Now Reading
TOP 20 fotbaliști români care nu au reușit să se impună în străinătate

TOP 20 fotbaliști români care nu au reușit să se impună în străinătate

După căderea comunismului, „transferul în străinătate” a reprezentat dezideratul fotbaliștilor români. Reprezentanții „Generației de Aur” au fost cei care au dat tonul: Gică Popescu, Gică Hagi și Dan Petrescu. Unii au reușit să se impună, iar alții, mai puțin. În ultimele două decenii, calitatea fotbalului românesc a scăzut semnificativ și asfel, „produsele de export” au fost din ce în ce mai puține și mai neperformante.

Numărul fotbaliștilor români care au dezamăgit în străinătate este mai mare decât cel al jucătorilor care au reușit să confirme. Pentru unii, „visul” transferului în străinătate s-a transformat într-un coșmar, care le-a distrus cariera. Mulți au ajuns să fie de nerecunoscut; nici revenirea în campionatul intern nu i-a mai ajutat.

În ultimii ani, s-a tot discutat despre „țepele patronilor români”, lipsa de pregătire fizică, lipsa forței mentale a fotbaliștilor români și „talentele irosite”. Despre acestea discutăm prin intermediul topului de mai jos, în care am inclus jucătorii care nu au reușit să se adapteze în străinătate.

Pentru realizarea topului, am ținut cont de următoarele aspecte: cifrele, realizările individuale la echipa de club (meciurile, minutele jucate, goluri, assisturi, momentele-cheie în care au făcut diferența), sumele de transfer și așteptările suporterilor, nivelul campionatului și a echipei unde s-au transferat, deci oportunitatea oferită pentru evoluție, respectiv declinul.

TOP 20 fotbaliști români care nu au reușit să se impună în străinătate

20. Ciprian Marica

Ciprian Marica a jucat în străinătate încă de la vârsta de 18 ani. Și-a început cariera la Dinamo București, iar mai apoi, a evoluat la Șahtior, Stuttgart, Schalke, Getafe și Konyaspor. Și-a încheiat cariera la FCSB, la vârsta de 30 de ani, din cauza unor probleme medicale.

Marica, unul dintre preferații lui Victor Pițurcă, a avut evoluții încântătoare în tricoul echipei naționale a României, unde a reușit 25 de goluri în 72 de selecții. La echipele de club nu a reușit să se impună, mereu a stat în umbra unor atacanți precum Cacau la Stuttgart, respectiv Klaas-Jan Huntelaar la Schalke 04.

Atacantul a petrecut cea mai bună perioadă a carierei la Stuttgart, unde a reușit 30 de goluri în 132 de partide. Cea mai slabă perioadă a carierei a avut-o la Schalke, unde a înscris 9 goluri în 52 de meciuri.

19. Alexandru Mățel

Alexandru Mățel a fost piesă de bază la Astra Giurgiu, unde a evoluat sub comanda lui Marius Șumudică. A reușit performanțe impresionante la Astra și a devenit jucător de încredere la națională, în banda dreaptă. Astfel, în 2015, la vârsta de 25 de ani, Mățel a prins un transfer în străinătate. A plecat la Dinamo Zagreb, unde a avut evoluții oscilante.

Din păcate, Dinamo Zagreb nu a reprezentat pentru Mățel o rampă de lansare pentru fotbalul din vestul continentului. În primele 3 sezoane și-a „împărțit” minutele cu concurenții de pe post (Ivo Pinto – fost jucător la CFR și Petar Stojanovic), iar la un moment dat, a început să nu mai conteze în evidența antrenorului. În vârstă de 30 de ani, Mățel a revenit în România, la Hermmanstadt. În prezent evoluează la Craiova.

