Now Reading
Măștile chirurgicale pot fi dezinfectate și refolosite. Cum să le sterilizezi corect

Măștile chirurgicale pot fi dezinfectate și refolosite. Cum să le sterilizezi corect

Măștile chirurgicale sunt de unică folosință, însă în contextul pandemiei noului tip de coronavirus – COVID-19, specialiștii în domeniul medical spun că poți face excepție de la regulă, însă doar dacă le dezinfectezi. 

Măștile și mănușile chirurgicale sunt de negăsit. Afirmația este valabilă atât în România, cât și în Statele Unite, respectiv în restul Europei, unde stocurile s-au epuizat extrem de rapid. Pe internet se mai găsesc măști, însă au ajuns să se vândă de 10-20 de ori mai scump față de acum două luni. În această situație, dacă ai una sau mai multe măști la dispoziție, le poți refolosi, în ciuda faptului că în mod obișnuit, sunt de unică folosință.

Cum igienizezi măștile medicale

Măștile de protecție împotriva COVID-19, cele chirurgicale sau cele handmade – confecționate din material textil, pot fi refolosite dacă sunt igienizate. În caz contrar, dacă nu respecți măsurile de igienă, riști să inhalezi particulele purtătoare ale noului coronavirus, care rezistă ore întregi pe suprafața materialului textil.

Specialiștii recomandă mai multe variante de igienizare:

  1. Fierbe masca 3-5 minute, spal-o și pune-o la uscat.
  2. Spală masca cu detergent obișnuit, clătește-o bine și pune-o la uscat. Apoi, calc-o folosind fierul.
  3. Pune masca într-o pungă de hârtie și notează ziua respectivă. Folosește-o din nou abia după 4 zile.

Alcoolul și clorul, pericol pentru măștile medicale

După uscarea măștii se recomandă protejarea până la reutilizare prin ambalarea ei într-o pungă de unică folosință, confecționată din polietilenă.

Un amănunt foarte important este acela că trebuie evitată folosirea alcoolului și a clorului, substanțe care pot lărgi fibrele din care sunt confecționate măștile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top