Now Reading
Mircea Badea respinge acuzațiile de rasism la adresa arbitrului Sebastian Colțescu: „Cuvântul ‘negru’ nu are nimic ofensator, cum ‘alb’ nu are nimic ofensator”

Mircea Badea respinge acuzațiile de rasism la adresa arbitrului Sebastian Colțescu: „Cuvântul ‘negru’ nu are nimic ofensator, cum ‘alb’ nu are nimic ofensator”

Brigada de arbitri români de la meciul PSG – Istanbul BB, de marți, 8 decembrie, a ajuns în atenția presei internaționale. Sebastian Colțescu este capul de afiș, după ce i-a transmis lui centralului Ovidiu Hațegan că „cel negru”, secundul de la turci, Pierre Webo trebuie sancționat. Turcii catalogat afirmația românului drept rasistă și au părăsit terenul, iar gazdele s-au solidarizat și ele.

Mircea Badea a reacționat pe marginea acestui subiect. În opinia sa, Colțescu s-a exprimat greșit, dar chiar așa, nu poate fi vorba despre rasism.

„Să presupunem că asta s-a întâmplat, Colțescu să îi zică lui Hațegan pe cine să atenționeze i-a zis ‘uite-l pe ăla negru!’. Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei nu este cel mai fericit lucru, dar totuși, nu mi se pare o tragedie.

Cuvântul ‘negru’ nu are nimic ofensator, cum ‘alb’ nu are nimic ofensator, există multe alte cuvinte care sunt ofensatoare, sunt oribile și sunt create cu intenție ofensatoare. Cuvântul ‘negru’ descrie o rasă, cum ‘galben’ descrie o rasă, înveți asta și la școală.

Oamenii sunt la fel, mai diferă între ei prin înălțime, prin culoarea ochilor, prin multe atribute fizice, cât și prin culoarea pielii. Dar ei sunt tot la fel.

Organizația care protestează agresiv împotriva rasismului chiar așa se numește, ‘Black Lives Matter’, nu se spune ‘Afro-American Lives Matter’. E ceva greșit în cuvântul ‘black’? E ceva greșit în a identifica într-o mulțme de cetățeni pe cineva prin rasă? Să zicem că e o inabilitate. Acum, fiind român, să fiu și considerat rasist, eu nefiind deloc rasist? Doar pentru că l-a identificat pe unu în repezeală prin ‘negru’? Nu e nicio tragedie, nu e chiar indicat, dar nu e o dramă.

Între cuvântul ‘nigger’, care este oribil, jignitor și ofensator și creat intenționat ofensator nu există nicio echivalență cu cuvântul ‘negru’ din limba română. Sper să îi bată cu 4000 la 0 și să dea Mbappe 30 de goluri”, a declarat Mircea Badea la Antena 3.

 

Mircea Badea, despre cazul Colțescu: „Vine să îmi explice mie un turc despre drepturile omului?”

 

Mircea Badea a amintit și despre reacția președintelui Erdogan, care la rândul său „a condamnat” rasismul.

„Mie-mi place în Turcia, mie-mi place în Istanbul, pe lângă faptul că nu s-a produs niciun act de rasist, vine să îmi explice mie un turc despre drepturile omului? Hai mai întâi să vedeți voi cum rezolvați cu femeile și după ajungem și la unul de pe banca de rezerve care a suspinat pentru nimic!”, a mai declarat Badea în emisiunea sa.

 

Reacția arbitrului Sebastian Colțescu

 

Sebastian Colțescu și-a manifestat regretul față de această neînțelegere și a afirmat că nu a avut intenția de a ofensa pe cineva.

„Îmi cer scuze pentru această neînțelegere. Nu am avut intenția de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect și pot fi înțeleși greșit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veți înțelege”, a declarat Sebastian Colțescu pentru RMC Sport.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top