18. Andrei Ivan

Atacantul crescut la Craiova a plecat în 2017 în Rusia, la vârsta de 20 de ani. A bifat foarte puține minute la Krasnodar, fiind folosit mai mult la echipa a doua. După un sezon a fost împrumutat la Rapid Viena, unde a avut 40 de apariții în toate competițiile. Nu a avut prestații convingătoare, pentru că a înscris doar 3 goluri. Astfel, în vara anului trecut, Ivan a revenit la Craiova, care l-a cumpărat de la ruși cu 1,5 milioane de euro. O afacere profitabilă pentru olteni: l-au vândut pe tânărul atacant în schimbul a 3 milioane de euro în 2017.

17. Marius Alexe

Marius Alexe a fost unul dintre cei mai promițători puști din curtea lui Dinamo. La un moment dat, se vorbea despre interesul mai multor cluburi din străinătate, în frunte cu Chelsea. 41 de goluri în 161 de partide a reușit atacantul utilizat de cele mai multe ori în bandă, la Dinamo.

La 23 de ani, Alexe a plecat sub formă de împrumut la Sassuolo. A jucat puțin și nu a reușit să înscrie vreun gol. După ce a revenit în Ștefan cel Mare, Dinamo l-a vândut în schimbul unei sume derizorii la Karabukspor. La turci a înscris 9 goluri în 40 de apariții, însă nu au fost de ajuns. Au urmat alte împrumuturi la câteva echipe modeste (Podbrezova, Aris Limassol), iar în iarna anului 2019, Alexe a revenit în România. Chiajna l-a luat gratis de la Karabuk. Nu a reușit să se impună nici la Chiajna și astfel, a ajuns la FC Argeș, în liga a II-a.

La vârsta de 30 de ani, jucătorul care pe vremuri se afla în vizorul lui Chelsea, cu meciuri la echipa de tineret și naționala de seniori a României, nu mai are echipă.

16. Ianis Zicu

Ianis Zicu a plecat la Inter în 2003, de la Dinamo. Italienii au plătit 2,5 milioane de euro pentru transferul jucătorului în vârstă de 19 ani, o sumă consistentă la acea vreme. Tehnica lui Zicu s-a dovedit a fi eficientă doar pentru campionatul României și cel al Bulgariei… Mijlocașul român nu a apucat să debuteze la Inter, care l-a împrumutat la Parma. Zicu a jucat foarte puțin la noua sa echipă, iar mai apoi, nerazzurrii l-au împrumutat la Dinamo și Rapid. A mai jucat la Politehnica Timișoara, ASA Tg. Mureș și Petrolul. În străinătate, Zicu a mai evoluat la CSKA Sofia și la două echipe din Asia.

Dacă vorbim despre rezultatele individuale, cea mai bună perioadă petrecută de Zicu a fost la bulgari, unde a jucat doar jumătate de sezon. Românul era piesă de bază la CSKA, unde a înscris 14 goluri în 18 partide.

15. Denis Alibec

Denis Alibec este unul dintre cei mai tehnici atacanți care au evoluat în fotbalul românesc. Nu s-a lipit prea mult de gol, din nefericire, fiind totodată recunoscut pentru evoluțiile sale oscilante. Pe vremea când evolua la FCSB, se discuta despre interesul unor cluburi din Anglia pentru transferul lui Alibec. Ofertele au dispărut, pentru că și Alibec uitase să mai marcheze.

Marea șansă pe care a avut Denis Alibec a fost însă în perioada 2009-2011, când a fost în curtea lui Inter. Italienii l-au cumpărat pe român de la Farul, în schimbul sumei de 500.000 de euro. În 2011 a urmat împrumuturile la Mechelen, Viitorul, Bologna și Astra. Alibec a apucat chiar să joace la echipa mare a lui Inter. Nu a reușit să înscrie, însă la Primavera, s-a descurcat cel puțin onorabil: 24 de goluri în 47 de partide. La Bologna și Mechelen nu a excelat, iar Astra Giurgiu s-a dovedit a fi adevărata casă a lui Alibec. La 29 de ani, formează un cuplu devastator în Liga 1, alături de Constantin Budescu.

