Dușul scoțian: Ce este și ce beneficii are pentru sănătate

Editor
Dușul scoțian, cunoscut și ca „dușul lui Charcot”, reprezintă o metodă practicată în special de sportivi, pentru recuperarea după efortul fizic îndelungat.
Deși beneficiile nu sunt atât de cunoscute de către publicul larg, terapia dușului cu apă caldă – apă rece este adesea recomandată pentru menținerea sănătății și îmbunătățirea performanțelor fizice, dar și intelectuale.
Dușul scoțian | Cum se procedează
Tehnica dușului scoțian este cât se poate de simplă și constă în alternanța dintre apa caldă și apa rece. Se începe cu o temperatură normală, suportabilă de organism, apoi se crește progresiv, până ce apa devine fierbinte, și se stă sub jet maxim trei minute.
Ulterior, temperatura apei se scade brusc și se menține pentru aproximativ 20-30 de secunde. Specialiștii recomandă efectuarea unui singur ciclu pentru începători și a maxim 6-7 cicluri pentru cei care au dobândit toleranță la temperaturi ridicate sau foarte scăzute.
Efectele terapeutice ale dușului scoțian
1. Îmbunătățește circulația sangvină și stimulează refacerea musculară
În contact cu apa caldă, are loc fenomenul denumit vasodilatație, prin care fibrele musculare netede din pereții vaselor sangvine se relaxează, producându-se, astfel, intensificarea circulației sângelui. În schimb, apa rece determină vasoconstricția, mai exact, contractarea vaselor sangvine, fenomen ce cauzează o scădere a presiunii sângelui. Astfel, organele interne sunt irigate corespunzător, tensiunea arterială scade, arterele sunt curățate, iar organismul se reface mai rapid în urma efortului fizic.
2. Stimulează creierul, ameliorează depresia și energizează
Dușul scoțian determină oxigenarea optimă a creierului, creșterea nivelului de noradrenalina, dar și îmbunătățirea funcției respiratorii. Prin eliberarea unei mai mari cantități de endorfine, depresia este imediat înlocuită cu o stare de bine, iar organismul este revigorat complet. Specialiștii recomandă efectuarea unui astfel de duș în fiecare dimineață, pentru un boost de energie.
3. Întărește sistemul imunitar
De-a lungul studiilor efectuate, s-a demonstrat că apa rece folosită cât mai des în timpul dușurilor determină o creștere a concentrației plasmei, a numărului de celule T și de limfocite, motiv pentru care virusurile și bacteriile sunt anihilate treptat din organism.
4. Contribuie la scăderea în greutate
Dușul scoțian determină transformarea grăsimii albe în grăsime brună, aceasta din urmă fiind responsabilă pentru generarea căldurii corpului uman. Astfel, prin contactul cu apa rece, grăsimea brună se topește, iar caloriile sunt arse mult mai eficient. Se recomandă efectuarea dușului scoțian, ca terapie, de cel puțin două ori pe săptămână, pentru accelerarea metabolismului și, deci, a pierderii în greutate.
5. Determină creșterea producției de hormoni
Creșterea fertilității masculine este strâns legată de această terapie, care, dacă este practicată dimineața, stimulează producția de testosteron pe toată durata zilei. Potrivit studiilor efectuate, odată ce expunerea la apă caldă se diminuează, nivelul de spermatozoizi crește cu peste 491%, iar mobilitatea acestora se îmbunătățește considerabil.
Contraindicații
Această terapie nu este, totuși, recomandată persoanelor care suferă de astm, diabet, probleme cardiace, hipertensiune arterială, tromboză venoasă profundă, boli autoimune, inflamații ori persoanelor care suportă cu greu schimbările de temperatură.
Editor