Now Reading
Nu neglija igiena feței! Sfaturi de urmat pentru un ten curat și sănătos

Nu neglija igiena feței! Sfaturi de urmat pentru un ten curat și sănătos

Foto: groominglounge.com

Îngrijirea tenului este un subiect destul de controversat în comunitatea masculină, fiind considerat un procedeu ce trebuie practicat numai de sexul frumos. Totuși, chiar și în cazul bărbaților, adoptarea unei rutine corespunzătoare de skin care, în funcție de tipul de ten, ar trebui să devină o obișnuință. Pașii care trebuie urmați sunt foarte simpli, iar rezultatul este o piele frumoasă, sănătoasă, elastică și plină de vitalitate.

Tipuri de ten

Înainte de a-ți crea propriul ritual de îngrijire și de a achiziționa produse destinate acestuia, trebuie să cunoști ce fel de ten ai. Acesta poate fi sensibil, normal, uscat, gras sau mixt. Fiecare dintre aceste tipuri de ten se diferențiază prin anumite caracteristici.

Tenul normal este tenul ideal, pentru că nu este nici prea gras, nici prea uscat, nu prezintă riduri vizibile, comedoane sau pete, iar pielea este netedă și elastică. Este foarte ușor de îngrijit, pentru acesta fiind recomandate produse ușor de absorbit în piele, care hidratează și mențin echilibrul natural al acesteia. Este recomandat ca produsele tip cremă să conțină vitamine și, eventual, factor de protecție, în cazul expunerii la soare.

Tenul uscat se caracterizează prin piele subțire, întinsă, lipsită de luminozitate și elasticitate, cu pori mici. Este predispus la descuamare, la apariția timpurie a ridurilor și la iritații, pentru că glandele sebacee nu secretă suficient sebum, iar tenul este vizibil deshidratat, cu aspect obosit. Pentru acest tip de ten se recomandă produse mai grase, bogate în antioxidanți, fără parfum sau alcool, deoarece acestea usucă pielea.

Tenul gras se află la polul opus față de tenul uscat. Cantitatea de sebum secretată de glandele sebacee este mult mai mare, iar porii sunt, astfel, blocați. Tenul are un aspect lucios, în special în zona T, și este predispus la apariția acneei. Partea bună este că, în cazul acestui tip de ten, ridurile apar mult mai greu. Sunt recomandate produsele de îngrijire astringente, cu ingrediente light, ușor de absorbit în piele.

Tenul mixt prezintă tendințe de îngrășare în zona T (frunte, nas, bărbie) și tendințe de uscare în celelalte zone ale feței (pleoape, obraji, pomeți, gât), fiind o combinație între tenul gras și tenul uscat. Îngrijirea sa trebuie efectuată diferențiat, iar achiziționarea produselor de skin care trebuie să se facă ținând cont de regulile aplicabile fiecărei texturi a pielii. Astfel, așa cum am arătat, pentru porțiunea grasă vom folosi produse de îngrijire astringente, cu ingrediente light, ușor de absorbit în piele, iar pentru porțiunea uscată, produse mai grase, bogate în antioxidanți, fără parfum sau alcool.

Dincolo de aceste tipuri de ten, mai există și tenul acneic și tenul sensibil.

Tenul acneic se remarcă prin pori astupați și exces de sebum. Acneea poate avea mai multe cauze, respectiv dezechilibrul hormonal, uscarea excesivă a pielii, îngrijirea superficială sau exagerată a tenului, un stil de viață dezordonat sau chiar transmiterea ereditară. De aceea, înainte de a-ți achiziționa produse care consideri că pot contribui la eliminarea acneei de care suferi, este recomandat să faci o vizită la dermatolog pentru a afla exact cauza problemei, pentru că este posibil ca aceasta să vină din interiorul corpului, și nu din exterior. Ca idee, produsele folosite pentru îngrijirea tenului acneic trebuie să fie non-comedogenice și să nu conțină ulei.

În ceea ce privește tenul sensibil, orice tip de ten poate deveni astfel, pentru că sensibilitatea este mai degrabă o afecțiune, decât un tip de ten. Necesită o îngrijire deosebită și presupune folosirea de produse care calmează pielea, hipoalergenice, pe bază de ingrediente naturale, fără alcool și conservanți.

Cum îți dai seama ce tip de ten ai

Tipul de ten poate fi depistat printr-un consult la un cabinet de specialitate, dar cea mai la îndemână metodă este autodiagnosticarea. Spre exemplu, una dintre modalitățile prin care te poți autodiagnostica presupune să te speli pe față cu apă și săpun, iar peste aproximativ 1 oră să tamponezi fața cu un șervețel. În funcție de rezultat, îți vei da seama ce tip de ten ai. Dacă pe șervețel nu rămâne nicio urmă de grăsime, iar aspectul pielii este luminos și sănătos, tenul este normal. Totuși, dacă nu apar aceste urme, dar fața este aspră la atingere, tenul este uscat. Bineînțeles, dacă pe șervețel se regăsesc pete de grăsime, tenul este gras, iar dacă acestea apar numai prin tamponarea anumitor zone ale feței, tenul este mixt.

Cum să îți îngrijești corect tenul

Studiile au demonstrat că pielea bărbaților este cu aproximativ 16-20% mai rezistentă în fața factorilor externi decât pielea femeilor și că primele riduri la nivelul feței ar trebui să apară după vârsta de 35 de ani. Totuși, pentru a menține sănătatea pielii și pentru a contribui la aspectul armonios al acesteia, trebuie să urmezi o rutină adecvată de îngrijire, compusă din câțiva pași simpli.