14. Cristian Ganea

După retragerea lui Răzvan Raț, naționala și-a căutat un fundaș stânga care să ofere siguranță flancului stâng al naționalei. Cristian Ganea părea că este pe drumul cel bun. Rapid, cu centrări și șuturi puternice, bine plasate, jucătorul de la Viitorul a plecat în vara lui 2018 la Athletic Bilbao, pentru un milion de euro.

Transferul în Spania a marcat un puternic declin în cariera jucătorului. La Bilbao a fost ținut de cele mai multe ori în tribună, fiind abia a treia variantă pe postul său. Ganea a bifat doar 67 de minute la Bilbao, în două partide. O puternică lovitură de moral… Împrumutul la Numancia l-a ajutat pe Ganea, care, după multe luni de absență, a început să lege meciuri. Salvarea lui Ganea, cel puțin pentru moment, a venit de la Gică Hagi, care l-a împrumutat pe fotbalistul român, de la Bilbao. Împrumutul la Viitorul expiră în vara acestui an.

13. Ciprian Deac

Piesă importantă la CFR Cluj și Rapid, Deac a prins transferul la Schalke 04 în 2018. 3 milioane de euro au plătit nemții pentru jucătorul român, care devenise titular în naționala condusă de către Răzvan Lucescu.

La vârsta de 24 de ani, Deac a fost nepregătit din punct de vedere fizic și mai ales psihic pentru un salt atât de mare, a mărturisit fotbalistul. La Schalke a bifat 5 partide (în total 149 de minute), fără realizări notabile. Pentru Deac au urmat Rapid, CFR, Aktobe și Tobol Kostanay (ambele din Kazakhstan) și din nou, CFR.

12. Paul Papp

Paul Papp a fost piesă de bază la Vaslui, în „dream teamul” construit de către Adrian Porumboiu. I s-a acordat cea mai mare șansă din carieră în 2012, când Chievo l-a cumpărat în schimbul sumei de 2,5 milioane de euro. Avea 22 de ani Papp, un fotbalist care a avut evoluții bune la națională și la Vaslui, atât în centrul defensivei, cât și în banda dreaptă.

Papp nu putut profita de șansa oferită de italieni, iar cariera sa a intrat pe o pantă descendentă. La Chievo, primul sezon a bifat doar 9 partide, iar în cel de-al doilea, 8 – campionat, plus cupă. După eșecul din Italia, Papp a revenit în România, la Astra, apoi la FCSB, unde a avut evoluții modeste. Mai mult, Gigi Becali l-a mitraliat pe Papp, după ce l-a nemulțumit pe patron. Pentru Papp au urmat FC Wil (Elveția), Karabukspor și Sivasspor – echipă cu care Papp (30 de ani) se află în prezent sub contract, însă la care rar joacă.

11. Adi Popa

Adrian Popa a făcut senzație sub comanda lui Laurențiu Reghecampf, la Steaua. A bifat chiar câteva selecții la națională, iar la un moment dat, a venit momentul să facă pasul următor: transferul în străinătate. A plecat la Reading în 2017, după 5 ani petrecuți la Steaua.

„Motoreta” nu e reușit să se impună la Reading. A jucat foarte puțin, fără realizări notabile, iar englezii l-au împrumutat la Al-Taawon, Ludogorets și FCSB. Nici la fosta sa echipă nu și-a găsit locul, iar în vara acestui an va reveni la Reading.

10. Gheorghe Grozav

La 21 de ani a debutat Grozav la naționala României. Cea mai bună perioadă a carierei a petrecut-o la Petrolul Ploiești. De-a lungul timpului, a evoluat în străinătate la Standard Liege, Terek. Akhamat Grozny, Karabukspor, Bursaspor și Kisvarda (Ungaria).

