România, țara cu cei mai mulți proprietari de imobile din Uniunea Europeană

Românilor le place să fie proprietari. Sunt primii din acest punct de vedere în Uniunea Europeană, iar cifrele o demonstrează cu prisosință. În 2018, 96% dintre români erau proprietari de imobilele în care locuiau, potrivit unei analize realizate citate de Agerpres.
În medie, la nivelul Uniunii Europene, 70% dintre cetățeni au propriul apartament sau casă pe numele său. România este lider detașat în acest clasament, urmată de Slovacia, cu 91%, Croația și Lituania, ambele cu 90%. La polul opus se situează Germania și Austria, cu 51%, respectiv 55%.
În 2018, 47% din populația UE locuia în apartamente, iar 53% în case. Apartamentele sunt preferate în Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) și Grecia (61%). Irlanda (8%) și Olanda (20%) se situează la polul opus din acest punct de vedere.
Aproape 50% dintre tinerii români vor să-și facă sau au deja credit ipotecar
Creditul ipotecar a devenit o obișnuință pentru tinerii români. Potrivit unor studii efectuate în 2019, peste un sfert dintre tinerii din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani se gândesc să-și facă un credit pentru achiziția unei locuințe, în timp ce 13% au deja un unul.
Majoritatea creditelor, inclusiv cele prin programul „Prima Casă”, sunt luate pe o perioadă de 30 de ani. Lună de lună, tinerii achită creditele care într-o lună pot reprezenta un efort financiar suportabil, iar în mod imprevizibil, în funcție de contextul socio-economic, cuantumul poate crește fulminant. Așadar, o variantă plină de impredictibilitate pentru a achiziționa un apartament.
Fondator & editor