„Imnul României, cântec de înmormântare!”. Istoricul Vasile Oltean a făcut dovada

Fondator & editor
Vasile Oltean este o figură emblematică a Brașovului. De profesie preot, muzeograf și director al muzeului „Prima Școală Românească”, filolog, istoric și preot universitar, slujitorul Bisericii „Sf. Nicolae” și-a dedicat aproape 50 de ani studiului de documente istorice de o valoare uriașă, ascunse în timpul regimului Anei Pauker în podul parohiei.
În vârstă de 71 de ani, Vasile Oltean lansează în spațiul public o temă de dezbatere inedită. Potrivit preotului din Brașov, imnul „Deșteaptă-te române!” este un cântec de înmormântare, iar documentele istorice reprezintă dovada în acest sens.
„Am scris până acum opt ediții ale istoriei imnului ‘Deșteaptă-te, române!’. Toată lumea știe că Anton Pann este autor. De fapt, autorul imnului a liniei melodice este Gheorghe Ucenescu, din Șcheii Brașovului! Eu am avut o biografie a lui, în care povestește cum l-a compus aici, în grădină, de față cu Bălcescu și Alecsandri. Andrei Mureșanu, care îi era prieten și care a asistat i-a spus ‘Vino și duminică, și-ți fac niște versuri!’”, a declarat Vasile Oltean.
Vasile Oltean: „Versurile sunt frumoase, dar muzica este tristă”
În opinia părintelui de la „Sfântul Nicolae”, instrumentalul imnului utilizat pe vremea lui Ceaușescu ar fi trebuit să rămână, dar cu alte cuvinte.
„Noi trebuia să rămânem cu primul imn, ‘Tricolorul’. Cuvintele de pe vremea lui Ceaușescu le puteam înlocui și aveam cel mai frumos imn. Cel al albanezilor știți care e? ‘Pe-al nostru steag’, al lui Ciprian Porumbescu! Imnul evreilor e ‘Cucuruz cu frunza-n sus’, al lui Ciprian Porumbescu. Noi l-am aruncat la coșul de gunoi, nu se mai cântă pe nicăieri. Iar cel pe care-l avem acum nu este imn, ci cântec de înmormântare. Linia melodică este compusă pe o octavă foarte joasă. Versurile lui Mureșanu sunt frumoase, înălțătoare, dar muzica este tristă”, a declarat Vasile Oltean [Andi Miron, Evenimentul Zilei].
Fondator & editor