Patronii de restaurante și hoteluri, gata să dea în judecată Guvernul României, pentru pierderile înregistrate din cauza restricțiilor anti-COVID-19. Pagube uriașe raportate de HORECA

Restricțiile impuse de Guvern în pe perioada crizei COVID-19 au îngropat multe afaceri. De la micii întreprinzători, până la marile lanțuri din diverse domenii, în special HORECA. Cei mai puternici au rămas în picioare și sunt gata să dea în judecată statul român.
Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi liderul grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), a dezvăluit că primii pași pentru despăgubirea antreprenorilor din industrie, cu 500 de milioane de euro, au fost deja făcuți.
„Dialogul cu autorităţile a fost foarte intens. Au fost făcute propuneri, dar sunt probleme cu implementarea. Această industrie încă trăieşte, chiar dacă e decimată. Zilnic sunt antreprenori care abandonează. Aşadar, fiecare zi contează. Trebuie să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după pandemie. Mulţi antreprenori nu pot merge mai departe”, au transmis luni, reprezentanții Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi ai Alianţei pentru Turism (APT).
Pierderi uriașe raportate de domeniul HORECA
120.000 de euro este pierderea medie a unui antreprenor, din cauza restricțiilor anti-COVID-19, impuse de Guvern, iar pierderea totală a industriei în ultimul an a fost de 5 miliarde de euro, a atenționat Mischie.
„HORA, antreprenorii care s-au unit sub acest nume, au început procesul şi s-au făcut primii paşi prin care noi o să dăm în judecată statul. Primii paşi au fost că am contestat hotărârile de restricţionare a activităţii restaurantelor, în general la autorităţile locale care le-au impus.
Pasul următor este să ne îndreptăm împotriva anumitor ministere, urmând ca pasul final să fie împotriva Ministerului de Finanţe pentru despăgubiri. Deci, procesul este început”, a mai transmis Mischie, potrivit News.ro.
Noi inițiative din partea reprezentanților domeniului HORECA
Reprezentanții HORECA au solicitat ca domeniul să fie desprins de criteriul „3 la mie”, adică cel al scenariilor, de care depinde regimul de funcționare al restaurantelor.
„Părerea noastră este că autorităţile nu vor putea face, în perioada următoare, un recensământ corect, drept urmare propunerea noastră e ca HORECA să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de procent şi în moment în care e un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HORECA”, a declarat Mischie.
HORECA, aproape de colaps
Mischie a subliniat faptul că din cauza măsurilor haotice ale guvernului nu există predictibilitate, iar mulți antreprenori nu-și permit să redeschidă localurile.
„Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, au nevoie să fie despăgubite. Guvernul trebuie să despăgubească această industrie pentru restricţiile impuse. Am reuşit la sfârşitul anului trecut ca operatorii să fie despăgubiţi cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020 – 2019. Acum, legea e publicată în Monitorul Oficial. Se fac completări şi va fi revotată miercuri. Reprezentăm 5% din PIB-ul României…
Aşteptăm ca despăgubirile să vină în cel mai scurt timp. Facem apel ca pentru cele trei pătrimi dintre operatorii care au mai rămas pe piaţă să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că 500 de milioane de euro trebuie să ajungă imediat, în cel mai scurt timp, la antreprenori. Dacă nu, vom fi practic la o treime dintre antreprenori care nu vor mai putea deschide vreodată. Pe lângă despăgubirile pentru anul 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021. Credem în principiul de parteneriat cu autorităţile”, a transmis oficialul din HORECA.