”:

  1. Stimulează organismul, elimină starea de oboseală și crește nivelul energiei corpului. Toate aceste efecte se datorează cafeinei, care, odată ajunsă la creier, prin sânge, neutralizează adenozina și permite, astfel, dopaminei și noreprinefrinei să activeze funcțiile cognitive al creierului. Memoria este îmbunătățită, puterea de concentrare crește, iar oboseala survenită în cea de-a doua parte a zilei este alungată.
  2. Arde grăsimile și contribuie la îmbunătățirea performanțelor fizice, datorită cantității mai mari de adrenalină eliberate în sânge. Cafeaua accelerează metabolismul cu până la 29% în cazul unui adult normal și cu până la 10% în cazul unui adult supraponderal.
  3. Protejează organismul împotriva a numeroase boli și afecțiuni, precum Alzheimer, Parkinson, cancer la ficat, diabet de tip 2, ciroză, insuficiență cardiacă, boală biliară, boli cardiovasculare și altele. 
  4. Ameliorează durerile de cap. Dopamina și serotonina sunt produse în cantități mult mai mari, motiv pentru care s-a stabilit la nivel științific faptul că paracetamolul este mai eficient în îndepărtarea migrenelor dacă este consumat în combinație cu cafeaua.
  5. Reprezintă una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, fiind mai importantă chiar decât fructele sau legumele și de 4 ori mai bogată decât ceaiul verde. Din acest motiv, procesul de îmbătrânire la nivelul întregului organism este încetinit.

Posibile efecte secundare

Consumul de cafea împarte oamenii, de regulă, în două mari categorii: cei care consideră că această băutură este sănătoasă și cei care sunt de părere că este nocivă.

Efectele secundare există și apar în momentul în care cafeaua este băută în exces, necontrolat, ori este preparată greșit. Supraabundența de cofeină afectează ficatul, crește tensiunea arterială, provoacă insomnii, agitație și dureri de cap și senzația de diaree, greață ori vărsături. Asistăm, practic, la fenomenul denumit „cafeism”. Tocmai din acest motiv, pentru a menține un echilibru la nivelul întregului organism, trebuie să acorzi o atenție deosebită situației tale medicale și, în cazul în care suferi de anumite afecțiuni, este esențial să te informezi dacă poți consuma cafea și, mai ales, în ce cantitate.

De altfel, simptome similare apar și în situația în care se întrerupe brusc consumul de cafea de către consumatorii înrăiți, ceea ce creează impresia așa-zisei „dependențe”. Fiind vorba despre o substanță care „jonglează” cu producția de adenozină, este normal ca, în momentul în care încetezi deodată să o mai bei, creierul să devină ușor mai leneș și să apară efecte precum cele descrise mai sus. Cu toate că aceste stări pot să dureze doar câteva zile, este recomandat ca întreruperea consumului să se facă treptat, pentru a evita pe cât posibil apariția lor.

În ceea ce privește efectul diuretic al cafelei, care determină plămânii să înghită o cantitate de apă suplimentară, pe care trebuie să o elimine ulterior prin urinare, este important de știut că deshidratarea poate interveni doar dacă se depășesc 250 mg de cafeină/zi, adică peste 2 căni. În această situație, consumul de cafea trebuie să fie completat cu un pahar cu apă, dar altfel, o cantitate normală de cafeină consumată într-o zi nu este de natură a dezechilibra nivelul hidric al organismului.

Trucuri pentru a savura o cafea excelentă

Dacă îți dorești ca băutul cafelei să nu fie doar o modalitate de a da tonul zilei, ci o oportunitate pentru a-ți răsfăța papilele gustative, este recomandat să încerci diverse soiuri pentru a observa care ți se potrivește. Un aspect de care trebuie să ții cont este că, indiferent de ce ai alege, gustul poate fi influențat de anumiți factori și că, de cele mai multe ori, depinde de tine cât de savuroasă va fi cafeaua.

În primul rând, este important să știi că boabele de cafea nu oxidează și, astfel, își conservă mult mai bine aromele, motiv pentru care este indicat ca acestea să fie măcinate chiar înainte de prepararea efectivă. După măcinare, cafeaua rezultată trebuie păstrată într-un recipient închis ermetic și este preferabil să fie consumată într-un timp cât mai scurt.

În al doilea rând, o importanță deosebită trebuie acordată apei folosite la preparare. Aceasta trebuie să fie plată sau, dacă este de la robinet, trebuie neapărat să fie filtrată și să aibă pH-ul potrivit. În caz contrar, calcarul din apa nefiltrată va afecta atât gustul preparatului final și proprietățile acestuia, cât și aparatul folosit la pregătirea lui, prin depunerile care se formează de-a lungul timpului pe componentele sale.

Nu în ultimul rând, este importantă proporția cafelei în raport cu cantitatea de apă. Se recomandă ca la fiecare 180 ml de apă să se folosească aproximativ 10 de grame de cafea, însă depinde foarte mult și de metoda de preparare aleasă (la cafetieră, la ibric, la filtru, la presă franceză sau altele). Totodată, trebuie să ții cont de faptul că folosirea cuburilor de gheață nu este o metodă bună pentru a răci cafeaua, deoarece îi vor altera gustul, așa că mai bine o depozitezi pentru scurt timp în congelator sau folosești două-trei cuburi de cafea înghețată pentru a o aduce la temperatura dorită.

În final, există câteva „artificii” care dau un gust deosebit cafelei, precum condimentele presărate în amestec (scorțișoară, nucșoară, cardamom, ghimbir). Atenție, însă! Cardamomul neutralizează cafeina și dă o senzație ușoară de picant.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top