Now Reading
TOP 10 filme despre revoluții și revolte populare

TOP 10 filme despre revoluții și revolte populare

V for Vendetta

Revoluțiile și revoltele populare au reprezentat dintotdeauna subiecte ofertante pentru cineaști. Scenariile fie sunt bazate pe fapte reale, fie sunt fictive. Multe dintre acestea amintesc despre evenimente care au schimbat cursul istoriei, iar altele, pare că se apropie amenințător. 

Schimbările majore se pot realiza doar prin coeziune, pe care România nu a mai cunoscut-o din decembrie 1989. Din acel moment, au existat proteste anti-guvern, anti-partide, însă nu și anti-sistem. Probabil că povestea se va repeta la un moment dat, dar până când se va umple paharul, iată un top al celor mai bune filme cu și despre revolte populare, sortate în funcție de ratingul IMDB.

Spartacus (2004)

De: Robert Dornhelm. Cu: Goran Visnjic, Alan Bates.

Nota IMDB: 6.7 | TRAILER

În anul 72, î.Hr., când forța brutală a Imperiului Roman cuprindea toatã lumea, fiecare țară cucerită trimitea noi sclavi pentru a le face pe plac stãpânilor romani. Vândut ca sclav de mic, după ce a asistat la uciderea tatălui său, Spartacus va deveni liderul unei revolte împotriva puternicilor generali și politicieni ai Romei.

După o serie de victorii asupra unor comandanți romani, Senatul este constrâns să îi acorde lui Marcus Crassus, cel mai bogat om din Roma și avid după glorie militară, dreptul de a constitui o armată privată cu care să suprime revolta gladiatorilor.

1984 (1984)

De: Michael Radford. Cu: John Hurt, Richard Burton. 

Nota IMDB: 7.1 | TRAILER

După Războiul Atomic, lumea este împărțită în trei state, iar Londra este capitala Oceaniei, condusă de un partid care are control absolut asupra tuturor cetățenilor săi. Winston Smith (John Hurt) este unul dintre birocrații de aici și face parte dintr-un department important, datoria acestuia fiind de a rescrie istoria. Colegul său, Pearsons (Gregor Fisher) pare destul de mulțumit să respecte aceste legi aberante,

Smith comite „crima” de a se îndrăgosti de Julia (Suzanna Hamilton), care lucrează pentru Ministerul Adevărului, iar cei doi găsesc o modalitate de a scăpa de sub control, cel puțin pentru moment.

Filmul nu spune neapărat povestea unei revolte, ci mai degrabă tentativa de eliberare unui prizonier al sistemului. Lungmetrajul este cea de-a doua ecranizare a celebrului roman „1984″, de George Orwell, publicat în 1949.

Snowpiercer (2013)

De: Bong Joon Ho. Cu: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Ed Harris.

Nota IMDB: 7.1 | TRAILER

Un experiment destinat să micșoreze efectele încălzirii globale aruncă Terra într-o nouă epocă de gheață și ucide aproape toate ființele vii. Singurii supraviețuitori umani sunt călătorii din Snowpiercer, un tren gigantic pus în mișcare de un motor revoluționar. La bord este proclamat un strict sistem de clase sociale, cu elita spre capătul din față al trenului, iar cei săraci în capătul opus. În anul 2031, cei defavorizați se pregătesc de revoluție…

Equilibrium (2002)

De: Kurt Wimmer. Cu: Christian Bale, Taye Diggs.

Nota IMDB: 7.4 | TRAILER

Într-o lume viitoare, un regim dictatorial a eliminat războiul suprimând emoțiile: cărțile, arta și muzica sunt interzise cu desăvârșire, iar sentimentele sunt infracțiuni care se pedepsesc cu moartea. Pentru a urmări respectarea legii, un grup special de polițiști numiți „Preoții Tetragrammaton” au fost desemnați pentru a-i elimina pe toți cei ce încalcă legea.

Preotul John Preston (Bale) este un agent guvernamental de primă mână, responsabil cu distrugerea tuturor celor care se împotrivesc regulilor. După ce renunță să-și mai ia doza de Prozium, un drog ce afectează mintea reprimând emoțiile, Preston, antrenat să impună legile stricte ale noului regim, începe să-și dea seama că lucrurile nu sunt așa cum par.

