Now Reading
TOP 10 meciuri de box pe care trebuie să le revezi. Lupte de colecție [VIDEO]

TOP 10 meciuri de box pe care trebuie să le revezi. Lupte de colecție [VIDEO]

Boxul este un sport care are originile la începutul secolului XVIII, iar în ultima sută de ani, a devenit un adevărat spectacol televizat, popular pe întreg mapamondul. Adevărate povești, rivalități și bugete colosale de publicitate se leagă de disciplina sportivă care din 1723 a început să fie practicată în ring. Abia de la 1900 s-au introdus mănușile, pentru a feri luptătorii de pagube majore la nivelul feței, dar și pentru evitarea fracturilor la mâini. 

Astăzi discutăm despre cele mai importante meciuri din istorie, pe care merită să le urmărești ori pe care merită le revezi. Pentru această listă am luat în calcul mai multe criterii: calitatea boxerilor, spectaculozitatea meciului, miza, rivalitatea luptătorilor și gradul de interes al publicului român. Este un top subiectiv, iar orice propunere este binevenită. Fără prea multe alte comentarii, iată cum arată topul celor mai tari meciuri din box, realizat de MrNews.ro.

10. Roberto Duran vs Sugar Ray Leonard (1980)

Rivaitatea dintre Duran și Leonard celebră, iar cel de-al doilea meci dintre cei doi este unul dintre cele mai controversate din istorie. Roberto Duran avea la acel moment 72 de victorii și o singură înfrângere. Părea invincibil, după ce câștigase în fața lui Leonard cu câteva luni înainte, la puncte. În cea de-a doua luptă însă, a fost umilit, ceea ce l-a și determinat să renunțe în repriza a 8-a. Pur și simplu a lăsat garda jos și i-a spus arbitrului că vrea să se oprească meciul. Viteza și tehnica adversarului său l-a frustrat enorm. Astfel, a pierdut titlul WBC, iar 9 ani mai târziu, cei doi pugiliști s-au întâlnit din nou. Și în 1989 a câștigat Leonard, noul campion WBC la super-mijlocie.

Roberto Duran, poreclit „Pumni de piatră” s-a retras cu un număr impresionant de meciuri. A avut 103 victorii (70 prin KO) și 16 înfrângeri. De partea celaltă, Leonard s-a retras în 1997, cu 36 de victorii (25 prin KO), 3 înfrângeri și o remiză.

Roberto Duran vs Sugar Ray Leonard (meci integral)

Roberto Duran vs Sugar Ray Leonard (rezumat)

09. Marvin Hagler vs Sugar Ray Leonard (1987)

Indubitabil, unul dintre cele mai controversate meciuri din istoria boxului. De o parte, Marvin Hagler, deținătorul centurii WBC, un boxer cu un stil clasic de luptă și puternic. De partea cealaltă, Sugar Ray Leonard, un sportiv tehnnic și rapid, care nu mai boxase de 3 ani de zile. A fost un duel în genul Joe Frazier vs Muhammad Ali, însă cu un Marvin Hagler ceva mai tehnic decât Frazier – un veritabil „slugger”.

Marvin Hagler a atacat tot meciul, a lovit constant, iar Sugar Ray Leonard a punctat pe contre. Mulți specialiști și fani ai boxului l-au considerat câștigător pe Hagler, însă Leonard a fost desemnat învingător, prin SD (split decision).

După înfrângerea suferită în fața lui Leonard, Marvin Hagler s-a retras din activitate, cu 62 de victorii (52 prin KO), 3 înfrângeri și două remize.

Marvin Hagler vs Sugar Ray Leonard (meci integral)

Marvin Hagler vs Sugar Ray Leonard (rezumat)

08. Roy Jones Jr. vs John Ruiz (2003)

Roy Jones este un adevărat fenomen. Mulți îl consideră cel mai spectaculos boxer din istorie. De-a lungul carierei sale, a reușit niște performanțe extraordinare. În timp ce unii boxeri luptă la o singură categorie în toată cariera sau maxim două, Roy Jones Jr s-a bătut la nu mai puțin de 6 categorii: de la semi-mijlocie la grea. La 4 categorii a fost și campion. Jurnaliștii americani l-au numit chiar „boxerul deceniului” pentru anii ’90. Era tehnic, rapid, cu un stil atipic de luptă. Era un showman. Drept dovadă, a urmat o carieră și în muzică și film.

