„Don’t Look Up!” – REVIEW FILM. O satiră dură și inteligentă a vremurilor actuale, de văzut pe Netflix

Anul 2021 se încheie foarte bine din punct de vedere al filmelor urmărite în 2021. Tocmai am văzut „Don’t Look Up!” / „Nu Priviți în Sus!” pe Netflix, un lungmetraj despre sfârșitul lumii, manipulare în masă și prostie, ce reflectă într-o mare măsură evenimentele petrecute în ultimii doi ani de zile la nivel mondial, în contextul COVID-19.
„Don’t Look Up!” este filmul care nu-ți prezintă explozii pe bandă rulantă, extraterești cu șapte brațe și efecte speciale obositoare. Producția în regia lui Adam McKay este mai degrabă un film care-ți pune în mișcare mintea, o comedie cu accente thriller, chiar o parodie suficient de bine ținută sub control astfel încât satirizează evenimentele reale din ultimii doi ani de zile fără a fi ridicolă.
Filmul conține efecte speciale, bine realizate, fără a fi în exces, astfel încât atenția privitorului să rămână îndreptată către temele principale ale filmului – manipularea și prostia, nu războiul cu cometa, care este, de fapt, doar „cârligul” regizorului și punctul declanșator al evenimentelor ce urmează să se desfășoare.
Distribuție de 10 în „Don’t Look Up!”
Pe scurt, este vorba despre doi cercetători mai degrabă necunoscuți, ce nu fac parte din structurile înalte ale Statelor Unite și care descoperă o cometă amenințătoare. Cei doi oameni de știință trag semnale de alarmă prin toate mijloacele, către președinte, mass-media și NASA, dar se lovesc de multe uși închise. Deși cometa urmează să distrugă viața pe Terra în câteva luni, politicienii, jurnaliștii, cercetătorii sistemului, respectiv multimiliardarii lumii au alte priorități: câștigarea de capital electoral, spectacole grotești, cenzurarea oamenilor de știință care incomodează sistemul și acumularea de averi și mai mari.
Distribuția și jocul actoricesc sunt excelente, cu Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence în rolurile cercetătorilor ce reprezintă „partea binelui”. Rolul lui DiCaprio întâmpină anumite aspecte lipsite de etică întâlnite și în viața reală a oamenilor de știință, în contextul COVID. Se mai adaugă Meryl Streep, în rolul președintelui SUA, obsedat de putere, Jonah Hill, șeful de cabinet incompetent, numit doar pe criterii de rudenie, Cate Blanchett, în rolul jurnalistei „alunecoase” și superficiale, Mark Rylance, omul de afaceri cu imagine de zeu, care controlează politicul, Rol Perlman, cosmonautul idealist, manipulat de lozincile guvernamentale și Ariana Grande, vedeta de carton care ocupă spațiul mediatic cu subiecte sterile.
Criza, oportunitatea perfectă pentru afaceri și politică, în „Don’t Look Up!”
„Don’t Look Up!” portretizează foarte bine diverse tipologii umane, de mare actualitate, prezintă excelent modul în care chiar și instituțiile celui mai puternic stat al lumii pot deveni obediente în fața unor oameni de afaceri extrem de bogați. Pentru că fiecare criză majoră deschide noi „oportunități”, există un scop comun: mai multă putere. Totul, în detrimentul populației.
Pentru atingerea obiectivelor, instrumentele necesare sunt oamenii de știință și jurnaliștii capabili să facă niște compromisuri grave, pentru beneficii pecuniare și funcții. Presa, „câinele de pază al societății” este „dulăul din curtea politicienilor” și „al celor care plătesc mai bine”. Oamenii de știință asumați, onești, care prezintă date clare, sunt îndepărtați, cenzurați.
Merită văzut filmul, spune multe adevăruri într-o manieră destul de hazlie, pe alocuri amintește de „Idiocracy”. Este un lungmetraj care pune la bătaie aparatul critic al privitorilor, probabil că va naște de multe ori întrebarea „DE CE?”, inexistentă în viața reală în special în rândul adepților „politically correct”, care cred orbește în „autorități”.
Calificativul meu pentru „Don’t Look Up!”: 8/10.
Trailerul filmului „Don’t Look Up” (VIDEO)
Fondator & editor