Jucătorul român nu a avut evoluții grozave la cluburile din străinătate, iar declinul a fost constant. Ba chiar nici împrumuturile la Dinamo nu au reușit să-l ajute prea mult. În acest moment, fotbalistul în vârstă de 29 de ani, cu 29 de selecții și 5 goluri la națională nu mai are echipă.

09. Alex Ioniță I

În 2010, la vârsta de 20 de ani, pentru Alex Ioniță, transferul la Koln părea o uriașă rampă de lansare în fotbalul european. Nemții au plătit în urmă cu un deceniu 2,5 milioane de euro pentru transfer.

Mutarea de senzație s-a dovedit a fi o mare decepție. Atât pentru fotbalist, cât și pentru nemți, respectiv suporterii români. Atacantul s-a accidentat de mai multe ori la Koln, iar evoluțiile sale nu au fost convingătoare. Specialiștii din fotbalul românesc sunt de părere că Ioniță a fost mult prea „necopt” pentru un astfel de transfer. La Koln, Ioniță a bifat doar 9 partide, fără goluri sau assisturi.

După Koln, pentru Ioniță au urmat Rapid – împrumuturi, Orduspor, AEL Limassol, Voluntari, Farul Constanța, ASA Tg. Mureș, Aris Limassol și Snagov. În prezent, jucătorul în vârstă de 30 de ani joacă tot în Liga a II-a, la UTA.

08. Răzvan Marin

Răzvan Marin este protagonistul celui mai scump transfer din istoria fotbalului românesc. 12,5 milioane de euro a plătit Ajax pentru a-l cumpăra de la Standard Liege, în vara anului 2019. Marin a strălucit la belgieni și în tricoul naționalei de tineret, însă mutarea în Olanda nu s-a dovenit a fi prea inspirată.

Aparițiile lui Răzvan Marin în echipa de start a lui Ajax au devenit din ce în ce mai rare. Fotbalistul român a fost inclus chiar în diferite topuri realizate de jurnaliști din străinătate, ce conțin cele mai neinspirate transferuri din ultimii ani. Un assist în 10 partide a reușit Marin în campionatul Olandei și 4 apariții în Champions League.

07. Alexandru Bourceanu

Puțini ar fi crezut că un fotbalist bătăios precum Alexandru Bourceanu se va scufunda atât de rapid. După o serie de succese impresionante la Steaua, căpitanul „roș-albaștrilor” a plecat în 2014 în străinătate, la Trabzonspor, la vârsta de 29 de ani. Transferul la turci a însemnat un puternic declin pentru mijlocașul central.

Doar 14 partide a bifat Bourceanu la Trabzonspor. Accidentările i-au creat mari probleme jucătorului, care nu a mai putut arăta forma care l-a consacrat. Nici măcar revenirea la FCSB nu l-a ajutat. După experiența din Turcia, respectiv împrumutul la FCSB, pentru Bourceanu au urmat Arsenal Tula, Dunărea Călărași, Gloria Buzău. În vârstă de 35 de ani, Bourceanu este liber de contract.

26 de selecții are Alexandru Bourceanu pentru naționala României.

06. Raul Rusescu

Raul Rusescu a avut două oportunități uriașe: Sevilla și Sporting Braga. Atacantul care a înscris pe bandă rulantă la Steaua a plecat în La Liga în 2013, în schimbul sumei de 2,2 milioane de euro.

La Sevilla, Rusescu a fost ținut mai mult în tribune. Peste 6 luni a fost împrumutat la Braga, unde nu s-a mișcat rău: a apucat să înscrie 8 goluri în 20 de partide. Cu toate acestea, portughezii n-au vrut să-l mai țină, iar pentru Rusescu au urmat transferuri la Steaua, Osmanlispor.

În prezent, fotbalistul în vârstă de 31 de ani se află sub contract cu Giresunspor, echipă din eșalonul secund din Turcia.