În 2003 a reușit să câștige titlul WBA la categoria grea în fața lui John Ruiz, un boxer care înainte, a disputat trei meciuri consecutive cu Evander Holyfield. Ruiz l-a pierdut pe primul, pentru titlul WBA. Pe al doilea l-a câștigat și a devenit campion, iar al treilea a fost egal. Toate confruntările s-au decis la puncte.

Roy Jones Jr. a scris istorie: un boxer venit de la categoria mijlocie, care a învins la puncte un „greu”. 9 luni mai târziu, Ruiz și-a luat din nou titlul, după un meci disputat împotriva lui Hasim Rahman. Roy Jones a ales să se concentreze pe categoria semi-grea.

Roy Jones Jr vs John Ruiz (meci integral)

Roy Jones Jr vs John Ruiz (rezumat)

07. Leonard Doroftei vs Arturo Gatti (2004)

O țară întreagă a așteptat cu sufletul la gură confruntarea dintre Leonard Doroftei și Arturo Gatti. Doroftei era un boxer în plină ascensiune. Nu-l recomanda vârsta (avea 34 de ani), ci forma și capacitatea de efort. Venise după două victorii epuizante în fața lui Raul Balbi, un egal controversat cu Paul Spadafora – specialiștii sunt de părere că românul merita victoria și o victorie categorică în fața lui Charles Tschorniawsky. De partea celaltă, „Fulgerul” Arturo Gatti era un star în boxul mondial. A fost o șansă uriașă pentru Doroftei, care a început bine meciul. Din păcate, o lovitură fulgerătoare la ficat l-a pus la podea în runda a doua și nu a reușit să mai continue lupta. Meciul s-a disputat pentru titlul WBC la categoria ușoară.

Dacă l-ar fi bătut pe Gatti, Doroftei ar fi putut lupta împotriva tânărului Mayweather. După ce Gatti l-a învins pe Doroftei, canadianul născut în Italia l-a învins pe Jesse Lejia prin KO, iar apoi s-a întâlnit cu boxerul american. Mayweather a câștigat, după ce antrenorul lui Gatti a cerut ca meciul să fie oprit.

Meciul cu Arturo Gatti a fost ultimul din cariera lui Leonard Doroftei. 22 de victorii (8 prin KO), o înfrângere și un egal este palmaresul lui Doroftei la profesioniști. De partea cealaltă, Gatti s-a retras în 2007, cu 40 de victorii (31 prin KO) și 9 înfrângeri. Boxerul italian s-a sinucis în 2009.

Leonard Doroftei vs Arturo Gatti (meci integral):

06. Mike Tyson vs Trevor Berbick (1986)

A fost meciul de debut al lui Mike Tyson în liga boxerilor care contează. La doar 20 de ani, americanul a devenit cel mai tânăr campion din istorie la categoria grea. A cucerit titlul WBC după ce l-a demolat pe campionul Trevor Berbick în cea de-a doua repriză. Au urmat apoi pentru Tyson o serie de 9 victorii consecutive, majoritatea obținute în prima sau a doua repriză, prin KO.

Mike Tyson vs Trevor Berbick (meci integral)

05. Joe Frazier vs George Foreman (1973)

Abii erau neînvinși. Frazier avea 29 de victorii, Foreman 37. Frazier se mândrea cu o victorie de moral în fața lui Muhammad Ali la puncte, în 1971 și cu centurile WBA și WBC. De partea cealaltă, Foreman impresionase întreaga lume printr-o lungă serie de victorii prin KO în primele două runde și cu excepții, în a patra.

Seria de victorii categorice a lui Foreman a continuat și cu Joe Frazier, un fenomen la acea vreme. L-a demolat în runda a doua. În cele două reprize, Foreman l-a ținut numai în corzi pe adversar, căruia i-a fost imposibil să puncteze.

