Now Reading
Haremul, între mit și realitate. Cine sunt „campionii haremurilor” și unde este legală poligamia

Haremul, între mit și realitate. Cine sunt „campionii haremurilor” și unde este legală poligamia

Mulți întâmpină dificultăți cu o femeie. Dar imaginează-ți cum e să ai un harem întreg! Care e scopul unui harem? Oricine poate avea unul? Care a fost cel mai mare harem din lume? Înainte să răspundem la toate întrebările, hai să vedem ce e de fapt un harem.

„Harem” semnifică „un loc sacru” și este o formă de organizare musulmană. Pentru musulmanii obișnuiți, se referă la locul destinat femeii dintr-o familie musulmană. Sultanii aveau un harem regal, era o forma de organizare complexă, ce avea o ierarhie stabilită de vechime, cât și de unele abilități. De la cele mai tinere femei, novice, care nici nu aveau permisiunea să se întâlnească direct cu sultanul, până la cele mai „coapte” din punct de vedere fizic și psihic.

Haremul avea piețe, băi, bucătării, locuri de joacă, bazaruri și școală. Într-un fel, haremul era un oraș în interiorul orașului.

Scopul Haremului

Pentru a înțelege scopul haremului, trebuie să-ți amintești că toate aceste culturi (în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud) au fost foarte patriarhale, într-un mod care nu este aproape de modul de viață modern. Prin urmare, femeile erau văzute drept proprietatea soților lor.

De asemenea, femeile erau și simboluri de statut. Cu cât sultanii aveau mai multe, mai frumoase și mai iscusite în treburile casnice, cu atât mai mult transmitea o imagine de forță.

La acea vreme, ideea că femeia nu ar trebui să fie văzută în public era destul de comună. Pentru conducători, un harem avea două scopuri majore: eliminarea relațiilor extraconjugale, a infidelităților din partea femeilor, care ar fi afectat grav reputația bărbatului de acasă; manifestarea potenței financiare a domnitorului, prin faptul că-și putea permite să-și țină femeile acasă.

Haremul: istorie și mit

Artiștii acelei perioade și cei de după ei au creat o imagine pur fantezistă despre ce însemna cu adevărat un harem. Majoritatea l-au portretizat ca fiind un loc unde sultanii își satisfăceau poftele carnale și femeile erau tratate precum sclavii. Sună spectaculos, dar e departe de adevăr.

Rolul haremului a fost mult mai complex, iar unele femei au avut, nu de puține ori, o influență majoră asupra sultanului, chiar în probleme legate de politică și de războaie.

Unul dintre cele mai celebre haremuri este cel al lui Moulay Ismail Ibn Sharif (n. 1672 – d. 1727), care a avut cea mai lungă domnie din istoria Marocului. În total, sultanul Moulay a avut  peste 500 de femei și peste 1.000 de copii.

Mongkut (n. 1804 – d. 1868), fostul rege al Thailandei, a avut peste 9.000 de soții și concubine, care locuiau într-un oraș creat special pentru ele, înconjurat de ziduri. Mongkut a fost mai puțin prolific decât Moulay. A avut „doar” 66 de copii.

Haremul în zilele noastre

În peste 50 de state de pe glob, din Asia și Africa este legală poligamia. Este vorba despre țările slab dezvoltate din punct de vedere socio-economic: Pakistan, Iordania, Yemen, Iran, Irak, Siria, Madagascar, Liberia, Tanzania, Ghana etc.

Harta statelor în care este legală poligamia / Foto: Reddit (Lursh123)

Printre celebrii deținători de haremuri se numără sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah (73 de ani), cu peste 700 de femei. De asemenea, un alt harem cunoscut este cel al fostului președinte al Irakului, Saddam Hussein, care a avut peste 500 de concubine.

Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului

Femeile tinere din Europa și America „favorite” pentru haremuri. Drept dovadă, în haremul Sultanului Brunei a fost la un moment dat Miss Statele Unite ale Americii, în anii ’90, care a fost ademenită cu un fals un contract de publicitate. Un număr semnificativ al femeilor din compania șeicilor au fost fie aduse cu forța, fie păcălite: dansatoare, prostituate, câștigătoare de concursuri de modă, modele profesioniste, actrițe sau simple femei, provenite din familii dezorganizate. Există în schimb și femei care au decis de bunăvoie să semneze un contract cu un șeic, sub aripa protectoare căruia să trăiască.

Foto: Sadam Hussein

Cazuri de poligamie au fost descoperite și în țările civilizate. De exemplu, în Canada, un cetățean a fost arestat din acest motiv, în urmă cu 4 ani. Avea nu mai puțin de 27 de neveste și 145 de copii.

În zilele noastre, cei care s-au căsătorit legal, cu cel puțin două femei, sunt obligați să le ofere partenerelor condiții de viață la fel de bune, În egală măsură. În caz contrar, soțiile pot acționa în judecată, dacă se simt dezavantajate.

Hugh Hefner / Foto: Rachel Murray [Getty Images]
Mai în glumă, mai în serios, haremurile sau poligamia s-a manifestat sub alte forme pe continentul american sau european. Hugh Hefner sau Dan Bilzerian cunosc asta cel mai bine. Și un simplu cetățean american, ungur sau român se poate bucura de compania mai multor femei în același timp, prin intermediul unor excursii în care orgiile, alcoolul și drogurile sunt elementele-cheie. Vezi AICI Insula Sexului.

Insula Sexului
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top