Now Reading
Telefonul mobil, focar de microbi: ce riști să pățești dacă nu-l dezinfectezi. Cum să-l igienizezi corect

Telefonul mobil, focar de microbi: ce riști să pățești dacă nu-l dezinfectezi. Cum să-l igienizezi corect

Smartphone. Foto: NortWood Themes [Unsplash]

Mii de colonii de bacterii tranzitează zilnic telefoanele noastre mobile, iar noi intrăm în contact cu acestea de sute de ori pe zi. Cu toate că în mediul online se vehiculează tot felul de informații privind metodele de igienizare a device-urilor, foarte puțini dintre noi le și aplicăm.

Mai jos îți arătăm de ce trebuie să îți dezinfectezi telefonul cât mai des și ce reguli trebuie să respecți cu rigurozitate pentru a te feri de microbi.

Ce riști să pățești dacă nu-ți igienizezi telefonul mobil

Cele mai murdare obiecte cu care interacționăm zilnic sunt telefoanele mobile. De cele mai multe ori, în momentul în care le atingem, mâinile noastre nu sunt tocmai curate. Toți microbii pe care îi recoltăm din diverse locuri ajung pe suprafața telefonului, iar la următoarea folosire a lui nu vom face decât să îi preluăm de pe această suprafață și să îi transportăm pe mâini, pe față, deci în organism, sau pe alte obiecte cu care intrăm în contact.

Printre cele mai cunoscute bacterii care se regăsesc pe suprafața telefonului mobil întâlnim streptococul (poate cauza pneumonie, meningită, sepsis), stafilococul (provoacă infecții minore, precum foliculita, sinuzita, gastroenterita), corynebacterium (autor al unor boli grave precum difteria, endocardita, pneumonie sau alte boli cardiace grave), E. coli (prezentă în toaletele din întreaga lume, poate cauza boli gastrointestinale grave), clostridium difficile (cel mai frecvent întâlnită bacterie, provoacă diaree sau iritarea colonului), pseudomonas aeruginosa (foarte rezistentă la antibiotice), coronavirus COVID-19 (supraviețuiește zile întregi pe suprafața telefonului mobil).

Telefonul mobil, focar de bacterii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală numeroase aspecte bizare, la care e posibil să te fi gândit.

De exemplu, studiu foarte cunoscut a scos la iveală că telefoanele mobile pot capta de 10 ori mai multe bacterii decât s-ar regăsi în mod normal pe colacul unei toalete. În plus, s-a determinat că pe suprafața a cel puțin unul din șase telefoane se găsesc materii fecale.

Potrivit unui alt studiu reent, efectuat în Barcelona, prin analiza locuințelor a 1.000 de subiecți, s-a stabilit că bacteriile aflate pe ecranele telefoanelor mobile sunt de același tip cu cele regăsite pe lavetele sau bureții de menaj, dar și că aproximativ 20% dintre infecțiile alimentare sunt cauzate de microbii din casă.

Alte cercetări arată că mai mult de 17.000 de gene bacteriene se află pe telefoanele elevilor de liceu.

De asemenea, în 2016, s-a descoperit că obișnuim să ne atingem telefonul de aproximativ 2.600 de ori pe zi.

Reguli de urmat

  1. Spală-te pe mâini cât mai des, în special după ce folosești toaleta, și evită să mai iei telefonul cu tine la baie.
  2. Dezinfectează telefonul cel puțin o dată pe zi sau chiar mai des, dacă este folosit de mai multe persoane.
  3. Evită să folosești telefonul în timpul mesei. Spălatul pe mâini înainte de a mânca este ineficient dacă, înainte de a duce pâinea la gură, ai pus mâna pe el.
  4. Ai grijă când folosești telefonul altcuiva, nu se știe ce cultură de bacterii găsești acolo. De asemenea, este de preferat să nu împrumuți telefonul altei persoane, iar dacă o faci, asigură-te că îl igienizezi corespunzător înainte de a-l apropia de față.
  5. Sfat important în special pentru bărbații cu un ten sensibil: nu puneți mâna pe față fără să vă spălați după ce ați folosit telefonul! Bacteriile prezente pe suprafața acestuia, odată transportate pe ten, pot cauza acnee sau apariția punctelor negre.

Metode de igienizare a telefonului mobil

Există mai multe metode pentru distrugerea microbilor prezenți pe suprafața telefonului mobil. De exemplu, cârpa din microfibră este ușor de transportat și curăță mizeria de pe ecran fără a-l zgâria. O alternativă mai eficientă, dar și mai comodă este șervețelul dezinfectant pe bază de alcool, însă presupune mai multă atenție atunci când este folosit, pentru că dacă este prea umed, poate afecta suprafața smartphone-ului.

Din categoria soluțiilor lichide, pot fi folosite cele pe bază de alcool (60%) și apă (40%) sau chiar gelul dezinfectant pentru mâini. Acestea se aplică pe o cârpă din microfibră și se șterge telefonul cu grijă, fără a turna, însă, soluția direct pe ecranul acestuia.

Este important, totuși, să ai în vedere faptul că telefoanele mobile au un tratament oleofobic aplicat pe suprafața ecranului, care îl protejează de grăsimea degetelor, iar folosirea unor alte substanțe poate duce la îndepărtarea acestui strat. Așadar, nu îți dezinfecta telefonul cu soluții de curățenie, solvenți, înălbitori, apă oxigenată, amoniu sau pulberi abrazive!

Desigur, varianta optimă pentru dezinfectarea telefonului este lampa bactericidă cu raze UV. Aceasta distruge 99,9% din bacteriile și microbii prezenți pe suprafața exterioară, în aproximativ șase minute.

_

Păstrează-ți device-urile curate oriunde mergi și dezinfectează-le cât mai des. Cea mai bună soție în acest sens este un kit pe care să-l ai mereu la tine (vezi AICI).

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top