După Frazier, pentru Foreman a mai urmat apoi un KO în prima rundă cu Jose Roman și un KO în repriza secundă cu Ken Norton. Seria succeselor s-a oprit însă la Muhammad Ali. George Foreman a boxat până la aproape 49 de ani. S-a retras cu 76 de victorii (68 prin KO) și 5 înfrângeri. De partea cealaltă, Joe Frazier și-a încheiat cariera cu 32 de victorii (27 prin KO), 4 înfrângeri și o remiză.

Joe Frazier vs George Foreman (meci integral)

4. Muhammad Ali vs Larry Holmes (1980)

A fost penultimul meci din cariera lui Muhammad Ali, la vârsta de 38 de ani, după ce declarase în repetate rânduri că se va retrage. Larry Holmes și-a atras antipatia publicului toată cariera, după ce l-a tratat sfidător pe Cassius Clay.

Larry Holmes a devenit campion, după ce l-a răpus pe Muhammad Ali în runda a 10-a. După meci, noul rege a vorbit cu lacrimi în ochi despre adversarul său.

După victoria în fața lui Ali, a urmat dominația Holmes. Nu mai puțin de 12 victorii consecutive a bifat pugilistul. Holmes și-a încheiat cariera cu 69 de victorii (44 prin KO) și 6 înfrângeri.

Muhammad Ali vs Larry Holmes (meci integral)

Muhammad Ali vs Larry Holmes (rezumat)

Larry Holmes, în lacrimi după victoria în fața lui Muhammad Ali

03. Mike Tyson vs Evander Holyfield II (1997)

Una dintre cele mai mari rivalități din istoria sporturilor de contact, doi boxeri uriași, într-o vreme în care concurența la categoria grea era acerbă. În prima confruntare, din 1996, Holyfield a luat titlul WBA de la Tyson, după ce i-a aplicat un KO în runda a 11-a.

În cel de-al doilea meci, din 1997, a reușit să-și păstreze titlul, după ce „Iron Mike” a fost descalificat, în runda a 3-a. La nervi, Tyson l-a mușcat de ureche pe Holyfield. Tyson nu a scăpat doar cu un avertisment, așa cum probabil își dorea, pentru că hemoragia provocată adversarului l-a determinat pe arbitru să oprească meciul.

Evander Holyfield și-a încheiat cariera cu 44 de victorii (29 prin KO), 10 înfrângeri și două egaluri. De partea cealaltă, Tyson s-a retras cu 50 de victorii (44 prin KO) și 6 înfrângeri.

Mike Tyson vs Evander Holyfield II (meci integral)

02. Muhammad Ali vs George Foreman (1974)

În 1974 se anunța cel mai tare meci din istoria boxului. Muhammad Ali, cel mai bun boxer din istorie se întâlnea cu cel care-i amenința coroana. George Foreman avea un palmares perfect, cu 40 de victorii, toate obținute prin KO, majoritatea în primele două-trei runde. Cu o forță în pumn uriașă, Foreman era un tânăr în vârstă de 25 de ani, dar un adevărat buldozer. De partea cealaltă, Ali, cu o defensivă foarte bună, rapid, mobil și tehnic. Avea 32 de ani și venea după revanșa în fața lui Joe Frazier.

„Rumble In The Jungle” s-a numit meciul dintre cei doi coloși, având în vedere valoarea și amplitudinea mediatică. Tehnica și viteza lui Ali au învins. George Foreman a cunoscut pentru prima oară în carieră înfrângerea. Foreman a atacat tot meciul, dar Ali a ripostat în stilul caracteristic. În runda a 8-a, Ali i-a pus capac lui George Foreman.

O singură dată s-au întâlnit cei doi boxeri.

Muhammad Ali vs George Foreman (meci integral)

Muhammad Ali vs George Foreman (rezumat)

Foto: Neil Leifer /Sports Illustrated/Getty Images)

01. Muhammad Ali vs Joe Frazier III (1975)

„Thrilla in Manila”. Muhammad Ali vs Joe Frazier este probabil cea mai cunoscută și mai tare rivalitate din istoria boxului. Două stiluri total diferite: de o parte, un boxer tehnic, iar de cealaltă, un sportiv care se bazează pe forță și rezistență, foarte agresiv. S-au bătut de 3 ori, ambii au fost campioni, iar toate meciurile s-au decis la puncte. În primul, din 1971, Joe Frazier a obținut o victorie prin unanimitate. În cea de-a doua, din 1974, Ali a fost decis câștigătorul, prin decizie unanimă.

