Top 10 greșeli de conducere care distrug mașina. Cum să șofezi ca să prelungești viața autoturismului

Fondator & editor
De cele mai multe ori, șoferii, în special începătorii, învață din greșeli. Iată o listă a celor mai mari erori ale conducătorilor auto, care grăbesc îmbătrânirea autoturismelor.
Neutilizarea frânei de mână
Dacă nu obișnuiești să tragi frână de mână, riști să-ți îmbătrânești prematur automobilul. Frâna de mână este o componentă esențială a sistemului de siguranță și trebuie folosită în mod regulat, nu doar atunci când mașina este parcată în pantă, atât în cazul mașinilor cu transmisie manuală, dar și automată.
În cazul autoturismelor care utilizează cutie manuală, se recomandă utilizarea frânei de mână ori de câte ori vehiculul este parcat.
Cât despre vehiculele cu transmisie automată, trebuie să știi că modul de staționare, deci frâna de mână, este mai puternic decât simpla funcție de parcare. Trage înainte frâna de mână, apoi apasă pe „park”.
În cazul în care nu utilizezi frâna de mână și obișnuiești să lași mașina în viteză, în timp, suprasoliciți transmisia autovehicului, pinioanele din cutia de viteze. Roțile nu sunt blocate pe asfalt. Ele pot avea un joc de 10-20 de centimetri, se pot mișca atât cât permit planetarele până în cutie.
Frâna de mână trasă
Dacă încerci să pleci de pe loc cu frâna de mână, vei simți că mașina trage greu. Apoi, vei simți și miros de încins de la tamburi. De asemenea, la majoritatea mașinilor există și un sunet de atenționare și un bec aprins în bord. În plus, mai e și scenariul și cazul în care circuli cu mașina înfrânată fără a lăsa la maximum în jos maneta. Astfel, autoturismul este puțin înfrânat și pare să meargă normal. Chiar și așa, este contraindicat.
În orice ipoteză ai fi, deplasarea cu frâna de mână trasă determină o uzură a tamburilor, a discurilor și a plăcuțelor de frână.
Subturarea
Printre greșelile comune ale șoferilor, în special a celor începături, este neadaptarea corectă a treptei de viteză. De regulă, mulți doresc să facă economie de carburant și rulează mașina subturată. Nu este o decizie bună, pentru că în timp, determină defecțiuni la nivelul transmisiei – ambreiajul și cutia de viteze.
Supraturarea
În timp, supraturarea poate provoca probleme severe la motor. Supraturarea se produce fie dacă șoferul nu schimbă viteza, pentru că nu știe să o adapteze, fie dacă se deplasează cu o viteză prea mare, pe care motorul autoturismului respectiv nu o suportă. De exemplu, cu un motor de 1.1 și 75 da cai putere, nu poți conduce cu o viteză de 200 de kiloemtri pe oră. Probabil, vei ajunge la 4.500 de turații, mașina va consuma foarte mult combustibil, iar motorul se va încinge.
Pedala de ambreiaj nu este călcată la maximum
La schimbarea vitezei, pedala de ambreiaj trebuie călcată mereu la maximum. Dacă nu este călcată suficient de mult, poate crea în timp defecțiuni la cutia de viteze. Practic, nu se eliberează suficient lichid de ambeiaj, ceea ce cauzează daune severe mașinii.
Pedala de ambreiaj călcată permanent
Călcarea ambreiajului se recomandă la schimbarea vitezei, respectiv atunci când șoferul frânează pentru a încetini brusc ori pentru a opri. Ambreiajul nu se calcă atunci când mașina este aflată în oprire sau staționare. Un astfel de obicei determină uzura plăcii de presiune, a rulmentului, dar și a întregului sistem hidraulic.
Condusul cu rezervorul aproape gol
Pe lângă faptul că un astfel de obicei poate produce „pana prostului”, pe termen lung, favorizează apariția defecțiunilor la componentele motorului.
Mai precis, alimentările dese cu cantităţi mici de combustibil forţează maşina să ia benzină din partea de jos a rezervorului, unde de cele mai multe ori se depun reziduri. Acest lucru poate duce la un filtru de combustibil înfundat sau resturi care pot ajunge în motor.
Reparațiile sunt costisitoare, așa că este recomandat să nu te zgârcești la alimentare.
Frânarea agresivă constantă
Nu trebuie să stai permanent cu piciorul pe frână, cum nu trebuie să acționezi mereu ambreiajul. Frâna acționată foarte des influențează consumul mașinii, dar mai ales, conduce la deteriorarea componentelor ce țin de siguranță. Se uzează excesiv plăcuțele și discurile de frână, componente de suspensie.
Folosirea frânei de picior la coborârea pantelor
Utilizarea frânei de picior la coborârea pantelor lungi determină plăcuţele să se frece pe discul de frână, iar suprafaţa de contact se supraîncălzește. În mod implicit, scade gradul de aderenţă. Cea mai indicată variantă este utilizarea frânei de motor – trecerea într-o treapă de viteză inferioară, la fel ca în cazurile în care șoferul dorește să încetinească pe un drum drept.
Neadaptarea presiunii pneurilor
Verifică în mod constant presiunea din pneuri! Presiunea ideală se poate afla din manualul de utilizarea al mașinii. Suprapresiunea poate afecta prin scăderea confortului, reducerea stabilității autoturismului, îngreunarea controlului la viraje, dar și uzura neregulată.
De asemenea, subpresiunea poate avea efecte negative asupra direcției, a stabilității direcționale, a siguranței, a consumului de carburant și a durabilității anvelopei.
Fondator & editor