Now Reading
Ia-ți mănușile și hai la sala de box! Ce beneficii îți aduce sportul lui Tyson și Mayweather

Ia-ți mănușile și hai la sala de box! Ce beneficii îți aduce sportul lui Tyson și Mayweather

Boxul, o activitate care aduce o multitudine de beneficii fizice și psihice

Peste tot ți se recomandă să faci mișcare. De orice fel, cât mai multă, doar să nu-ți petreci toată ziua pe scaunul de la birou, în pat și pe canapea. Poate că ești gata să începi lupta cu sedentarismul, ori vrei ca pe lângă greutățile din sală, să vii cu un boost, mai mult dinamism. În orice caz, boxul poate fi o alegere inspirată.

Boxul este cel mai popular sport de contact din lume și totodată, unul dintre cele mai vechi. Mike Tyson, Muhammad Ali, Floyd Mayweather și Joe Louis sunt doar câteva nume care se leagă de această disciplină. Sunt niște giganți care nu mai au nevoie de vreo prezentare. Nu trebuie să ajungi ca ei, deci nu-ți pune frâne, pentru că vârsta și gabaritul nu contează. Tot ceea ce trebuie să ai în vedere sunt beneficiile uriașe pe care le aduce boxul, care te vor ajuta în dezvoltarea ta, ca bărbat.

Practicat sub supravegherea unui specialist, o dată sau de mai multe ori pe săptămână – eventual adiacent clasicului antrenament de fitness, boxul este o activitate sportivă care oferă o mulțime de beneficii, prezentate în rândurile de mai jos.

Sănătate fizică

Boxul pune sângele în mișcare și este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Coroborat cu o alimentație adecvată, dacă ești supraponderal, poți scăpa de greutatea în plus. Mai mult, îți vei îmbunătăți rezistența fizică, deci nu vei mai gâfâi după ce urci 7 trepte.

Arăți mai bine

Reducerea în greutate și efortul susținut, prin mișcările specifice, determină tonifierea și dezvoltarea musculaturii. Printre aspectele mai puțin cunoscute de publicul larg este faptul că boxul ajută la dezvoltarea abdomenului.

Mai exact, pentru a genera viteză și forță, loviturile livrate la țintă trebuie să se facă printr-o ușoară rotire a trunchiului și a șoldului. Astfel, sunt solicitați mușchii oblici din zona abdomenului și intercostalii, mușchi neglijați inclusiv de-un număr semnificativ al pasionaților de fitness.

Umerii, tricepșii, pectoralii și dorsalii sunt alte grupe musculare pe care ți le poți stimula când vei începe să lovești sac.

Sănătate psihică

Ca orice formă de mișcare, boxul ajută la eliminarea axietății, a stresului cotidian. Dar mai mult decât atât, câștigurile la nivel mental sunt multiple: creșterea încrederii în propriile capacități, dezvoltarea determinării și a răbdării, creșterea capacității de concentrare.

Atuuri fizice

Boxul este un sport dinamic, care necesită permanentă mișcare, iar unul dintre cele mai mari beneficii, în special pentru cei care lucrează cu greutăți în sală, este plusul de mobilitate, deci te ajută să scapi de rigiditate.

Mai mult, pe lângă creșterea considerabilă a mobilității, ajută la dezvoltarea vitezei de reacție, îmbunătățește echilibrul și coordonarea, crește forța de lovire.

Util în cazul unei situații de criză

În cazul în care ajungi într-o situație conflictuală care degenerează, boxul este ceea mai utilă disciplină sportivă într-o bătaie de stradă. De regulă, astfel de lupte durează doar câteva secunde. Prima lovitură contează cel mai mult și de cele mai multe ori, este o lovitură de pumn, care poate fi urmată de o serie de pumni.

Schemele scoase din Jackie Chan, loviturile spectaculoase de picior ale lui Boyka sau ale lui Van Damme, ori salturile peste corzi ale lui Jeff Hardy țin doar de industria divertismentului. În cazul unui conflict în stradă, te bazezi ăe loviturile de pumn și rareori, pe proiectări la sol sau pe lovituri joase de picior.

Risc de accidentare mai scăzut

Spre deosebire de muay thai, kickboxing sau mai de curând, artele marțiale mixte, în box, riscul de accidentare este mult mai scăzut, asta pentru că nu expediezi și nici nu încasezi lovituri joase de picior. De asemenea, ești ferit și de proiectări, pentru că în box, lupta nu ajunge la sol.

Și în box pot să apară accidentări, în special la umăr sau încheietură, însă riscurile de a rămâne pe tușă sunt mai mici față de disciplinele prezentate mai sus.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top