Now Reading
TOP Cele mai bune filme cu Gheorghe Dinică

TOP Cele mai bune filme cu Gheorghe Dinică

Gheorghe Dinică este unul dintre cei mai talentați, carismatici și memorabili actori români, de teatru și de film. Publicului larg s-a făcut cunoscut prin intermediul lungmetrajelor istorice, a filmelor de acțiune și a comediilor spumoase.

MrNews.ro a realizat o listă a filmelor cu maestrul Dinică, pe care merită să le urmărești.

 

Cele mai bune filme cu Gheorghe Dinică, pe care merită să le urmărești

 

Filantropica (2002)

 

„Filantropica” este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei românești. Regizorul  prezintă haosul societății românești post-decembriste, cu accent pe viața unui profesor blazat, interpretat de către Mircea Diaconu. Viața cadrului didactic se schimbă radical, din dorința de a face bani cât mai rapid. Demnitatea-i devine negociabilă, după ce-l întâlnește pe Pepe, interpretat de către Gheorghe Dinică, un individ dibaci și carismatic, liderul unei rețele de cerșetorie. Pentru profesorul Ovidiu, Pepe are un plan mult mai spectaculos, mai bine gândit, ceea ce face ca filmul să fie plin de peripeții, o comedie inteligentă, care prezintă drama unui cetățean confuz, într-o societate la fel de confuză.

De asemenea, „Filantropica” este filmul în care Gheorghe Dinică a avut cel mai cunoscut rol probabil, în rândul cinefililor. „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană! Fii profesionist, ce dracu’!” este una dintre replicile „virale” din celebrul film, foarte concentrat în acțiune.

 

Cuibul de viespi (1987)

 

Realizat după piesa „Gaițele”, a lui Alexandru Kirițescu, este o adaptare stilizată a istoriei României. Plin de satiră verbală și vizuală, filmul redă comicul noii clase, a burgheziei.

În 1936, un timp în care Bucureștiul a fost cunoscut ca „Parisul Estului”, cele trei surori Duduleanu, dintr-o familie de comercianți prosperi, își conduc clanul cu mână de fier. Tânărul jurnalist Mircea Aldea, interpretat de către Ovidiu Iuliu Moldova, intră în acest clan prin căsătoria cu fiica lor, dar această unire se va lovi de mari probleme. Gheorghe Dinică, Tamara Buciuceanu și Tora Vasilescu sunt doar câteva nume importante care fac parte din distribuția lungmetrajului, din regia lui Horea Popescu.

 

Secretul lui Bachus (1984)

 

„Secretul lui Bachus” este unul dintre filmele considerate „obligatoriu de văzut” de fanii lungmetrajelor românești. Inițial, comuniștii au vrut ca filmul să fie o unealtă de propagandă, dar s-a întors împotriva lor. „Secretul lui Bachus” este o satiră a societății românești comuniste, dominată de minciună, care favoriza liderii cu funcții înalte din PCR. Ștefan Mihăescu-Brăila a făcut un rol magistral, intepretându-l pe Bachus, personajul principal, un individ de un comic grotesc, care ascunde un mare secret.

Din distribuția filmului, în regia lui Geo Saizescu mai fac parte nume „grele”, precum Gheorghe Dinică, Emil Hossu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani și Jean Constantin.

 

Osânda (1977)

 

„Osânda” prezintă drama lui Manolache Preda, un țăran condamnat la 10 ani de ocnă, după ce a participat la răscoala din 1907. Întors de pe front, în satul natal. Încearcă să se reintegreze, dar se lovește de mari probleme, din toate punctele de vedere. Relația cu familia și cu consătenii nu mai este aceeași, iar problemele cu legea reprezintă cea mai mare amenințare, care naște reacții extreme.

Amza Pellea îl interpretează magistral pe țăranul Manolache, Gheorghe Dinică pe Ion, șeful postului de jandarmi, într-un film în regia lui Sergiu Nicolaescu. Din distribuție mai fac parte chiar Sergiu Nicolaescu și Ernest Maftei.

 

De ce trag clopotele, Mitică? (1981)

 

Filmul are la bază piesa „D’ale Carnavalului”, a lui I. L. Caragiale. Acesta explorează universul micii burghezii, o lume pestriță, superficială, imorală, plină de aventuri sentimentale. Fiecare are câte un amant și o amantă, iar o scrisoare dubioasă aprinde un adevărat scandal.

În celebra comedie, Gheorghe Dinică interpretează rolul lui Nae Girimea „Bibicu”, bărbierul și Don Juan-ul cartierului. Din distribuție mai fac parte Victor Rebengiuc, Ștefan Iordache, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Tora Vasilescu și Mariana Mihuț.

 

 

Concurs (1982)

 

Un grup de angajați din perioada comunistă, care lucreză la aceeași instituție, decid să ia parte la un concurs turistic de weekend. În timpul competiției, ei aud zbieratul disperat după ajutor al unei femei, dar niciun concurent nu se abate din drum. Potrivit instrucțiunilor, orice ignorare a regulamentului conduce la moarte. Tensiunile ierarhice, complexele și lașitățile de care umilii funcționari nu reușesc să scape, transformă ieșirea în natură într-un crud și penibil moment al adevărului.