Al treilea meci a fost cel decisiv. Din cei 3 arbitri, 2 au decis că mai bun a fost Muhammad Ali. Astfel, Cassius Clay a obținut o mare victorie de orgoliu și totodată, și-a păstrat centurile WBA și WBC.

Muhammad Ali vs Joe Frazier III (meci integral)

Muhammad Ali vs Joe Frazier III (rezumat)

 Muhammad Ali vs Joe Frazier II (rezumat)

Muhammad Ali vs Joe Frazier I (rezumat)

Alte meciuri memorabile

Multe meciuri de box își pot găsi locul într-un top lărgit. Iată o parte dintre ele.

Sugar Ray Robinson vs Jake Lamotta VI (1951)

O altă mare rivalitate. Din nou, un boxer tehnic și rapid (Robinson), iar celălalt, bazat pe forță, un bun încasator (Lamotta). S-a bătut de 6 ori. De 5 ori a câștigat Robinson, iar o dată Lamotta. Deși raportul arată zdrobitor, meciurile au fost extrem de disputate. În ultima confruntare, Robinson s-a impus prin TKO în runda a 13-a și astfel, a devenit campion la categoria mijlocie.

173 de victorii (108 prin KO), 19 înfrângeri și 6 remize este palmaresul lui Sugar Ray Robinson. De partea cealaltă, „Taurul fioros” a avut 83 de victorii (30 prin KO), 19 înfrângeri și 4 remize.

Sugar Ray Robinson vs Jake Lamotta VI (rezumat)

Rocky Marciano vs Archie Moore (1955)

Rocky Marciano este singurul luptător de top de la categoria grea care s-a retras neînvins, cu 49 de victorii (43 prin KO). De partea cealaltă, Archie Moore este un boxer care a avut nu mai puțin de 219 meciuri în carieră, absolut fenomenal. Dintre acestea 186 de victorii (131 prin KO), 23 de înfrâgneri și 10 egaluri. Moore a luptat până la aproape 50 de ani și a fost campion la semi-grea timp de 10 ani, din 1952 până în 1962.

Marciano și Moore au fost doi boxeri cu stiluri total diferite. Primu, agresiv, slugger, iar celălalt, tehnic, defensiv. Un fel de Frazier vs Ali din acest punct de vedere.

Tehnica și viteza lui Archie Moore nu i-a pus mari probleme lui Rocky Marciano, care l-a demolat în runda a 9-a pe adversarul său. A fost și meciul de retragere pentru invincibilul Rocky Marciano.

Rocky Marciano vs Archie Moore (meci integral)

Muhammad Ali – Leon Spinks (1978)

Una dintre cele mai mari surprize din istoria sporturilor de contact s-a întâmplat în 1978, când necunoscutul Leon Spinks a devenit campion mondial, în urma unui meci decis la puncte (split decision). Nu l-a ținut prea mult bucuria pe Spinks, pentru că Ali, pe final de carieră, a câștigat 7 luni mai târziu, prin decizie unanimă. Mai departe, pentru Spinks au urmat multe înfrângeri, un palmares de 26 de victorii și 17 înfrângeri.  Altfel spus, victoria în fața lui Ali a fost ca un blestem.

Muhammad Ali – Leon Spinks (rezumat)

Lennox Lewis vs Vitali Klitschko (2003)

Mulți specialiști îl consideră pe Lennox Lewis boxerul complet. Este ultimul reprezentant de valoare – campion al boxerilor care au scris istorie până în anii 2000. I-a învins pe Mike Tyson, Hasim Rahman, Evander Holyfield și Andrew Golota.  A încheiat cariera cu 41 de victorii (32 prin KO), două înfrângeri și un egal.

Lewis vs Klitschko a fost totodată un duel al vechii și noii generații. Frații Klitschko aveau să domine lumea boxului mai bine de un deceniu, perioadă cu destul de puține nume grele în joc. Confruntarea a fost ultimul meci din cariera lui Lewis. Americanul l-a demolat pe Vitali, iar arbitrul a fost nevoit să oprească meciul în runda a 6-a.

