Now Reading
„Șah-mat!”. Ce înseamnă de fapt și de unde provine celebra expresie

„Șah-mat!”. Ce înseamnă de fapt și de unde provine celebra expresie

Șahul este un joc de strategie originar din India, apărut în jurul secolului X. Rusul Gari Kasparov este considerat cel mai mare șahist din istorie, cel care, probabil, a rostit de cele mai multe ori expresia „șat-mat” la nivel profesionist.

Jocul de șah are 32 de piese, câte 16 pentru fiecare jucător. Există teorii cu privire la faptul că șahul se juca încă de mii de ani, însă cu reguli ușor diferite. Acum 2000 – 1.600 de ani de exemplu, jocul putea fi câștigat prin capturarea tuturor pieselor oponentului. Așadar, prin anihilare. Din Evul Mediu însă, a fost introdusă câștigarea partidei prin „șat-mat”.

Ce înseamnă, de fapt, „șah-mat”

„Șah-mat” este metafora irefutabilă a victoriei, sintagma folosită în momentul în care „regele” este amenințat, iar la următoarea mutare a adversarului, nu mai are nicio soluție de salvare. Astfel, este marcat finalul partidei.

„Șah” (shah) este titlul monarhului (regelui) persan, reprezentat simbolic prin piesa corespunzătoare de pe tablă. În limba persană, „mat” are sensul de învins. Există pasionați de șah care susțin că etimologia „șah mat” își are originea în expresia arabă „as-sah mat”, care înseamnă „regele este mort”.

În Dicționarul Etimologic Barnhart, se subliniază faptul că „șah-mat” înseamnă mai degrabă „regele este fără apărare”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top