Now Reading
Lista jucătorilor străini care pot fi convocați la naționala României. Mirel Rădoi, dispus să naturalizeze cel puțin 3 fotbaliști

Lista jucătorilor străini care pot fi convocați la naționala României. Mirel Rădoi, dispus să naturalizeze cel puțin 3 fotbaliști

Echipa națională de fotbal a României

În ultimele luni, Mirel Rădoi a vorbit despre posibilitatea naturalizării mai multor jucători pentru echipa națională de fotbal a României. Printre aceștia, Mario Camora, Dumitru Cardoso și Billel Omrani. În 2021 sau chiar 2020, țara noastră s-ar putea întări în sfârșit cu jucători care și-au confirmat valoarea în Liga 1.

România este cu mult în urma vecinilor de pe continent din punct de vedere al naturalizărilor. Chiar și bulgarii și ucrainenii au acționat de mulți ani în acest sens, cu fermitate, în momentul în care s-a ivit oportunitatea de a întări lotul național cu jucători de calitate sau cel puțin, în mare formă – pentru că până la urmă, despre asta este vorba la echipa națională. Ucrainenii îi au pe Junior Moraes – jucătorul lui Șahtior, fost golgheter la Gloria Bistrița și Marlos, iar bulgarii pe Marcelinho și Wanderson.

Argumentele naționaliste au amânat naturalizarea fotbaliștilor buni din Liga 1

La EURO 2016, cel mai recent turneu final la care România a luat parte, țara noastră a fost singura participantă fără vreun jucător naturalizat. În ultimii ani, figurile cunoscute din fotbalul românesc au invocat tot felul de motive pentru a nu integra jucători străini în lotul tricolor, toate cu fundament naționalist, chiar primitiv. Victor Pițurcă a prezentat o oarecare deschidere în acest sens, însă doar la nivel declarativ, dintre foștii selecționeri. În rest, nume importante de la Ligă și Federație au susținut vehement ba că jucătorii străini sunt prea în vârstă, ba că „trebuie să ne concentrăm pe jucătorii noștri tineri” ori pur și simplu „nu avem nevoie”. De asemenea, procedura de acordare a cetățeniei a fost destul de complicată până în ultimii ani, însă Răzvan Burleanu a dat asigurări în 2017 că s-a simplificat foarte mult, în ceea ce privește sportivii.

Singura „naturalizare” pe care a realizat-o România a fost Maximilian Nicu, românul convocat din Germania, de la Hertha Berlin, care a prins doar 3 meciuri la națională. Probabil, i s-a dat acceptul pentru că avea nume de român și era alb caucazian. Alfel, nu i se acordau șanse.

În acest moment, există mai mulți jucători străini care ar putea evolua în tricoul naționalei României.

Mario Camora (33 de ani)

De 9 ani evoluează în România. Este unul dintre cei mai buni fundași stânga din istoria Ligii 1, căpitanul celor de la CFR Cluj. Ar putea acoperi foarte bine flancul stâng al defensivei României, acolo unde echipa noastră suferă. De doi ani de zile se vorbește despre convocarea lui, iar în septembrie va împlini 34 de ani, un „bun” argument al scepticilor pentru a spune că „nu e nevoie de el”. În prezent, jucătorul are în lucru toate documentele pentru a deveni cetățean român cu drepturi depline.

Dumitru Cardoso (28 de ani)

De 10 ani se discută despre convocarea sa la națională, de pe vremea când evolua la Napoli. Are câteva meciuri disputate pentru naționalele de tineret ale Italiei, iar înainte de a semna cu Gaz Metan, cariera sa a cunoscut un declin. În Liga 1 și-a revenit, însă șansele de a fi selecționat sunt mici, având în vedere numărul semnificativ de jucători români pe care Mirel Rădoi îi are la dispoziție. Cardoso ar putea juca pentru fie pentru Italia, fie pentru România, ori Brazilia sau Suedia, având în vedere originile sale. În octombrie, atacantul va împlini 29 de ani.

Eric De Oliveira (34 de ani)

I-a trecut vremea lui Eric. În decembrie va împlini 35 de ani. A ajuns în România în anul 2007 și a avut câteva experiențe scurte în străinătate. Clasa și-a demonstrat-o de nenumărate ori în campionatul intern. Dribligurile și pasele cum rar vezi în campionatul intern l-au făcut pe brazilian să fie îndrăgit în România. Este căsătorit cu o româncă și a făcut intens lobby ca să fie chemat la națională, în perioada în care era unul dintre mingicarii campionatului. Eric este cel mai bun marcator străin din istoria Ligii 1 și ani la rând, suporterii au așeptat cu mare interes să fie convocat la națională. Argumentele naționaliste însă, au contat mai mult.

Junior Morais (33 de ani)

Are deja pașaport românesc și s-a integrat bine în fotbalul din Turcia, unde este piesă de bază la formația lui Marius Șumudică, Gaziantep. Antrenorul român l-a propus deja la națională pe fundașul stânga, care a jucat 8 ani în campionatul României. În iulie va împlini 34 de ani și cel mai probabil, este deja o variantă pierdută. Fără dar și poate, este unul dintre cei mai buni fotbaliști străini care au evoluat de-a lungul timpului în Liga 1.

Kehinde Fatai (30 de ani)

Și despre Fatai s-a mai discutat în urmă cu mai mulți ani despre o posibilă convocare, însă partidele disputate la echipa de tineret a Nigeriei au intrat în contradicție cu anumite regulamente realizate de FIFA. Revenit la Astra, nigerianul are „acte de România”, și-a mai revenit în formă și este eligibil pentru convocare. Mai bine de 7 ani a jucat atacantul în campionatul intern, în total.

Billel Omrani (27 de ani)

De 4 ani joacă în România și s-a dovedit un fotbalist bun pentru campionatul intern. Mirel Rădoi s-a arătat interesat să-l naturalizeze pe francez, iar Dan Petrescu a făcut lobby în acest sens.

Takayuki Seto (34 de ani)

Un jucător foarte util, muncitor și eficient la mijlocul terenului, Seto a ajuns în 2007 în România și a avut câteva experiețe scurte în străinătate. Este unul dintre „veteranii-străini” ai Ligii 1. Nu a intrat în planurile naționalei Japoniei, dar la un moment dat, ar fi putut reprezenta o soluție bună pentru România. În prezent, nu și-ar găsi loc.

Alți jucători străini ignorați de naționala României

De-a lungul timpului, s-a vorbit despre mai mulți fotbaliști care ar fi putut ajuta naționala României. Printre aceștia: Harlem Gnohere, Cesinha, Wesley Lopez, Emmanuel Culio, Ricardo Cadu, Pablo Brandan, Fernando Boldrin, Didi. Șansele să fie convocați sunt zero, în condițiile în care cei menționași fie s-au retras, fie au plecat din Liga 1 și nu ar mai putea obține cetățenia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top