05. Florin Gardoș

Florin Gardoș a prins transferul carierei în 2014, la vârsta de 25 de ani. A plecat în prima ligă din Anglia, la Southampton. 6,8 milioane de euro au plătit englezii pentru fundașul român.

Gardoș a fost măcinat de accidentări, care l-au ținut departe de gazon. Nici când a fost apt de joc nu a primit prea multă încredere din partea managerului. În 4 ani petrecuți la englezi (împrumutat și la Craiova), Gardoș a jucat doar 18 partide la prima echipă și 17 la U23.

Gardoș nu a mai reușit să se impună nici la Craiova și nici la Iași nu a impresionat. Gardoș (31 de ani) se află sub contract cu oltenii, iar șansele să se impună sunt minime. Stephane Acka, Mihai Bălașa și Uros Cosic sunt primele variante pentru centrul apărării.

04. Gabriel Torje

Încă de la 18 de ani, Gabriel Torje făcea senzație în Liga 1. La 21 de ani, Udinese l-a cumpărat de la Dinamo, pentru 5 milioane de euro. A început bine, dar nu a dovedit că este indispensabil. A fost împrumutat la Girona, Espanyol, Konyaspor și Osmanlispor. În 2016, Udine l-a vândut la Terek, pentru un milion de euro. A mai jucat apoi la Karabukspor, Akhmat Grozny și Sivasspor.

În vârstă de 30 de ani, Gabriel Torje a pierdut de mult timp naționala. Cândva a fost unul dintre jucătorii de perspectivă ai României, cunoscut pentru viteza și tehnica sa. Acum, Torje se află sub contract cu AE Larisa, echipă mediocră din prima ligă a Greciei.

57 de selecții și 12 goluri are Torje pentru naționala României.

03. Nicolae Stanciu

Cel mai scump jucător din istoria echipei lui Gigi Becali a ajuns la Anderlecht în 2016, în schimbul sumei de 9,7 milioane de euro. Putea fi o rampă de lansare pentru Stanciu, văzut de mulți specialiști și suporteri un fotbalist capabil să evolueze în campionate de top, precum cele din Spania, Italia sau chiar Anglia.

Nicolae Stanciu a jucat 53 de partide în toate competițiile pentru Anderlecht, în care a înscris de 9 ori și a oferit 10 pase decisive. Belgienii așteptau mai mult de la român, care a fost cel mai scump jucător din istoria lui Anderlecht. După două sezoane, Stanciu a fost cumpărat de Sparta Praga, pentru 3,75 milioane de euro. Al Ahli l-a achiziționat apoi pentru 10 milioane de euro în iarna lui 2019, iar peste jumătate de an, Slavia Praga l-a adus în schimbul a 4 milioane de euro.

Peste 25 de milioane de euro s-au plătit în total pentru transferul lui Stanciu, dacă luăm în calcul și sumele achitate de Steaua și Vaslui. La 26 de ani, Stanciu este piesă de bază la Slavia, însă „lozul cel mare” l-a pierdut deja. Decarul român pe care suporterii în vor în fotbalul din vest încă nu a apărut. Mai mult, recentele evoluții ale lui Nicolae Stanciu din tricoul naționalei sunt modeste. 37 de selecții și 10 goluri are Stanciu pentru naționala României.

02. Nicolae Mitea

Povestea lui Nicolae Mitea nu este doar a fotbalistului care nu a reușit să se adapteze în străinătate, ci a sportivului care și-a încheiat cariera înainte de vreme. În 2003, Nicolae Mitea a ajuns la Ajax, una dintre cele mai bune rampe pentru tinerii jucători talentați. A evoluat alături de Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Steven Pienaar, John Heitinga, Thomas Vermealen și Rafael Van der Vaart. La 18 ani, Nicolae Mitea se integrase bine la olandezi.

