Now Reading
Film documentar: Cum văd francezii Revoluția și procesul soților Ceaușescu

Film documentar: Cum văd francezii Revoluția și procesul soților Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu, executați în decembrie '89

În câteva zile se împlinesc 30 de ani de la Revoluție, prilej cu care se organizează în țară diferite manifestații, întruniri la nivel înalt, cu rol simbolic și dezbateri. Totodată, pe data de 23 decembrie se va difuza documentarul „Procesul lui Ceaușescu”, o producție despre cacealmaua din decembrie ’89.

Lecție de istorie în pragul Ajunului. Documentarul francez „Procesul lui Ceaușescu – O revoluție furată”, de Vincent de Cointet, Viasat History se va difuza pe data de 23 decembrie, de la ora 22:00, informează Media Expres.

La 30 de ani după căderea lui Ceaușescu, filmul explorează unul dintre cele mai violente evenimente din perioada prăbușirii dictaturilor socialiste: lovitura de stat deghizată sub forma unei revoluții populare, notează Media Expres.

Filmul de 52 de minute a fost produs de Adam Leibovitz și Jean-François Lepetit, prin Flach Film Production, cu participarea France Télévisions, LCP, Assemblée nationale, RTBF și CNC, cu susținerea PROCIREP – Société des producteurs și a ANGOA.

„Călăii” Ceaușeștilor, dezvăluiri de senzație la 30 de la Revoluție

Generalul Constantin Lucescu – avocatul soților Ceaușescu, generalul Dan Voinea – procurorul soților Ceaușescu, colonelul Ionel Boeru și Gelu Voican Voiculescu, supervizorul procesului, apropiat al lui Ion Iliescu, au făcut dezvăluiri incendiare în luna decembrie 2019, cu privire la „procesul soților Ceaușescu”.

Iată declarațiile personajelor – cheie implicate în procesul din decembrie ’89:

Constantin Lucescu, avocatul familiei Ceaușescu – care de fapt a jucat mai degrabă rolul procurorului, are mustrări de conțiință. Acesta a recunoscut că procesul a fost de fapt o crimă politică.

De asemenea, Ionel Boeru a întărit faptul că procesul a fost doar un pretext în plus pentru execuție. El a declarat faptul că a primit ordin de dinainte din partea generalului Stănculescu să-i execute pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Execuția ar fi urmat să aibă loc chiar și în sala de judecată improvizată de la Târgoviște, dacă lucrurile ar fi scăpat de sub control.

Constantin Lucescu – avocatul soților Ceaușescu – La acel proces – între ghilimele, pentru că nu a fost un proces, a fost o crimă politică, noi am fost singurii teroriști. Am împușcat doi oameni fără probe.

Dan Voinea – procurorul soților Ceaușescu – Sub impulsul evenimentelor de atunci, noi am considerat că am făcut bine ce am făcut. Lumea era pornită împotriva dictatorului Ceaușescu. Altă pedeapsă nu puteam să cerem, decât pedeapsa capitală, pentru că infracțiunile reținute prevedeau pedeapsa cu moartea. Eu zic că s-a făcut dreptate.

Constantin Lucescu – Dacă iau din punct de vedere moral, categoric că pedeapsa este justificată. Dar vă întreb omenește: S-a mai văzut în lume o condamnare fără proces? Nu s-a văzut, domnilor… Cu asta am fost atacați, cu asta s-a distrus ideea de justiție, cu asta s-a instaurat ceea ce spunea un consilier prezidențial, ideea de ‘așa vor mușchii mei’ și așa se instaurează și astăzi dictatul soluției juridice din punct de vedere politic, de asta se instaurează și astăzi abuzul și efectiv, lipsa de justiție (…) Ceaușescu rămâne vinovat, dar eu rămân vinovat că am participat la o crimă și nu la un proces cu toate formele legale îndeplinite.

Colonelul Ionel Boeru – șeful plutonului de execuție al soților Ceaușescu – Cei trei parașutiști care au făcut parte din completul de execuție sunt cei care au primit ordin înainte de desfășurarea procesului, adică li s-a spun că trebuie să-i executăm (n.r. – pe soții Ceaușescu) (…) Au fost patru persoane care ne-au spus că cei doi vor fi executați. Plutonul de execuție a fost constituit de generalul Stănculescu, ni s-a spus cum să executăm și unde. Acestea sunt lucrurile adevărate. Înainte de proces, înaine să facă vizita medicală. Eu i-am dus la vizita medicală, apoi în sala de judecată (…) Am primit ordin să-i împușc pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu, indiferent de victimele colaterale.

Gelu Voican Voiculescu – supervizorul procesului, trimis de Ion Iliescu s-a declarat un mare susținător al ideii că soții Ceaușescu trebuiau să fie uciși pe loc, pentru a fi bifată desprinderea de sistemul represiv. Astfel, potrivit vicepremierului FSN, Nicolae și Elena ar fi urmat să fie executați fără vreun proces, însă Ion Iliescu a venit cu inițiativa ca cei doi dictatori să fie judecați.

Istoria Revoluției din 1989, pe scurt

Revoluția din 1989 a avut loc pe fondul protestelor izbucnite în data de 16 decembrie la Timișoara. Zeci de protestatari au fost uciși la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Pe data de 21 decembrie, arădenii s-au solidarizat cu manifestările anticomuniste începute la Timișoara, iar în data de 22 decembrie au explodat manifestațiile de la București, urmate de cele mai importante orașe din țară: Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Târgu-Mureș, Pitești și altele.

Pe data de 25 decembrie au fost executați soții Ceaușescu, iar noul lider al statului a devenit Ion Iliescu, fost prim-secretar al Partidului Comunist Român. În 1990, Ion Iliescu a devenit președintele României, în urma alegerilor, în care i-a zdrobit pe Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, cu 85%. Tot în mai au avut loc și alegerile parlamentare, unde FSN a câștigat cu 67%, iar Petre Roman – fost ministru al Partidului Comunist Român, a devenit primul premier din perioada post-decembristă.

  • 1104 oameni au murit la Revoluție și 3321 au fost răniți.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top