Muzeele „uitate” ale României. Obiectivele turistice „underground” pe care merită să le vizitezi


redactor colaborator
România se bucură de nenumărate muzee foarte populare sau mai puțin cunoscute, care te pot captiva prin exponate, arhitectură și atmosferă. Mai jos regăsești o listă cu muzee din categoria mai puțin „celebre”, care îți pot stârni interesul. Le poți trece pe lista cu locuri de vizitat sau poți face chiar un tur online, căci o parte dintre ele își pun la dispoziție resursele în mediul virtual în această perioadă. Să aruncăm o privire!

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București
În București, pe strada Londra, regăsim Muzeul Hărților și Cărții Vechi, inclus în patrimoniu, clasa B. În anul 2003 a fost deschis, după ce Daniela și Adrian Năstase au donat către stat colecția de hărți a familiei. În stilul arhitectural al clădirii construite în anii 1920 regăsim elemente de inspirație gotică, combinate cu elemente ce amintesc de vile venețiene ale secolului XV. Clădirea a fost adaptată noului scop, astfel încât, înainte de deschidere, pe plafoanele acesteia au apărut hărți astronomice și reprezentări din mitologie. Chiar mai mult, au fost realizate vitralii cu reprezentări cartografice și heraldice.
În această perioadă Muzeul este închis, dar pe canalul de YouTube al acestuia poți vizualiza filme de prezentare, fișe de activități pentru copii sau poți citi articole pe blogul Muzeului. Sunt prezenți și pe Facebook și Instagram.
Tarif acces: 10 lei (preț întreg)

Muzeul Etnografic Nămăiești, Argeș
„Portul nostru este cartea, identitatea poporului român, care ar trebui promovat și admirat”, a declarat maica stareță, Ana Lucia Nedelea. Unic în România, muzeul conține costume populare vechi de peste 150 de ani și se află în curtea Mănăstirii Nămăiești, săpată în stâncă, din județul Argeș. Costumele fac parte din colecția personală a stareței. Colecția conține chiar două costume cusute de mama poetului George Topîrceanu, Alexandrina. Mai jos de mănăstire se află și Casa Memorială „George Topîrceanu”.
Costumele nu au fost aranjate neglijent, ci pe scene reprezentative din viața țăranului român, precum nașterea, botezul, nunta, iar fiecare scenă este explicată în versuri, uneori recitate de maica stareță. Muzeul mai cuprinde și obiecte de artă feudală bisericească și populară, o colecție de carte veche românească, hrisoave (scrisori) vechi din secolul XVI, iar în interiorul Mănăstirii Nămăiești se află o icoană considerată făcătoare de minuni.
Tarif acces: 5 lei

Muzeul Chihlimbarului, Buzău
Un alt muzeu unic în România este Muzeul Chihlimbarului din localitatea Colți, județul Buzău. A fost închis în toamna anului 2019 pentru reabilitare, iar redeschiderea se așteaptă în acest an. Colecția prezintă bijuterii, icoane, piese etnografice, peste 300 de piese semiprețioase, dar și unele folosite la extragerea pietrei de moldavit, ambră sau piatra soarelui, cum mai este numită. Colți este unica localitate din România unde s-a exploatat, în sistem minier, chihlimbarul. Rășina de la Colți transformată în nestemată, cu vechime de peste 40-60 milioane de ani și cu peste 160 de culori, este cea mai valoroasă din lume.
În anul 1867, la Expoziția Universală de la Paris, Chihlimbarul de Colți, alături de Cloșca cu Puii de Aur, au adus României Medalia de Aur. La Muzeul Județean Buzău găsim cel mai mare chihlimbar din lume, 3,450 kg. Piatra semiprețioasă ar avea chiar și proprietăți curative, dar până să le descoperi pe acelea, sigur își va încânta privirea.
O zicală din popor spune „Oferiți celor dragi chihlimbar și veți fi împreună și când veți pleca spre stele!”.

Muzeul Aurului, Brad, Hunedoara
Unică în Europa, Colecția mineralogică din Brad sau „Muzeul Aurului” prezintă peste 1.300 de exponate cu aur nativ, aduse atât din zăcămintele aurifere ale Munților Metaliferi, dar și din străinătate și 800 de eșantioane de minerale. Unicitatea muzeului se datorează exponatelor spectaculoase din aur precum steagul dacilor, șopârlele din aur, un cristal pentagonal, unic în lume. Niciun exponat nu a trecut prin mâinile meșterilor aurari sau bijutierilor. Oamenii îl mai numesc „locul în care Dumnezeu prezintă oamenilor bijuteriile naturii.” Colecția este considerată inestimabilă, Muzeul deține peste 4,5 kg de aur nativ, iar fiecare piesă este deosebită, modelată de pământ vreme de milioane de ani.
„Toate aceste bijuterii au fost aduse din adâncuri şi poartă osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în minele de aur din această parte de ţară. Sunt peste 2.000 de ani în care aurul a fost exploatat în minele din zona Bradului iar acest lucru spune multe despre valoarea acestor exponate”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, fost muncitor într-o mină de aur.

Muzeul Literaturii Române, București
Un altfel de aur care se regăsește în România este literatura română. Muzeul Național al Literaturii Române din București deține un tezaur literar autentic, prin manuscrise, cărți, obiecte personale ale scriitorilor, fotografii, înregistrări audio-video, fotografii care ne reamintesc de bogăția metaforică a literaturii române. Un muzeu ce prezintă vechiul în forma pură, dar și prin cele mai recente tehnologii. Expoziția este organizată pe etaje, în funcție de genurile literare, la parter se regăsește poezia, etajul prezintă proza, critica literară și a esteticii, iar mansarda este dedicată teatrului și ecranizărilor. Mansarda este ocazional spațiu dedicat evenimentelor.
De asemenea, fiecare încăpere ilustreaza o anumită tematică precum libajul poetic, personaje celebre sau mari povestitori. Din primăvara anului 2017, noul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române este în clădirea ce a aparținut generalului Leon Mavrocordat, situată în Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, din centrul Capitalei.
Foto: fest.ro
_
Bonus
Și dacă totuși ajungi prin Capitală și vrei o recomandare pentru o vizită memorabilă la un muzeu celebru, noi îți recomandăm Casa Ceaușescu.

Casa Ceaușescu / Palatul Primăverii
București, Bulevardul Primăverii, regăsim reședința privată a soților Nicolae și Elena Ceaușescu, unde au locuit alături de copiii Nicu, Zoia, Valentin, între 1965 – 1989, devenită expoziție permanentă. Dintre cele 80 de camere, se vizitează în jur de 60. Biletul costă 40 de lei și este recomandat să faci rezervare cu o zi înainte de vizitare. În perioada pandemiei,„Casa Ceaușescu” sau „Palatul Primăverii” este închis, dar ar trebui să mergi când va fi permis, să vezi luxul, tablourile numeroșilor artiști, mozaicurile, dormitoarele, chiar și păunii.
Da, poți opta pentru vizita grădinii, unde accesul este gratuit și poți savura o cafea sau dulciuri românești de la cafeneaua amenajată, în timp ce păunii se plimbă și ei liniștiți prin grădină. Se pare că Ceaușescu avea o pasiune pentru păuni, iar cei rămași sunt descendenții primei generații de păuni pe care Ceaușescu a adus-o acasă. Reprezentări ale păunilor se regăsesc adesea și în decorațiunile interioare, cum ar fi în mozaicul din camera cu piscina. Pentru mai multe, mergeți să vedeți.