Bloody Sunday (2002)

De: Paul Greengrass. Cu: James Nesbitt, Mary Moulds.

Nota IMDB: 7.6 | TRAILER

Bloody Sunday sau masacrul din Bogside este titlul pe care îl poartă duminica din 30 ianuarie 1972, când 27 de oameni ce mărșăluiau pașnic pentru apărarea drepturilor civile din Irlanda de Nord, au fost împușcați fără milă de trupele guvernamentale ale Regatului Unit.

După terminarea masacrului, soldații sunt supuși unei anchete, dar nu se ia nicio măsură împotriva lor. Declarația de presă a lui Ivan Cooper (interpretat de James Nesbitt) liderul asociaței pentru drepturile civile prezintă durul adevăr. Prin violență nu poți să dai naștere decât la alte reacții și mai violente.

Malcolm X (1992)

De: Skipe Lee. Cu: Denzel Washington. 

Nota IMDB: 7.7 | TRAILER

Malcolm X, faimosul lider afro-american, al cărui tată, preot, a fost ucis de Ku Klux Klan, devine gangster și ajunge la închisoare. Aici descoperă religia musulmană prin scrierile lui Elijah Muhammad. Când iese din închisoare, începe să predice învățăturile lui Elijah. Pleacă, în pelerinaj la Mecca, unde se convertește la religia musulmană.

Schimbările în plan personal ale lui Malcolm vor determina schimbări sociale uriașe. El devine un personaj istoric de referință prin curajul manifestat în lupta împotriva rasismului.

Spartacus (1960)

De: Stanley Kubrick. Cu: Kirk Douglas, Laurence Olivier. 

Nota IMDB: 7.9 | TRAILER

Povestea sclavului rebel transformat în cel mai feroce gladiator al Imperiului Roman are un ritm delirant, o succesiune incredibilă de secvențe grandioase și o suită de recitaluri actoricești de excepție.

Spartacus este cumpărat de infamul Lentulus Brutus (Peter Ustinov), proprietarul unei școli de gladiatori. Setea de sânge a coruptului senator roman Marcus Licinus Crassus (Laurence Olivier) este de nestăvilit iar iscusința lui Spartacus este desăvârșită. El va ajunge cel mai bun gladiator al Imperiului, și va fi răsplătit de frumoasa Varinia (Jean Simmons).

Când va afla că iubita sa a ajuns sclavă în patul ignobilului Crassus, Spartacus aprinde focul rebeliunii. Conducând 78 de gladiatori, Aceeași poveste, însă ecranizarea originală, din 1960. 

La Battaglia di Algeri – The Battle for Alger (1966)

De: Gillo Pontecorvo. Cu: Brahim Hadjadj.

Nota IMDB: 8.1 | TRAILER

Anii ’50, cronica luptei de eliberare a algerienilor de sub ocupația regimului colonial francez. Unul dintre cele mai influente filme din istoria cinematografului politic, „Bătălia pentru Alger” a lui Gillo Pontecorvo se focusează asupra teribilelor evenimente din 1957, un an de cotitură în ceea ce privește lupta pentru independență a algerienilor.

Filmat în stil documentar pe străzile din Alger, filmul recreează cu maximă fidelitate revolta alegerienilor aflați sub ocupație franceză. Violențele esacladează în ambele tabere, deoarece francezii îi torturează pe deținuți pentru a obține informații, iar algerienii recurg la acte teroriste. Copiii trag în soldați, iar femeile plasează bombe în cafenele.

V for Vendetta (2005)

De: James McTeigue. Cu: Hugo Weaving, Natalie Portman. 

Nota IMDB: 8.2 | TRAILER

Profund, complex, „V” – un bărbat deghizat este înverșunat, răzbunător, singuratic și violent, condus de o vendetă personală.

În încercarea sa de a elibera poporul Angliei de corupția și cruzimea care i-au otrăvit guvernarea, „V” condamnă caracterul tiranic al conducătorilor lor numiți și pune la cale să arunce în aer Parlamentul. Totul, cu ajutorul concetățenilor.

Braveheart (1995)

De: Mel Gibson. Cu: Mel Gibson.

Nota IMDB: 8.3 | TRAILER

„Braveheart” spune povestea luptei patrioților scoțieni împotriva opresorilor englezi. Este un lungmetraj despre curaj, loialitate, onoare, dragoste și brutalitatea războaielor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top