Now Reading
Economistul Ilie Șerbănescu: „Green Deal este o mascaradă. Va reduce cu doar 9% poluarea mondială”. Cum a ajuns România un stat-colonie

Economistul Ilie Șerbănescu: „Green Deal este o mascaradă. Va reduce cu doar 9% poluarea mondială”. Cum a ajuns România un stat-colonie

Economistul Ilie Șerbănescu e de părere că acordul european „Green Deal”, prin intermediul căruia statele membre UE și-au asumat o tranziție accelerată la „energie verde”, este, de fapt, „o mascaradă”.

România nu poate face față angajamentelor „Green Deal” fără consecințe severe la adresa cetățenilor și a companiilor, susține Șerbănescu. În ultimii 32 de ani nu au fost făcute investiții comparabile nici măcar cu ale vecinilor din regiune, iar Guvernul României a demonstrat deja că a pornit cu stângul. Practic, țara noastră este cel mai puternic afectată de pe continent, atrage atenția fostul ministru al Economiei din anii ’90, în Guvernul Victor Ciorbea.

„Vreau să fie foarte clar. Poate e o politică de viitor. Nu putem să negăm rolul unei decarbonizări a sistemelor energetice într-un viitor pe care însă nu îl poate preciza nimeni. Așa cum este derulat acest program numit Green Deal de către UE este o mascaradă. Este o forțare a unor procese care poate duce la dezastru”, a atenționat economistul, într-un interviu pentru EVZ.

Mai mult, politicile europene de tranziție la „energia verde” sunt o „frecție la picior de lemn”, în condițiile în care cei mai mari poluatori de pe planetă nu se vor alinia măsurilor UE.

„Deocamdată a căzut veriga cea mai slabă, care este România, dar vor cădea și ceilalți. Nu este posibil să faci așa ceva și nu va avea efectul dorit. Dacă UE reușește cu acest program de decarbonizare, de introducere a energie verzi în locul celei fosile, va reduce doar cu 9% poluarea mondială.

Marii poluatori, India, China, Rusia și Statele Unite ale Americii, nu participă la acest program. Nu poți să omori prezentul pentru un viitor complet ipotetic. Asta este problema”, a mai punctat economistul, pentru sursa citată.

În 2019, Guvernul României s-a angajat la nivel european ca până în 2020 țara noastră să producă 24% energie regenerabilă – eoliene, panouri solare, hidroenergie. Politicienii nu au construit mai multe instalații, însă le-au închis pe cele clasice – cele pe cărbune. Pentru că energia produsă de vânt și panouri solare este insuficientă, țara noastră este acum nevoită să cumpere energie pe cărbune din alte state. Mai mult, PSD, PNL, USR și UDMR s-au angajat că vom avea 30,7% energie de la vânt până în 2030. Până în prezent, zero investiții.

În Polonia, guvernul a dat ordin ca pe facturile emise de furnizori să fie notat procentul  din prețul final cauzat de deciziile Bruxelles-ului: 67% până în prezent.

 

Cum a devenit România un stat-colonie, după Revoluție

 

Într-un interviu oferit pentru Antena 3, Ilie Șerbănescu a explicat cum a ajuns România să-și piardă suveranitatea în ultimii 32 de ani.

„O ţară, indiferent de numele ei, dacă pierde controlul asupra economiei, devine colonie. Că vrem noi să îi zicem aşa sau nu… Asta e altă problemă. Rulajul banului este esenţial, cu trei puncte: resursele, energia şi băncile. În măsura în care pierzi aceste puncte, devii o colonie. România le-a pierdut. Se adaugă foarte multe lucruri la noi. Nu mai avem control în comerţ. Bruma de industrie care a mai rămas nu este în mâini româneşti.

(…) Vreau să fac o comparaţie cu ţările din jur şi o să vedeţi că toate suratele României din regiune şi-au păstrat pioni importanţi. Ungaria a păstrat piesa bancară şi piesa de carburanţi. Ei nu au resurse, dar MOL face investiţii în resurse. Nu mai spun de cehi. Ei nu s-au asociat planului german de ‘austeritate cu orice preţ’. Ei nu au urmat prosteala asta la care ne-a obligat Banca Mondială, la monopolul energetic.

La noi există, se numeşte CEZ, se extrage seva şi o trimitem în Cehia. CEZ e statul ceh. Statul român nu există în toată ecuaţia asta. Şi Croaţia. Cel mai mare retailer din Croaţia este un croat. La noi nu mai există un retailer român. Se bat 10 companii străine pe ce a mai rămas”, a explicat Șerbănescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top