Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Român: „Nu poți să te comporți ca un servitor în clipa în care trebuie să te comporți ca un stăpân!” (VIDEO)

Profesorul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a realizat o analiză dură a societății contemporane, într-un interviu oferit pentru Dan Negru.
Istoricul român, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, fost cadru didactic în SUA și Italia, a vorbit despre trendul extremist politically correct (n.r. – cunoscut și drept neomarxism), globalizarea ideologică, dar și despre declinul social și politic al țării noastre, din cauza corupției și a slugărniciei politicienilor din ultimii 32 de ani, cu funcții-cheie, care s-au perindat pe la putere.
Deși SUA și Comisia Europeană transmit din ce în ce mai multe directive și planuri utopice de uniformizare, Ioan Aurel Pop a subliniat faptul că esența umanității este diversitatea.
„Pentru mine, esența umană e diversitatea. Este fundamentală. Pericolul de a nu mai fi oameni este de a mânca, de a ne îmbrăca la fel și apoi, așa cum am auzit că vor unii, să gândim la fel. Asta mi se pare moartea umanității. Noi avem obligația să gândim altfel. Și primul gând al meu e să vă contrazic pe dumneavoastră când spuneți ceva e de bine. Dacă vă contrazic de bine înseamnă că am argumente. Dacă vă contrazic de rău, îmi arătați dumneavoastră ce am greșit.
Încă eu mai cred că avem forța internă necesară să ajungem la echilibru. Noi ne plângem că pe vremea comunismului trebuia să fim toți pionieri, UTC-iști, să stăm aliniați, să strigăm ‘trăiască Ceaușescu!’, dar iertați-mă, acum mergem cam pe același drum.
(…) Eu nu pot să judec o societate (n.r. – evenimente istorice) după maniera mea de astăzi. E ca și cum eu, jurist fiind, am o lege adoptată azi și-l acuz pe un om, în baza acestei legi, pe un om care a trăit acum 30 de ani”, a comentat președintele Academiei Române.
Ioan Aurel Pop: „Suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei”
De asemenea, Ioan Aurel Pop a mai transmis că liderii politici ai statului român ar trebui să renunțe la poziția „ghiocel” în relația cu alte state și instituții internaționale. Oficialii de la București ar avea toate motivele să facă acest lucru, a mai punctat istoricul, care speră la o însănătoșire a societății și a politicii românești.
„Ar trebui să ne cunoaștem statutul, să știți. Dacă ești un popor mediu – noi am fost o țară medie europeană, între cele două războaie mondiale aveam aproape suprafața Italiei, 300.000 de kilometri pătrați. Nici acum nu stăm rău. Gândiți-vă că Marea Britanie are o suprafață de 242.000 de kilometri pătrați, regatul propriu-zis al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar noi 248.000 de kilometri pătrați. Nu e o diferență mare, dar trebuie să ne ținem rangul, să ne cunoaștem statutul. Nu să fim ca Statele Unite, pentru că nu o să putem niciodată, dar nici să ne micșorăm, pentru că suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei, cu toată nimicnicia asta în care ne mișcăm, deși nu mai facem fii și fiice. Deși suntem cu câte un copilaș-doi în familie și ne plângem că e greu, probabil și din comoditate. Deci nu ne ținem rangul.
Un profesor de-al meu, care a trăit 90 de ani și a trăit o parte din viață sub comunism, care a apucat și epoca interbelică, a spus un lucru foarte bun unui șef de stat: ‘noi suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei, altminteri un popor mediu spre mic la scară universală, dar trebuie să ne păstrăm rangul pentru că a fi cel mai numeros popor din sud-estul Europei incumbă o anumită demnitate’.
Trebuie să ne comportăm cu demnitate unde mergem. Nu poți să te comporți ca un servitor în clipa în care trebuie să te comporți ca un stăpân”, a concluzionat istoricul.