Now Reading
Mario Camora și „Dacii Liberi”

Mario Camora și „Dacii Liberi”

Naturalizarea lui Mario Camora, căpitanul celor de la CFR Cluj, care joacă de 9 ani în România, a devenit mare subiect de dezbatere. Dintre fotbaliștii străini care au obținut cetățenia, fundașul campioanei este cel mai aproape să joace în naționala României, asta după ce tratativele pentru Eric de Oliveira și alții, care ar fi putut deveni români cu acte în ultimii ani, s-au dovedit a fi doar vorbe.

Xenofobie și naționalism

„Dilema Camora” ar trebui să fie, de fapt, o certitudine și va deveni la un moment dat. Până atunci însă, între suporteri și oamenii de fotbal este o amplă controversă. Au apărut opozanții – o minoritate, din fericire, inclusiv nume sonore din fotbalul românesc, care nu sunt de acord cu convocarea fotbaliștilor născuți în altă țară, în tricoul galben. Opozanții invocă valoarea superioară a jucătorilor români și necesitatea de a-i propulsa – chiar și dacă nu prea au valoare. Doar că acesta este un capitol separat, cei buni oricum vor juca. Alții au venit cu argumente xenofobe, primitive, naționaliste. Din fericire, cei care se opun naturalizărilor sunt minoritari, potrivit sondajelor din online, în jur de 25%.

Printre aceștia se numără și Ciprian Marica, autodeclarat „mai naționalist”, care crede  că „singurii jucători străini care merită să fie aduși la națională sunt cei care sunt de valoarea lui Messi”. Cu alte cuvinte, chiar dacă jucătorul respectiv de altă origine, care primește între timp cetățenia este mai bun decât orice concurent pe post cu el, român, nu trebuie adus la națională doar pentru că „este străin”.

Bun, dar asta contează? Unde s-a născut? Nu unde a făcut performanță ani la rând și ceea ce poate oferi țării adoptive?

Teama de nou, teama de progres

Patriotismul și naționalismul sunt două concepte diferite, pe care mulți nu le disting. Înainte de orice, rațiunea ar trebui să primeze, iar atitudinile xenofobe se explică printr-un complex de inferioritate pe care un număr semnificativ al românilor îl au, față de celalte națiuni. L-am regăsit și la națională, în ultimii 20 de ani. De multe ori, este justificat, se explică prin istorie, economia actuală, care mai departe, are un impact puternic pe mai multe paliere – sănătate, educație, infrastructură etc. Așa cum de multe ori amintește Lucian Boia, România se află într-o întârziere istorică. Când Occidentul făcea pasul către epoca modernă, România abia intra în Evul Mediu.

Mulți uită faptul că România a fost singura țară de la EURO 2016 fără niciun jucător naturalizat, deși ar fi avut nevoie de întăriri. Mirel Rădoi însă, a venit la națională cu o nouă viziune. Mai mult tupeu și deschidere către oportunități, în contrast cu ultimele decenii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top