„Concurs” este o satiră social-politică a vieţii în comunism, în care excesul de autoritarism, refuzul responsabilităţii, ipocrizia, laşitatea şi oportunismul reprezentau valorile morale acceptate de majoritatea oamenilor. Filmul în regia lui Dan Pița este cunosiderat foarte curajos pentru acea vreme. Îi are în distribuție pe Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Oana Pellea, Marin Moraru și Claudiu Bleonț.

 

Oglinda: Începutul adevărului (1984)

 

Unul dintre cele mai reușite filme istorice românești. Realizat în regia lui Sergiu Nicolaescu, lungmetrajul reconstituie momentul dramatic al unui dintre cele mai delicate subiecte din secolul XX, cu Ion Antonescu în prim-plan, actul de la 23 august 1944 – demiterea și arestarea mareșalului, la comanda Regelui Mihai I și trecerea de partea Ununii Sovietice. Filmul acoperă inclusiv perioada tumultoasă a rebeliunii legionare, din 1941, ascensiunea și executarea lui Antonescu, gloria și decăderea lui Mihai, instaurarea regimului comunist și impunerea lui Petru Groza ca premier, moartea lui Iuliu Maniu și execuția lui Lucrețiu Pătrășcani.

Ion Simnie îl interpretează pe Ion Antonescu, iar Gheorghe Dinică pe Mihai Antonescu, ministrul de Externe, executat în 1946.

 

Crucea de piatră (1994)

 

La începutul instaurării sistemului comunist, noii conducători ai statului român încep să desființeze bordelurile. Comuniștii încep să ducă muncă de convingere cu clienții fideli, iar în cazul în care nu există înțelegere, se aplică metode tipice vremurilor: amenințările, șantajul și violența.

Omul dedicat pentru această misiune este tovarășul Puzderie, interpretat de către Gheorghe Dinică, ce are grijă să se bucure și el, la rândul său, de „plăcerile vieții”. Din distribuția comediei lui Andrei Blaier mai fac parte actori cunoscuți, precum Ernest Maftei și Carmen Tănase.

 

Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

 

Realizat după romanul lui Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni” este unul dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei românești. De o parte, este foarte apreciat, de altă parte este criticat pentru trivialitățile ecranizate de către Șerban Marinescu, ce îndepărtează filmul foarte mult de opera scriitorului.

Acțiunea se petrece în perioada comunistă, când Securitatea „tăia și spânzura”, o entitate abuzivă, formată din mulți neciopliți, aspecte reflectate excelent de regizor. Gheorghe Dinică joacă rolul unui anchetator de Securitate, iar din distribuție mai fac parte Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Maia Morgenstern, Tora Vasilescu, Emil Hossu și Mircea Albulescu.

 

Tatăl risipitor (1974)

 

În perioada 1944-1945, într-un sat românesc de câmpie, vechea administrație și clasa înstărită de la sate înfruntă schimbările politice anunțate de „forțele democratice” și se opun reformei agrare. Lungmetrajul reprezintă ecranizarea nuvelei „Oaie și ai săi” scrisă de Eugen Barbu.

Gheorghe Dinică joacă rolul fiului invalid, întors de pe front, al țăranului Oaie, interpretat de către Toma Caragiu. Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Colea Răutu, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Marga Barbu fac și ei parte din distribuție. „Tatăl risipitor” este filmul de debut al regizorului Adrian Petringenaru.

 

După-amiaza unui torționar (2001)

 

Gheorghe Dinică îl interpretează pe Franț Țandără, un fost torționar din închisorile comuniste. Acesta oferă un interviu unei jurnaliste, care se transformă într-o adevărată confruntare. Este un film de dramă, biografic, cu elemente istorice care merită urmărite. Nu este un lugmetraj bombastic, exploziv, ci mai degrabă psihologic, în regia lui Lucian Pintilie și din distribuția căruia mai fac parte Radu Beligan, Șerban Pavu și Ioana Ana Macaria.

 

Divorț… Din dragoste (1991)

 

Apărut imediat după Revoluție, filmul este o satiră a fostului regim, cu multe probleme de cuplu și absurdități tipice acelor vremuri. Andrei Blaier semnează regia, iar dintre numele prezente din distribuție se numără Gheorghe Dinică, Emilia Popescu, Magda Catone și Horațiu Mălăele.

 

Seria Comisarul Moldovan/Miclovan: Revanșa (1978), Un comisar acuză (1974), Ultimul cartuș (1973) Cu mâinile curate (1972)

 

Una dintre cele mai celebre serii de filme românești, care a făcut senzație în epoca comunistă. Sergiu Nicolaescu, regizor și personaj principal, în pielea Comisarului Miclovan/Moldovan, este un fel de Chuck Norris, un mare justițiar, aspru opozant al bandelor de răufăcători și al legionarilor, un „om al sistemului”, sprijinit de guvernul Regelui Mihai și de comuniști.

În cele patru filme ale lui Nicolaescu pot fi urmărite adevărate staruri ale cinematografiei autohtone, precum Gheorghe Dinică, în rolul legionarului Paraipan, respectiv Lăscărică, Amza Pellea, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, George Constantin, Colea Răutu, Marga Barbu, Iurie Darie, Mircea Albulescu, Ion Dichiseanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Aimee Iacobescu.

 

_

 

Pentru toată filmografia lui Gheorghe Dinică vizitează IMDB și Cinemagia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top