Provizii în caz de apocalipsă. Alimentul care rezistă până la 2.000 de ani
![Apocalipsa [Foto: Nathan Wright - Unsplash.com]](https://mrnews.ro/wp-content/uploads/2020/04/apocalipsa-1600x1171.jpg)
Fondator & editor
Scenariile apocaliptice au prezentat dintotdeauna mare interes pentru oameni, o mare sursă de inspirație pentru industria cinematografică. Invazia extraterestră, revolta roboților, războiul nuclear, lovirea unei comete de Pământ, radiațiile solare, măcelul morților-vii se numără printre cele mai des întâlnite scenarii.
Indiferent de scenariul apocaliptic, instinctul de supraviețuire ne spune că trebuie să găsim un adăpost sigur și provizii. BBC a realizat un material în care prezintă alimentele și băuturile cele mai rezistente cu trecerea timpului.
Alimentele se strică din cauza microbilor, iar pentru a evita alterarea, printre cele mai eficiente metode se numără: sărarea, uscarea (deshidratarea), respectiv condimentarea sau depozitarea în containere ori recipiente speciale vidate. Toate aceste metode au drept scop reducerea multiplicării culturilor microbiere pe alimente, primele două fiind cele mai eficiente. De asemenea, zahărul, la fel ca și sarea, nu permite dezvoltarea culturilor microbiene. Așadar, nu are dată de expirare.
![Borcan cu miere [Foto: Roberta Sorge - Unsplash.com]](https://mrnews.ro/wp-content/uploads/2020/04/miere-e1585831546798.jpg)
Mierea, produsul fără termen de valabilitate
Mierea este un produs care poate rezista mii de ani. În mormântul lui Tutankhamon din Egipt s-a găsit un borcan de miere, precum și în mormintele din Georgia, a unor nobili din Epoca Bronzului, vechi de 3.000 de ani.
Mierea conține foarte mult zahăr și spre deloc apă, ceea ce face ca dezvoltarea microbilor să fie aproape imposibilă. De asemenea, de regulă, mierea este păstrată în borcane bine sigilate.
Mai mult, alimentele bogate în grăsimi pot fi conservate foarte multă vreme, informează profesorul de genetică Mark Thomas, pentru BBC, citat de Digi24.
![Burger [Foto: Moritz Kindler - Unsplash.com]](https://mrnews.ro/wp-content/uploads/2020/04/burger.jpg)
Mâncarea procesată, rezistentă în timp, dar pericoloasă pentru sănătate
Mâncărurile procesate, tip fast food, au o reputație foarte bună în ceea ce privește rezistența în timp. Experimente realizate de-a lungul timpului au demonstrat că burgerii și cartofii de la Mc Donalds rezistă peste 20 de ani. În schimb, au o reputație proastă în ceea ce privește aportul de nutrienți, aproape de zero și substanțele cancerigene. Mai mult, consumul cu frecvență crescută a mâncării procesate crește cu 50-70% riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență senilă.
În schimb, se anunță și vești bune cu privire la conservarea produselor din carne. Tehnologia modernă anunță o inovație care ar urma să fie larg răspândită peste un deceniu.
„Peste 10 ani, agricultura celulară – metodă prin care se poate obţine carne fără sacrificarea de animale, ar putea să ne ofere mâncare mai sigură şi care să dureze mai mult timp”, e de părere expertul în chimia alimentară Michael Sulu.
În ceea ce privește sursele de hidratare, șampania și vinul își pot păstra foarte bine proprietățile sute de ani, dacă sunt păstrate în sticle închise ermetic, pentru ca băutura să nu ia contact cu aerul.
Fondator & editor