TOP 10 cei mai scumpi fotbaliști români vânduți în străinătate. Câți dintre ei au confirmat?!

Cristi Chivu, Adrian Mutu și Cristian Săpunaru sunt doar câteva nume de jucători români care au prins transferuri în străinătate, în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, sumele au continuat să crească, iar Dennis Man a ajuns cel mai scump jucător român vândut vreodată, din campionatul intern.
Transferul lui Dennis Man la Parma l-a depășit pe cel al lui Nicolae Stanciu, din 2016, la Anderlecht, iar Gigi Becali speră ca în schimbul lui Florinel Coman să primească și mai mulți bani. Patronul de la FCSB îl consideră mai talentat pe Coman decât pe Man.
În TOP 10 transferuri, Gigi Becali a intrat cu 5 mutări.
TOP 10 cei mai scumpi jucători români vânduți din Liga 1
Dennis Man (de la FCSB la Parma, în 2021): 11 milioane de euro + eventuale bonusuri de 2 milioane de euro
Deși nu a impresionat în cupele europene la FCSB, nici la naționala mare și nici la cea de tineret, Dennis Man a reușit un super-transfer. Marketingul și advertisingul făcut de Gigi și Giovanni Becali au dat mari roade, în cele din urmă.
Man a devenit coleg cu fostul adversar din Liga 1, Mihăilă. Nu ar fi rău deloc pentru naționala României doi reprezentanți titulari în Serie A, care să aibă un randament bun, determinant în salvarea echipei de la retrogradare.
Nicolae Stanciu (de la Steaua la Anderlecht, în 2016): 10 milioane euro
Tehnicul mijlocaș ofensiv a plecat din Liga 1 când era pe val, cu prestații solide în cupele europene. Transferul lui Anderlecht marca o sumă transfer-record pentru formația belgiană.
Românul începuse bine, dar mai apoi, aparițiile sale au devenit din ce în ce mai rare și mai slabe, în condițiile în care belgienii aveau așteptări și mai mari de la jucătorul naționalei României. Totuși, Stanciu a reușit să se impună în fotbalul din Cehia.
Vlad Chiricheş (de la Steaua la Tottenham, în 2013): 9,5 milioane euro
Prestațiile din cupele europene, dar și din tricoul naționalei le-au luat ochii englezilor, care au plătit o sumă uriașă pentru un fundaș din România. Și lui Chiricheș i s-a oferit credit la început, însă nu a reușit să se impună ca titular.
A fost cedat la Napoli, apoi la Sassuolo, unde a jucat și nu prea și la care s-a făcut remarcat prin prestațiile oscilante, motiv pentru care s-a discutat în mai multe rânduri dacă nu care cumva are calități mai bune de mijlocaș central decât de apărător.
Valentin Mihăilă (de la Craiova la Parma, în 2020): 8,5 milioane de euro
Oltenii au încasat o sumă foarte bună pentru extrema stângă, în condiții de pandemie și mai ales, în contextul în care jucătorul român s-a făcut remarcat doar la echipa națională de tineret și în campionatul intern. Este un jucător cu potențial, care merită urmărit.
Alexandru Mitriţă (de la Craiova la New York City, în 2018): 8 milioane de euro
Și pentru liderul echipei craiovene s-au încasat bani frumoși. Din păcate, Mitriță a ales un campionat mai puțin vizibil, mai slab cotat decât cele din top, din Europa. S-a integrat bine în America, dar la finalul lui 2020 a ales să plece sub formă de împrumut la Al Ahli, cu opțiune de cumpărare pentru arabi.
Florin Gardoş (de la Steaua la Southampton, în 2014): 6,8 milioane de euro
O altă mare lovitură reușită de familia Becali. Deși nu avea rol de titular incontestabil la Steaua, Gardoș a prins o mutare uriașă în Premier League. Dacă ar fi confirmat, ar fi putut ajunge la Liverpool, Chelsea sau United. Accidentările dese l-au ținut mult pe tușă, iar după ce a revenit în Liga 1, a continuat pe banca de rezerve sau în tribună.
Mirel Rădoi (de la Steaua la Al-Hilal, în 2009): 6 milioane euro
S-a vorbit mult despre o mutare la Inter în acea perioadă, tot pe filiera Becali. În cele din urmă, jucătorul naționalei a ales banii. A devenit un lider la Al Hilal și s-a retras rapid din activitate.
Cristian Săpunaru (de la Rapid la FC Porto, în 2008): 6 milioane euro
Unul dintre cei mai cosntanți fotbaliști români la națională și în fotbalul din afară. La Porto a câștigat campionatul și Cupa UEFA, piesă împortantă în angrenajul echipei.
Gabi Torje (de la Dinamo la Udinese, în 2011): 5 milioane de euro
O mare speranță a fotbalului românesc a fost Torje, care a început cu dreptul la Udinese. Rapid, puternic și tehnic. La scurt timp a început declinul ireversibil, multe împrumuturi și aventuri pe la echipe mediocre sau slabe. Torje a fost una dintre cele mai mari speranțe ale fotbalului românesc și totodată, una dintre cele mai mari dezmăgiri.
Bogdan Stancu (de la Steaua la Galatasaray, în 2011): 5 milioane euro
Golgheter la Steaua, Stancu a fost transferat de Hagi la Galata. Nu a excelat, dar s-a impus ca un jucător de bază la echipe mediocre din Turcia.