Deși locuia în Amsterdam, Mitea nu a picat în ispită. Făcea parte din echipa de start constant și înscria, însă accidentările i-au pus capac. A avut perioade lungi în care a stat pe tușă, câteva experiențe scurte la Petrolul, Dinamo, Ioniko Nikeas și Concordia Chiajna, iar cariera și-a încheiat-o în 2014, la doar 29 de ani. Asta în mod oficial. De fapt, Mitea și-a încheiat definitiv cariera în 2008, când Ajax a renunțat la el.

01. Vlad Chiricheș

Cele mai multe decepții din fotbalul românesc au fost livrate de FCSB/Steaua și Dinamo. 6 de o parte, 5 de cealaltă. Formația „roș-albastră” o poziționează și pe cea mai mare în fruntea clasamentului, Vlad Chiricheș.

Vlad Chiricheș a debutat la naționala României în 2011, la vârsta de 21 de ani. La acea vreme, juca la Pandurii. În iarna anului 2012, Steaua l-a cumpărat pentru 1,3 milioane de euro. Un sezon i-a fost de ajuns lui Chiricheș la echipa din Capitală, pentru a-i convinge pe cei de la Tottenham să achite 9,5 milioane de euro pentru transfer.

Controlul balonului, tehnica, viteza, curajul manifestat prin acțiunile sale au fost atuurile care l-au ajutat pe Chiricheș să ajungă în atenția cluburilor importante, coroborate cu performanțele impresionante ale echipei de club, în cupele europene. Fundașul originar din Bacău a avut evoluții oscilante la Spurs, care, după două sezoane, l-au vândut pe român la Napoli, pentru 7 milioane de euro.

La fel ca la Tottenham, Chiricheș a fost un „squad rotation player”. Cel în care românii își puneau speranțele că va fi „noul Cristi Chivu” în fotbalul din Vest, a început să aibă prestații din ce în ce mai nesigure, coroborate cu accidentări. Perioada petrecută la Napoli a scos în evidență minusurile lui Chiricheș: problemele de marcaj și cele legate de jocul la cap. Chiricheș, un fundaș central cu calități mai degrabă de mijlocaș central, a fost protagonistul mai multor gafe la clubul din Italia, care i-au determinat pe napoletani să-l trimită la Sassuolo, în septembrie 2019.

La Sassuolo, Chiricheș a început ca titular. În sfârșit, românul a ajuns la o echipă din străinătate la care poate lega meciuri, chiar dacă se poziționează cu un eșalon mai jos. Din păcate, Chiricheș s-a confruntat din nou cu probleme medicale, care l-au făcut indisponibil și pentru națională. Iată cifrele lui Chircheș: Tottenham (43 de meciuri, două goluri, un assist), Napoli (48 de partide bifate, 4 goluri), Sassuolo (4 apariții).

În vârstă de 30 de ani, Vlad Chiricheș are 57 de selecții pentru naționala României.

Alți fotbaliști care ar putea fi incluși într-un top extins

Mult mai mulți fotbaliști români au prins transferuri în străinătate, însă au eșuat. Printre aceștia, îi amintim pe: Alexandru Maxim (Stuttgart, Mainz), Iasmin Latovlevici (Galatasaray, Karabukspor, Genclerbirligi, Busaspor, Kisvarda), Alin Toșca (Betis, Benevento, PAOK, Gaziantep), George Țucudean (Standard Liege, Charlton) , Dorin Rotariu (Brugge, Mouscron, AZ Alkmaar), Ovidiu Herea (FC Sion, Skoda Xanthi), Andrei Ionescu (Royal Antwerp, Ferencvaros), Gabriel Iancu (Karabukspor), Tudor Băluță (Brighton, ADO Den Haag), Ianis Hagi (Fiorentina, Genk), Bogdan Vătăjelu (Sparta Praga, Jablonec), Cristi Pulhac (Hercules, Quabala), Adrian Piț (AS Roma, Bellizona), Romario Benzar (Lecce, Perugia).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top