Now Reading
Sociologul Alfred Bulai critică scuzele exprimate de ministrul Stroe, în cazul Colțescu: „Totul a pornit de la reacția autorităților” [EXCLUSIV]

Sociologul Alfred Bulai critică scuzele exprimate de ministrul Stroe, în cazul Colțescu: „Totul a pornit de la reacția autorităților” [EXCLUSIV]

Sociologul Alfred Bulai intervine în scandalul iscat de Istanbul Bașakșehir, după ce Sebastian Colțescu l-a numit „negru” pe Pierre Webo, într-o discuție cu centralul Ovidiu Hațegan. Profesorul de la SNSPA crede că autoritățile române trebuiau să prezinte o poziție fermă în apărarea lui Colțescu.

În opinia lui Alfred Bulai, poziția Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), prin intermediul lui Ionuț Stroe, reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și pasivitatea Federației Române de Fotbal (FRF) au contribuit enorm la mediatizarea cazului și implicit, la „crucificarea” lui Colțescu în presa internațională, pe nedrept.

„La astfel de lucruri, România ar trebui să aibă reacții rapide. Cel mai probabil, nu va reacționa nimeni (n.r. – în apărarea lui Colțescu). Indiferent, și dacă a greșit, ambasada, consulatele, sunt puse ca să te apere. Nu ca să te condamne îl locul celor care există deja să facă asta. E noaptea minții, din acest punct de vedere. 

Cu genul acesta se servilism, evident că e greu să te facă să fii bine primit și credibil în afară. Totul a pornit de la reacția autorităților. În locul lui Hațegan, după ce au ieșit de pe teren turcii, aș fi dat 3-0 la ‘masa verde’, pentru PSG. Apoi, la UEFA, e treaba lor ce fac”, a declarat Alfred Bulai pentru MrNews.ro.

 

Ladislau Boloni, poziție dură după reacția obedientă a ministrului Ionuț Stroe

 

Printre marii fotbaliști cu carieră internațională, care sunt de partea lui Sebastian Colțescu, este Ladislau Boloni.

„Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română.

Faptul că tu spui «ăla negru», ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce. O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul «negru» descrie o culoare. Colţescu nu spune «nigger», cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune «cioară», care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit.

Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat. Că al patrulea arbitru (n.r. – Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. – Pierre Webo). Dar de unde?! Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: «Din ce ţară e arbitrul?». Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează! Şi tot aşa, pe niciun arbitru din lume nu-l interesează cum îl cheamă pe maseurul de pe banca tehnică a celor de la ASA Târgu-Mureş, de pildă! Despre ce vorbim aici?”, a declarat Boloni pentru Adevărul.

De asemenea, Ladislau Boloni condamnă ferm reacția servilă a lui Ionuț Stroe, care și-a cerut scuze pe Facebook în numele României chiar în seara incidentului din Champions League, înaintea unui verdict al forurilor UEFA sau a unei ample dezbateri în spațiul publice.

„Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi.

Şi, de aceea, mă deranjează foarte tare că Tiberiu Stroe sau Ionuţ Stroe, cum îl cheamă, iese la fotografii şi îşi dă cu părerea. Cum au fost şi alţii, de altfel!”, a declarat Boloni pentru Adevărul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top