Now Reading
Premieră în România: S-a lansat prima carte pentru consumatorii amatori de vin

Premieră în România: S-a lansat prima carte pentru consumatorii amatori de vin

Cezar Ioan, autorul cărții „Connaisseur fără ifose"

Ți s-a întâmplat vreodată să ajungi la raionul de vinuri și să te învârți dintr-o parte în alta, fără să știi ce să cumperi? Să te întrebi care o fi mai bun? Asta este una dintre dilemele pe care a propus să o fixeze Cezar Ioan, prin cartea „Connaisseur fără ifose – Tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus”.

Cezar Ioan, expert în vinuri a lansat miercuri seara, la librăria Cărturești Verona „Connaisseur fără ifose”, un ghid al consumatorului de vin amator, scrisă cu umor fin, într-un limbaj foarte accesibil publicului larg. Practic, fix ceea ce trebuie unui public ce face ușor, ușor tranziția de la vinul de țară, la cel îmbuteliat, produs în crame reglementate.

Demers unic în România

„Connaisseur fără ifose” te învață de la A la Z despre vin, relativ rapid; oferă informații precise și sfaturi practice despre toate tipurile de vin: cu ce alimente să-l asociezi, cum să deosebești un vin bun de unul prost ș.a.m.d.

„Este – cel puțin după știința mea la acest moment – prima carte despre vin destinată amatorilor scrisă de un autor român. Cartea nu e deloc tehnică, ci folosește cuvintele cele mai simple și oferă și un dicționar al termenilor de specialitate, explicați pe înțelesul oricui nu este analfabet funcțional. Da, literatură autohtonă de profil mai există și e valoroasă, dar e destinată fie somelierilor, fie pasionaților de vin, fie marketerilor – nu publicului larg. Cartea e și o sumă de experiențe personal-profesionale, e și context pentru vin – văzut ca parte din gastronomie, e invitație la cunoaștere”, a declarat autorul.

Cezar Ioan alături de fiica sa, Ana Ioan
Cezar Ioan alături de fiica sa, Ana Ioan

Cine este Cezar Ioan

Cezar Ioan este jurnalist, fondator al revistelor Connaisseur (2002) și Vinul.ro (2008). A scris mii de articole în domeniul vinului, respectiv gastronomiei și este o prezență obișnuită a MrNews.rovezi AICI ponturile lui Cezar Ioan. De asemenea, a pus bazele unui proiect unic în România, evaluarea vinurilor printr-un punctaj, la raftul din hypermarket.

Pentru Cezar Ioan, pasiunea pentru vin a început de mic.

„Băutor de vin am fost de când mă știu, bunicii care m-au crescut până pe la 8 ani aveau o vie mică în Odobești, unde mă luau și pe mine – și unde m-am cherchelit prima dată pe la 4 ani, înghițind din vin în timp ce trăgeam cu furtunul din butoi în damigeană. Dar m-am gândit să fac un business abia după ce am lucrat în presă, în 1998-1999, cu un manager de proiect din Elveția, Dieter Mittler. Pe lângă joburile lui salariate, era expert în vinuri și edita o revistă proprie dedicată vinurilor.

Nu mai știu exact modelul de finanțare – dacă se susținea exclusiv din publicitate sau dacă și ziarele plăteau o sumă – dar știu că se distribuia ca supliment gratuit al mai multor ziare de limbă germană din Elveția, Germania și Austria. De aici am început și am propus un proiect asemănător ziarului pentru care lucram pe vremea respectivă. Se numea Connaisseur și a apărut, lunar, în 16 pagini format A4, din decembrie 2002 până în septembrie 2005. Îl finanțam din publicitate și se distribuia gratuit în vreo 45.000 de exemplare, împreună cu ziarul”, a declarat Cezar Ioan, în exclusivitate pentru MrNews.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top