Lecții obligatorii de istorie: Muzeele din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi

Fondator & editor
Suntem la mijlocul toamnei, un sezon în care ne putem satisface și mai bine apetența pentru citybreak-uri și totodată, pentru cultură. Din acest motiv, am întocmit o listă a obiectivelor turistice din România încărcate de istorie, ce vor reuși să te transpună excelent în preajma evenimentelor de referință.
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – București
Muzeul Militar, situat la o aruncătură de băț de Gara de Nord, este o adevărată bijuterie a Capitalei. Cu o suprafață uriașă, de peste 20.000 de metri pătrați și peste un milion de exponate, muzeul are o impresionantă colecție de armament de foc, uniforme românești și străine, medalii, drapele, manuscrise, o colecție de aeronautică și alta, de tancuri și tunuri. Mai precis, printre cele mai mari atracții ale muzeului amintim: săbiile lui Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, revolverul inventat de căpitanul Vasile Dimancea, colecția de arme de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, capsula navei spațiale Soiuz 40 și costumul lui Dumitru Prunariu – primul român care a ajuns în spațiul cosmic, uniformele lui Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Elisabeta, Maria, Ion Antonescu.
Muzeul este deschis de miercuri până duminică, în intervalul 09:00 – 17:00. Casa de bilete se închide la ora 16:00, dar îți recomandăm să ajungi acolo până la ora 15:00, pentru că vei intra într-o lume fascinantă în care nici nu-ți vei da seama cât de repede trece timpul.

Muzeul Memorial Sighet – Sighetu Marmației, Maramureș
Dacă ești un împătimit al evenimentelor istorice petrecute în secolul XX, Penitenciarul Sighet este locul în care trebuie neapărat să ajungi. Dacă nu ai studiat prea mult despre abuzurile petrecute în perioada comunistă, o vizită la obiectivul turistic maramureșean îți va deschide apetitul pentru istorie. Locul este celebru pentru faptul că în anii ’50, a ținut încarcerați politicieni, academicieni, economiști, militari, preoți și ziariști anticomuniști. Le-au fost înscenate procese, iar alții au fost trimiși după gratii fără a mai fi judecați. Ani la rând au fost terorizați, au trăit în condiții insalubre și au fost umiliți prin diverse reguli care mai de care mai absurde; erau ținuți în frig, nu aveau voie să se uite pe fereastră. Printre numele grele ale istoriei care au murit în pușcăria de la Sighet se numără Iuliu Maniu, fost prim-ministru și președinte al Partidului Național Țărănesc.
La Penitenciarul Sighet vei putea vizita celulele foștilor deținuți politici, unde sunt expuse și uniformele deținuților, diverse obiecte personale, iar înregistrările audio transmise prin stație te vor introduce și mai bine în atmosferă. Până pe 15 octombrie, muzeul este deschis zilnic, între 09:30 și 18:30, iar din 16 octombrie până pe 14 aprilie 2020, va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul 09:30 – 16:30.

Castelul Peleș – Sinaia
Reședința de vară a regilor României, situată pe Valea Prahovei, este un loc de care n-ai cum să nu te îndrăgostești. Este un castel grandios, conservat excelent, care-ți lasă impresia că Regele Carol I urmează să intre pe ușă în urma ta. Are 160 de camere, printre care se numără: holul de onoare, biblioteca regală, sala de teatru, sala de concerte, apartamentul imperial, sala de consilii, salonul turcesc, dormitorul regal. Carol I, Ferdinand I, Mihai I și Regina Elisabeta sunt doar câteva dintre personalitățile de care se leagă istoria Castelului Peleș, clădire a cărei construcție a început în 1873 și s-a încheiat în 1914. De asemenea, a găzduit și oaspeți de renume ai acelor vremuri, de la scriitori și muzicieni, până la regi și regine. Dintre aceștia, îl amintim pe fostul împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Tot la Peleș au avut întruniri politice importante, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914, când s-a hotărât neutralitatea României în Primul Război Mondial. Lângă Peleș se află și Pelișorul, reședința principilor moștenitori Ferdinand și Maria.
Programul Castelului pentru lunile octombrie și noiembrie este de joi până duminică în intervalul orar 09:15 – 16:15, miercuri în intervalul 11:00 – 16:15, iar marți se vizitează doar parterul, în intervalul 09:00 – 16:15. Dacă vei poposi la Peleș, recomandăm să-ți iei un ghid, pentru a profita la maximum de experiență. Vei fi introdus mult mai bine în poveste, ascultând istoria fiecărei camere și relatări cu privire la tabieturile foștilor suverani.
Muzeul „Prima Școală Românească” – Brașov
Localizată lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul istoric Șcheii Brașovului, „Prima Școală Românească” este un veritabil punct cultural al României. Aici a tipărit diaconul Coresi primele cărți de circulație în limba română, iar de istoria clădirii se leagă personalități importante ale teritoriului românesc. Anton Pann, Ciprian Porumbescu și Vasile Alecsandri sunt doar câteva dintre ele. La Muzeul „Prima Școală Românească” este expusă tiparnița diaconului Coresi, obiecte didactice vechi de sute de ani, plus documente istorice inedite.
Vasile Oltean, de profesie muzeolog, filolog, preot, istoric și profesor universitar este gazda obiectivului turistic, de-al cărui ghidaj se ocupă într-un mod absolut fascinant, plin de căldură și pasiune. Vei afla povestea muzeului încă de la prima cărămidă și îți va fi prezentat cu lux de amănunte și umor fin, fiecare exponat. Muzeul este deschis zilnic, de la 09:00 până la 17:00.
Domeniul Golești (Muzeul Viticulturii și Pomiculturii) – Ștefănești, Argeș
Situat la 10 kilometri de Pitești, ansamblul muzeal a fost construit în secolul XVII de către boierul Stroe Leurdeanu și a fost restaurat de către banul Radu Golescu, devenind astfel Conacul Goleștilor. Domeniul Golești conține Școala Slobodă Obștească, Foișorul Tudor Vladimirescu, Parcul Ansamblului Golești și Muzeul în Aer Liber. Practic, ai impresia că ești un personaj din „Baltagul”, care se plimbă prin satul natal, printre animale domestice și case vechi care totodată, sunt foarte bine întreținute.
Domeniul Golești a fost pentru noi o surpriză plăcută. Nu are o notorietate atât de mare, dar este bine îngrijit și are o puternică încărcătură istorică, o alegere inspirată pentru o escapadă de weekend, departe de traficul agitat al orașului. Domeniul Golești poate fi vizitat de luni până duminică, în intervalul 09:00 – 18:00.
Fondator & editor