Curățarea

Cea mai importantă etapă într-un ritual de skin care este curățarea tenului. Aceasta are rolul de a elimina excesul de sebum și blocajele din pori, prevenind astfel apariția coșurilor și a punctelor negre. Pentru a avea rezultate, aceasta trebuie efectuată cel puțin o dată pe zi și după fiecare activitate sportivă. Totuși, în funcție de tipul de ten, această rutină poate fi adaptată, motiv pentru care este necesar să îți ții pielea sub observație.

Există mai multe tipuri de produse destinate acestei etape, precum gel de curățare, loțiune sau săpunuri din ingrediente naturale. Acestea trebuie să nu conțină alcool, parabeni sau alte substanțe chimice dure. Cel mai practic și eficient este gelul de curățare destinat bărbaților, cu care trebuie să îți speli fața cel puțin o dată pe zi, cu apă caldă, masând-o cu mișcări circulare. Apa caldă deschide porii și facilitează procesul de curățare.

Curățarea este obligatorie în momentul în care pe ten a fost aplicată anterior cremă pentru protecție solară.

Exfolierea

Exfolierea sau gomajul este un procedeu de curățare mai profundă, care presupune masarea tenului umed cu o cremă sau un gel exfoliant, o dată sau de două ori pe săptămână. Produsele care pot fi utilizate în această etapă conțin particule fine care ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la netezirea tenului, motiv pentru care acesta trebuie ținut sub observație, pentru a putea stabili cu exactitate, în funcție de reacția lui la exfoliere, de câte ori este nevoie să îl cureți astfel într-o săptămână.

În cazul în care te bărbierești zilnic, exfolierea trebuie făcută în special pentru zonele la care lama sau aparatul de ras nu au acces (frunte, nas, pomeți). Partea bună este că gomajul întregului ten reduce riscul de creștere a firelor de păr sub piele, ceea ce facilitează bărbieritul, dar și riscul de dezvoltare a acneei.

Hidratarea

Hidratarea trebuie să se realizeze la nivelul întregii fețe și nu trebuie neglijate pielea de sub ochi și buzele. Aceasta are rolul de a reda luminozitatea tenului, de a-l hrăni cu substanțe nutritive și de a ține sub control apariția ridurilor și nivelul de elasticitate al pielii. Toate aceste aspecte țin atât de latura estetică, dar mai ales de sănătatea tenului, motiv pentru care hidratarea nu trebuie absolut deloc neglijată sau tratată superficial. Ba mai mult, este esențial ca după fiecare curățare/exfoliere/bărbierire, când porii sunt încă deschiși, să se folosească o cremă de bună calitate, de preferat cu ingrediente naturale.

În ceea ce privește produsul potrivit, trebuie demontat mitul conform căruia o cremă grasă asigură automat hidratarea pielii. Așa cum am specificat anterior, în cadrul articolului, fiecare tip de ten impune o anumită rigurozitate în alegea produselor, pentru ca acestea să aibă efectul scontat.

Pielea de sub ochi trebuie, de asemenea, hidratată, pentru că este cea mai sensibilă porțiune de pe față. Apariția pungilor de sub ochi, a cearcănelor și a ridurilor poate fi prevenită prin folosirea unui gel sau ser special sau chiar a cremei destinate hidratării tenului.

Buzele sunt o altă porțiune facială complet neglijată de bărbați pentru motivul că balsamul de buze este asemănat în totalitate cu un produs folosit exclusiv în ritualul feminin de îngrijire. Totuși, niciunei femei nu îi place să sărute un bărbat cu buzele uscate, înțepătoare și aspre, iar acest efect apare atât iarna, din cauza frigului, cât și vara, în contact cu aerul sărat și apa mării.

Alte sfaturi de îngrijire a tenului

  1. Înainte de expunerea la soare, folosește o cremă cu factor de protecție potrivit tipului tău de piele, peste 15 în timpul iernii și 30 în timpul verii. În plus, poartă ochelari de soare cu filtru de protecție pentru a evita formarea ridurilor în jurul ochilor. Uite aici cum poți să îi alegi în funcție de forma feței tale.
  2. Nu îți atinge fața dacă nu ești igienizat corespunzător și nu îți stoarce coșurile.
  3. Nu bărbieri pielea uscată! Momentul propice pentru bărbierit este după duș, așa că, înainte de a începe, deschide porii și curăță bine pielea. După ras, închide porii prin clătirea cu apă rece, tamponează fața cu un prosop curat și moale și aplică aftershave-ul.
  4. Folosește produse de calitate și citește lista cu ingrediente înainte de a le achiziționa.
  5. Schimbă așternuturile cel puțin o dată pe săptămână pentru a împiedica încărcarea tenului cu celulele moarte rezultate din frecarea feței cu perna.
  6. Consumă alimente bogate în vitamina A, omega 3, acizi grași și antioxidanți și evită consumul excesiv de zahăr.
  7. Bea apă! Atât de multă cât are nevoie corpul tău în funcție de greutatea lui. Găsești aici mai multe informații despre consumul necesar de apă.
  8. Nu consuma alcool în exces și nu fuma, pentru că pielea va îmbătrâni mai repede, își va pierde elasticitatea și va crește riscul de dezvoltare a acneei.
  9. Redu stresul și dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte.
  10. Fă exerciții fizice și practică sporturi care pun întreg corpul în mișcare.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top