Lovitura la ficat: De ce este atât de periculoasă

Fondator & editor
Lovitura la ficat, în funcție de forța și de precizia cu care este expediată, poate provoca instant un knock-out. După cum bine știm, același lucru se poate întâmpla și în cazul loviturii la cap, dar ceea ce face o mare diferență între cele două este intensitatea durerii.
Pe scurt, lovitura la ficat poate provoca o durere insuportabilă, îți poate tăia respirația, poate crea paralizie temporară și senzație de slăbiciune. În cazul loviturii la cap, este vorba mai degrabă despre amețeală, iar durerea vine ulterior.
Ficatul, înconjurat de nervi
În toate stilurile de luptă bazate pe lovituri, ficatul este unul dintre punctele vizate. Ficatul se găsește în partea dreaptă a abdomenului și este acoperit de coaste. La o persoană adultă, cântărește aproximativ un kilogram și jumătate.
Ficatul este înconjurat de numeroși nervi. Sistemul nervos vegetativ include sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Primul oferă un răspuns rapid la pericolele iminente, adică: accelerarea bătăilor inimii, transpirația abundentă, reducerea secreției de salivă etc. Al doilea funcționează invers față de sistemul simpatic, ce intervine în momentele de relaxare (reglarea ritmului cardiac, relaxarea mușchilor tubului digestiv, dilatarea vaselor de sânge), deci se concentrează pe odihnă și buna funcționare a sistemului digestiv.
Fibrele nervoase ale sistemului parasimpatic acționează în momentul în care o persoană este lovită cu forță în ficat. Pentru a fi lezat, ficatul trebuie să fie lezat cu o forță de aproximativ 2.400 de Newtoni – deci o viteză de aproximativ 5m/s. O persoană într-o bună formă fizică, ce nu practică sporturi de contact poate lovi în medie, cu 2.800 de Newtoni, în timp ce un sportiv de performanță poate trece de 5.000. Astfel, la o lovitură aplicată cu 2.400 de Newtoni, tensiunea arterială scade, iar vasele de sânge se dilată.
În această situație, în mod automat, pentru a alimenta creierul cu sânge, corpul ia poziția orizontală. Mai mult de atât, în cazul unei lovituri extrem de puternice, poate fi determinată chiar pierderea cunoștiinței și hemoragii interne, ruptură de lob hepatic, deci ruperea ficatului.
Leonard Doroftei, făcut KO printr-o lovitură la ficat de către Arturo Gatti
Ficatul are capacitatea de a se regenera, însă în cazul este afectat mult prea grav, este obligatoriu transplantul. Exemplele cu privire la efectul extrem de puternic al unei lovituri la ficat sunt nenumărate. Unul dintre ele este în mediul dintre Leonard Doroftei și Arturo Gatti, din 2004, când românul a fost făcut KO în runda a doua, de o lovitură-surpriză expediată de boxerul italian.
Dacă ar fi reușit să se impună în fața lui Gatti, Doroftei ar fi luptat împotriva lui Floyd Mayweather.
Fondator & editor