Vitali a devenit campion WBC la un an după retragerea lui Lewis, în 2004.

Lennox Lewis vs Vitali Klitschko (rezumat)

Floyd Mayweather vs Oscar de la Hoya (2007)

O luptă istorică, dintre doi mari boxeri ai categoriei ușoare – semi-mijlocie. Nu este Floyd Mayweather în a-și termina adversarii înainte de gongul de final, însă este un expert în defensivă. Probabil, cel mai bun boxer defensiv din istorie. A demonstrat-o în fața legendarului Oscar De La Hoya, care s-a retras un an mai târziu. Mayweather a câștigat la puncte și astfel, a câștigat titlul WBC.

Mayweather a rămas cu palmaresul perfect, cu 50 de victorii (27 prin KO). De partea cealaltă, De La Hoya și-a încheiat cariera cu 39 de victorii (30 prin KO) și 6 înfrângeri.

Floyd Mayweather vs Oscar De La Hoya (rezumat)

Evander Holyfield vs Nikolai Valuev (2008)

Fără dar și poate, una dintre cele mai controversate decizii din istoria sporturilor de contact. La 45 de ani, Evander Holyfield, un alt nume uriaș al boxului, a primit șansa de a lupta pentru titlul WBA împotriva colosului Nikolai Valuev.

Evander Holyfield l-a dominat pe rus, a punctat mai mult, însă arbitrii au dat o decizie extrem de controversată. Valuev a fost desemnat câștigător. Huiduielile din sală și valul de comentarii care au urmat în presă au confirmat faptul că Holyfield merita victoria.

Evander Holyfield vs Nicolai Valuev (rezumat)

Lucian Bute vs Carl Froch (2012)

Până la acest meci, Lucian Bute avea un palmares perfect, cu 30 de victorii. Primul nume de top pe care l-a întâlnit român a însemnat și declinul. Lucian Bute era faimos, încrezător în propriile forțe, iar România, Canada și Marea Britanie așteptau cu sufletul la gură confruntarea dintre tehnicul boxer născut la Pechea și agresivul Froch.

Lucian Bute a fost făcut KO în runda a 5-a și a pierdut titlul IBF. După acel meci, românul a mai bifat două victorii (Denis Grachev și Andrea Di Luisa) și 4 înfrângeri (Jean Pascal, James DeGale, Badou Jack și Eleider Alvarez. Și-a încheiat cariera cu 32 de victorii (25 prin KO) și 5 înfrângeri. De partea cealaltă, Froch și-a încheiat cariera campion. După meciul cu Bute, i-a mai bătut pe Ysaf Mack, Mikkel Kessler și George Groves de două ori. Așadar, un palmares cu 33 de victorii și două înfrângeri. De-a lungul timpului, britanicul i-a mai învins pe Bryan Magee, Glen Johnson, Arthur Abraham, Jean Pascal, Jermain Taylor și Andre Dirrell.

Lucian Bute vs Carl Froch (meci integral)

Vladimir Klitschko vs Anthony Joshua (2017)

Categoria grea începuse deja să prindă mai multă vigoare. Tyson Fury îl învisese în 2015 pe Vladimir Klitschko, care nu mai pierduse din 2004. Doi ani mai târziu, Vladimir Klitschko și Anthony Joshua, un nou nume, s-au confruntat pentru titlurile WBA, IBF și IBO, lăsate vacante de Fury.

A fost un meci absolut spectaculos, cu multe lovituri și knock-downuri de ambele părți/ Ucraineanul părea că va rezolva meciul la un moment dat, însă Joshua a produs surpriza. A pus punct carierei lui Vladimir Klitschko prin KO și a venit cu un suflu nou la categoria grea.

64 de victorii (54 prin KO) și 5 înfrângeri este palmaresul lui Vladimir Klitschko. De partea cealaltă, la momentul în care cei doi s-au luptat, Joshua a făcut 19-0. În prezent, are 23 de victorii și o înfrângere, iar lupta la categoria grea se anunță foarte interesantă, cu nume precum: Deontay Wilder, Tyson Fury și Andy Ruiz Jr.

Vladimir Klitschko vs Anthony Joshua (rezumat)

View Comments (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top