Semne care indică o puternică scădere a nivelului de testosteron. Cum să-ți resuscitezi hormonul masculin

Fondator & editor
Scăderea nivelului de testosteron este un fenomen obișnuit la bărbați. Crește până la vârsta de 20 de ani, unde atinge apogeul și se menține în mare forță până pe la 30 de ani. Scăderea bruscă a nivelului de testosteron începe de la 35-40 de ani, potrivit estimărilor specialiștilor.
Bărbații și femeile sunt diferiți prin definiție. Emoțiile și senzațiile sunt diferite, contrar mișcărilor feministe, egalitariste. Cele menționate mai devreme sunt doar câteva dintre aspectele care sunt determinate de compoziția chimică a corpului uman. Reglajul hormonal este cu totul diferit. De exemplu, în medie, o femeie are în corp doar 10-12% din cantitaea de testosteron pe care o are un bărbat.
Testosteronul, element definitoriu al bărbatului
Testosteronul este principalul hormon masculin și este produs de testicule. În terminologia medicală, scăderea producției normale de testosteron este numită hipogonadism, care conduce la adropauză, echivalentul menopauzei la femei. Este o etapă a vieții în care nu vrem să ajungem, însă în mod inevitabil, se produce.
Care sunt principalele semne ale scăderii nivelului de testosteron în corp?
- Libido scăzut – apetit sexual în declin
- Erecții mai rare și mai puțin ferme – disfuncții erectile
- Lipsă constantă de energie, a capacității de efort, în ciuda unui stil de viață organizat
- Scădere accentuată a puterii și a rezistenței musculare
- Scădere în masă musculară
- Dificultăți de concentrare, performanță mai scăzută de lucru
- Căderea părului – calviția
- Reducerea dimensiunii testiculelor – atrofierea organelor genitale, care pe termen lung, determină infertilitatea
- Mărirea sânilor
- Subțierea și slăbirea oaselor
Nu te panica, pentru că o parte dintre cele menționate mai sus pot să apară în urma unei anemii, depresii, a tulburărilor de somn sau afecțiunilor cronice.
Dacă pe termen mediu sau lung, de câteva luni ai identificat cel puțin dintre cele 3 semne, adresează-te unui medic. Constatarea nivelului de testosteron se verifică în baza unei analize de sânge recoltată dimineața, atunci când nivelul testosteron din organism atinge nivelul maxim.
De asemenea, radioterapia, chimioterapia și anabolizantele (steroizii) pentru stimularea creșterii în masă musculară au un rol puternic în vederea scăderii nivelului de testosteron.
Cum poți crește nivelul de testosteron
La 45 de ani, nu vei mai avea nivelul de testosteron de la 25 de ani, însă îți poți îmbunătăți calitatea vieții în acest sens. Există mai multe modalități pentru a crește nivelul testosteron. Cel mai natural și cu efect sigur îl reprezintă schimbarea stilului de viață, prin adoptarea unei alimentații sănătoase, coroborate cu exerciții fizice.
Pentru un boost de testosteron, acesta se poate administra extern, prin injecții, plasturi, geluri și capsule, care pot contribui semnfiicativ la restabilirea nivelului hormonal. Așadar, o viață sexuală mult mai prolifică, stare fizică mult îmbunătățită, deci o viață mai fericită. Terapia cu testosteron se administrează doar sub îndrumarea unui medic specialist, în baza unei evaluări.
Testosteronul oricum scade. Depinde de tine cât de brusc îți lași organismul să pice în gol. Așadar, dacă ești trecut de 35-40 de ani și un stil de viață sedentar, e momentul să te ridici și să treci la treabă. Un stil de viață activ îi va aduce beneficii atât în plan fizic, cât și psihic, printr-o stimă de sine mult crescută.
Fondator & editor