Now Reading
Domeniul imobiliar, puternic lovit de pandemie. Cât de mult au scăzut prețurile

Domeniul imobiliar, puternic lovit de pandemie. Cât de mult au scăzut prețurile

Domeniul imobiliar suferă puternic în timpul pandemiei de coronavirus. Criza medicală, respectiv incertitudinea cu privire la finanțe au determinat proprietarii să se adapteze noilor condiții.

Pandemia de coronavirus a provocat scăderea prețurilor în domeniul imobiliar, atât la casele, apartamentele, garsonierele aflate la vânzare, cât și la cele de închiriat. Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, trendul descrescător are șanse mari să continue.

Cât de mult au scăzut prețurile

Dintre proprietarii care au scos la vânzare un imobil, cei mai mulți au scăzut din preț. 31% dintre aceștia au aplicat o scădere de până la 5%. Totodată, 30% nu au micșorat prețul în perioada pandemiei. 26% au scăzut pretențiile cu 5%-10%, iar 13% au redus prețul cu un procent cuprins între 10-20%.

52% dintre proprietarii care vor să vândă cred că prețurile nu vor mai scădea, în timp ce 22% se așteaptă la reduceri de până la 5%. 70% dintre românii care au apartamente la vânzare sunt deschiși să colaboreze cu o agenție, în schimbul unui comision.

Cât de optimiști sunt proprietarii de imobile

Cei mai mulți proprietari proprietari (36%) se așteaptă să vândă imobilul în 1-3 luni. 27% se așteaptă să vândă în maxim 6 luni, iar 23%, în mai mult de jumătate de an. Cei mai optimiști sunt cei mai puțini. 14% dintre proprietarii intervievați cred că vor reuși să vândă imobilul în maximum o lună de zile.

În ceea ce privește chiriile, 41% cred că vor reuși să bată palma cu viitorul chiriaș într-o lună de zile. 25% sunt optimiști cu privire la încheierea tranzacției în 1-3 luni, 21% cred că vor închiria într-o săptămână, iar cei mai pesimiști sunt cei mai puțini. 13% sunt de părere că vor reuși să închirieze mai târziu de 3 luni de zile.

România, țara cu cei mai mulți proprietari de imobile

În medie, la nivelul Uniunii Europene, 70% dintre cetățeni au propriul apartament sau casă pe propriul nume. România este lider detașat în acest clasament, urmată de Slovacia, cu 91%, Croația și Lituania, ambele cu 90%. La polul opus se situează Germania și Austria, cu 51%, respectiv 55%.

În 2018, 47% din populația UE locuia în apartamente, iar 53% la case. Apartamentele sunt preferate în Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) și Grecia (61%). Irlanda (8%) și Olanda (20%) se situează la polul opus din acest punct de vedere.

Aproximativ 50% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 și 25 intenționează să-și facă un credit ipotecar sau au deja.

_

Un articol publicat de Andi Miron, publicat și pe B1.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top