Functional training. Ce înseamnă și ce beneficii oferă pentru sănătate [VIDEO]

Editor
Functional training/antrenamentul funcțional este un concept din ce în ce mai des utilizat în sfera wellness, care, de un deceniu, se află într-o puternică evoluție. Ce este de fapt functional training și ce beneficii îți poate aduce, afli în rândurile ce urmează.
Ce este functional training
Functional training reprezintă un stil de antrenament care se bazează, în principal, pe mișcări executate folosind propria greutate a corpului, similare celor pe care le facem zi de zi. Antrenamentul funcțional îmbină exerciții preluate din gimnastica artistică, aerobic, fitness, body-building, haltere și atletism, iar scopul său este dezvoltarea condiției fizice, menținerea stării de sănătate și îmbunătățirea capacității de a face față sarcinilor cotidiene sau anumitor activități sportive.
De altfel, acesta este folosit cu preponderență de militari, de sportivii de performanță, dar și de pacienți pentru recuperarea după accidentări sau care suferă de handicap.
Ce trebuie să știi înainte de a te antrena funcțional
Înainte de a include în rutina ta un astfel de antrenament, este necesar să ai în vedere mai multe aspecte. Astfel, înainte de a începe, trebuie să discuți cu un medic pentru a te asigura că ești apt să depui efort fizic și în ce măsură, deoarece intensitatea și modul de antrenare trebuie adaptate în funcție de eventuale afecțiuni de care poți suferi.
În plus, antrenamentul trebuie adaptat și în funcție de vârstă, pentru că există anumite restricții de care trebuie să ții cont, chiar dacă Functional Training nu impune o limită minimă sau maximă de vârstă. De exemplu, dacă ai sub 18 ani, trebuie să eviți mișcările care pun presiune pe coloana vertebrală. Totodată, persoanelor cu vârsta peste 50 de ani le este recomandat să evite acele exerciții care pun presiune mare pe articulații.
De reținut faptul că bărbaților cu vârsta între 30 și 50 de ani li se recomandă exerciții de forță, pentru că acestea stimulează cel mai bine secreția normală de hormoni, dar în special de testosteron.
Antrenamentul Funcțional este recomandat tuturor persoanelor active care conștientizează, în primul rând, că acesta presupune un efort mai mare decât un alt stil de antrenament, dar și că trebuie practicat treptat, începând cu o intensitate scăzută, pentru a nu suprasolicita corpul. Totodată, acesta trebuie ajustat în funcție de nevoile fiecăruia, de nivelul de fitness și de activitățile pe care le desfășoară corpul în fiecare zi.
Beneficiile functional trainingului
Având în vedere că functional training poate fi practicat de oricine, indiferent de vârstă, este de la sine înțeles că are numeroase beneficii. Printre acestea se numără:
- Îmbunătățirea posturii și reducerea durerilor de spate, prin dezvoltarea zonei abdominale, a zonei lombare și a fesierilor.
- Creșterea rezistenței musculare și crearea echilibrului la nivel muscular, afectat de tensiunile zilnice și un stil de viață haotic. Acest efect se datorează exercițiilor de tonifiere musculară, executate cu intensitate crescută și pauze foarte scurte la intervale mai mari. În plus, antrenamentul funcțional antrenează simultan toți mușchii implicați.
- Arderea grăsimilor, prin practicarea exercițiilor cardio statice sau cu deplasare, a exercițiilor cu propria greutate sau cu diverse accesorii.
- Îmbunătățirea sistemelor aerobe și anaerobe, a forței, vitezei, flexibilității, coordonării, echilibrului și anduranței.
- Contribuie la prevenirea accidentărilor sau la recuperarea corpului după astfel de accidentări.
- Contribuie la creșterea nivelului de energie.
Ce fel de exerciții pot fi integrate în antrenamentul funcțional. Accesorii și echipamente
Antrenamentul funcțional presupune parcurgerea mai multor etape, respectiv:
- Încălzirea corespunzătoare a corpului, pentru prevenirea accidentărilor în timpul antrenamentului. Se începe cu zona superioară și se termină cu zona inferioară și trebuie pregătit fiecare segment muscular.
- Exerciții de cardio executate în diverse modalități, precum alergare, sărituri, genuflexiuni, flotări. Se recomandă ca partea de cardio să dureze în jur de 20 de minute, fiecare set de exerciții să se repete de 3-4 ori, iar fiecare exercițiu să fie executat cel puțin 30 de secunde.
- Exerciții de tonifiere, cu accent pe zona abdominală și pe zona lombară, pentru îmbunătățirea posturii – se poate opta pentru exerciții cu propria greutate (genuflexiuni, fandări, flotări, crunch-uri), ori pentru exerciții folosind accesorii și echipamente, precum greutăți libere, minge, minge medicinală, stepper, bară fixă, paralele, TRX, benzi de rezistență, ketlebell, saci, obstacole, rezistori de viteză, echipamente de box, bănci și altele. Se recomandă ca această parte să dureze 10 minute, fiecare set de exerciții să se repete de 2 ori, iar fiecare exercițiu să fie executat cel puțin 30 de secunde. Trebuie executate, de preferat, în jur de 10 astfel de exerciții.
- Stretching – această etapă este esențială, deoarece, printre altele, favorizează eliminarea acidului lactic din mușchi și reducerea apariției crampelor musculare.
Exemplu de antrenament funcțional [VIDEO]
Editor