Now Reading
George Enescu, „mare muzician” și „mare trădător”. Legăturile artistului cu sistemul comunist

George Enescu, „mare muzician” și „mare trădător”. Legăturile artistului cu sistemul comunist

Astăzi, 4 mai, se împlinesc 65 de ani de la moartea lui George Enescu, considerat cel mai important muzician român. Enescu a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist, dirijor și deputat – după instaurarea sistemului condus de către Georghe-Gheorghiu Dej.

George Enescu s-a născut în 1881, la Botoșani. La 4 ani cânta deja la vioară, iar la 18 ani, era un protejat al Reginei Elisabeta, soția lui Carol I. Cu o activitate împărțită între București și Paris, Enescu a devenit unul dintre cei mai renumiți muzicienii ai lumii. A murit în capitala Franței, în 1955.

George Enescu este pe de o parte considerat un reprezentant strălucit al culturii române, însă, în mod paradoxal, și un trădător de țară. Muzicianul a păstrat relații bune și cu familia regală, dar și cu reprezentanții comuniști. În 1946, chiar a devenit deputat de Dorohoi, pe lista Blocului Partidelor Democrate, controlat de comuniști. Astfel, renumitul muzician a devenit coleg cu Dej și Ana Pauker.

George Enescu a păstrat legătura cu liderii comuniști după plecarea din țară

George Enescu nu a călcat vreodată în Parlament, pentru că din 1946 s-a stabilit în străinătate. A plecat în Statele Unite ale Americii, iar apoi, a rămas la Paris. Evident, plecarea sa a fost aprobată de reprezentanții noului sistem. Considerat un naiv în ale politicii, Enescu și-a păstrat calitatea de membru al Academiei Republicii Populare Române și pașaportul României comunizate până la sfârșitul vieții. George Enescu a susținut concerte și la Moscova, iar colaborarea cu comuniștii ar fi venit la sugestia soției, Maruca.

De asemenea, George Enescu a continuat să corespondeze cu liderii comuniști, Petru Groza și Emil Bodnăraș, și după ce a plecat din țară, precizează istoricul Adrian Cioroianu. De asemenea, artistul nu ar fi reacționat nici după îndepărtarea Regelui Mihai. Din aceste motive, imaginea lui George Enescu este abordată din două perspective: „marele compozitor”, respectiv „marele trădător”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top