Now Reading
Mircea Coșea: „Economia României e aproape distrusă. Agricultura, singura șansă de a deveni un stat puternic. Putem hrăni peste 80 de milioane de oameni”

Mircea Coșea: „Economia României e aproape distrusă. Agricultura, singura șansă de a deveni un stat puternic. Putem hrăni peste 80 de milioane de oameni”

Economistul Mircea Coșea anticipează vremuri foarte dificile pentru România, însă întrezărește și o posibilă luminiță de la capătul tunelului. Potrivit analistului, economia țării noastre este aproape distrusă, dar poate fi revitalizată cu ajutorul unui plan bine pus la punct în domeniul agriculturii.

„E foarte trist ce se întâmplă, ca să nu spun altfel. Intrăm într-o criză adevărată. Criza de abia începe, începem să o simţim, aşa cum ne-am închipuit că am putea să fie în vreme de război.

Cineva spunea că numai război să nu fie. E chiar război, pentru că economia e aproape distrusă, ca urmare a costurilor fantastice la electricitate şi la alte utilităţi, deci producţia scade, bugetul acumulează din ce în ce mai puţin”, a declarat Coșea, potrivit Antena 3.

 

Mircea Coșea: „Trebuie să ne întoarcem la o piaţă reglementată”

 

Profesorul universitar atenționează românii să nu se bazeze prea mult pe actualii guvernanți. În opinia expertului, fiecare cetățean trebuie să se responsabilizeze cât mai bine cu putință.

„Inflația este de două feluri. Este o inflație care vine din exterior, care nu putem să o manevrăm în niciun fel, iar din interior apare o inflație care ne arată că de fapt economia României nu funcționează, pentru că dacă am avea mărfuri produse în România, o prelucrare a materiilor prime agricole, aşa cum ar trebui să aibă fiecare ţară, să nu arunce pe câmp producţia, atunci am putea să introducem pe piaţă mărfuri româneşti, care ar avea un cost mai mic.

Vremurile care vin sunt atât de importante, încât fiecare dintre noi, fiecare cetăţean, trebuie să devină propriul lui ministru de Finanţe, trebuie să ne gospodărim foarte bine bugetul, să fim foarte atenţie ce facem cu banii, să nu facem investiţii costisitoare, vacanţe în zone exotice, pentru că acest an este într-adevăr foarte dificil.

Cine poate să facă mici economii, să le facă, pentru că nu ştim cât vor fi facturile în august, septembrie. Dar, problema rămâne însă la Guvern. Guvernul trebuie să ia măsuri imediate, pornind de la energie. Energia trebuie să îşi găsească un loc într-un sistem reglementat. Părerea mea este că trebuie să ne întoarcem la o piaţă reglementată. Altă situaţie nu este”, a avertizat Mircea Coșea, pentru sursa citată.

 

Agricultura, singura șansă pentru România

 

Totodată, Coșea a amintit că agricultura poate reprezenta șansa României de a preveni dezastrul total.

„Viitorul României este legat de agricultură. Cea mai importantă resursă pe care România o are nu este nici inteligența, nici armata, nici biserica, este agricultura pentru că suntem una dintre primele țări din Europa din punct de vedere al potențialului agricol. Vine o criză alimentară destul de importantă în vreo 5 sau 10 ani. Cei care vor produce alimente vor fi într-o situație absolut fantastică. Noi putem să devenim mari exportatori. România poate hrăni 80-85 de milioane de persoane. Problemele care se pun au fost cuprinse într-un program care se numea Casa Comercială Unirea.

Acest program, care începuse să funcționeze, asta făcea, aduna producătorii, colecta marfa, o depozita, o aranja și o prelucra local ca să poată să intre în magazine și să reducă importurile. (…) Rugați-l pe domnul ministru al Agriculturii să se mai aplece puțin asupra acestor programe care se pot pune imediat în aplicare pentru că dacă în vara aceasta noi din nou pierdem produsele pe câmp, dacă nu prelucrăm în țară, nu vom putea să îi ajutăm pe oamenii ăștia sărăciți de facturi să aibă în magazine marfă mai bună și mai ieftină și nu vom putea să reducem deficitul balanței comerciale.

Repet, toate analizele pe care le-am făcut m-au dus la această concluzie, că singura posibilitate ca România să devină un stat puternic, un stat important și care să dea cetățenilor ei bunăstare este accentul pe agricultură, asta este dezvoltarea viitorului. Lumea crește foarte mult, mâncarea se reduce foarte mult, deci producătorii de mâncare vor fi într-o situație privilegiată, ori noi avem acest potențial, trebuie să îl exploatăm”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, la Realitatea Plus.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top