Now Reading
Premieră în arta urbană din România: prima pictură murală care purifică aerul [FOTO]

Premieră în arta urbană din România: prima pictură murală care purifică aerul [FOTO]

Prima pictură murală din România care purifică aerul/ Foto: desteptarea.ro

Deși este recunoscut pentru catedrala ortodoxă „Înălțarea Domnului”, a treia ca mărime din România, orașul Bacău are un nou punct de referință, denumit „Intuiția”. Este vorba despre prima pictură murală din România care filtrează aerul și contribuie la eliminarea murdăriei.

Pictura a fost realizată în cadrul proiectului ZidART de artistul român, Obie Platon, cu o vopsea specială, Airlite. Aceasta transformă gazele periculoase, oxizii de azot și de sulf în nitrați și nitriți inofensivi, care se prind de suprafața vopsită și apoi sunt răspândiți în atmosferă de umiditatea din aer sau de apa de ploaie. Are capacitatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore, adică echivalentul cantității emise de aproape 50 de mașini cu motoare pe benzină, Euro 6. În concret, filtrează aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați.

Pictura dedicată și persoanelor cu deficiențe de vedere

„Intuiția” se întinde pe o suprafață de 250 de metri pătrați și înfățișează modul în care un nevăzător își imaginează propriul univers. A devenit un simbol al lumii nevăzătorilor, pentru că este prima lucrare din lume dedicată acestora și este tradusă în limbajul Braille.

Urmează să mai fie realizate alte cinci picturi de acest fel în municipiul Bacău, iar proiectul este sponsorizat de un hypermarket din România.

Europa, deja familiarizată cu picturile murale care purifică aerul

Prima pictură murală de acest fel din Europa se află în Roma și a fost realizată în anul 2018. Are o suprafață de 1.000 de metri pătrați și filtrează aerul precum o pădure de 30 de copaci. Opera este denumită „Hunting pollution” și a fost realizată în 21 de zile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top