Now Reading
De la ce partide a luat voturi partidul AUR. Explicația sociologului Vladimir Ionaș

De la ce partide a luat voturi partidul AUR. Explicația sociologului Vladimir Ionaș

Partidul AUR a reușit mare surpriză la alegerile parlamentare 2020. Noul partid antisistem, de dreapta, în contrast cu USR din punct de vedere ideologic, a reușit să strângă îndeajuns de multe voturi ca să obțină un scor bun și astfel, să lase în afară formațiuni precum PRO România, cu Victor Ponta la cârmă și PMP, partidul lui Traian Băsescu. Și totuși, de unde a luat voturile noul partid?

Sociologul Vladimir Ionaș, directorul Avangarde, a explicat pe larg cum a reușit AUR să obțină 9%.

„Prima oară când a apărut AUR cu procent semnificativ a fost acum două luni când avea cam 3% într-un sondaj la nivel național. A existat spirala tăcerii, oamenii nu recunoșteau acum o lună că vor vota cu AUR. Au avut o campanie foarte bine țintită în online.

AUR a rupt o parte din electoratul PSD din Moldova, în Transilvania a rupt din electoratul conservator care vota cu PNL. Au atins Moldova, acolo e partidul care s-a ridicat odată cu scandalul de la cimitirul de Valea Uzului din Moldova, asta se vede acum.

În Transilvania au lucrat foarte mult pe organizațiile vechi ale PRM cu mesajele normale pentru acea zonă, acolo este public mai degrabă antimaghiar decât pro maghiar, iar sorul obținut confirmă asta.

În Republica Moldova, mesajul de unire cu România a adus rezultate, așa că AUR a rupt din rezultatele pe care le obținea Traian Băsescu. Diaspora reprezintă surpriza uriașă, USR nu a reușit să obțină jumătate din voturile din diaspora. AUR a distrus mitul că USR câștigă în diaspora”, a declarat Vladimir Ionaș, la Digi 24.

 

Vladimir Ionaș, sociolog: „AUR și PP-DD au publicuri diferite”

 

De asemenea, sociologul atenționează asupra faptului că AUR și fostul partid al lui Dan Diaconescu prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește publicul țintă.

„Putem compara modelul AUR cu modelul PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu . n.r.), cu toate că s-a adresat unui public diferit față de AUR.

AUR a încercat să atingă tot publicul conservator, chiar radical, care în ultimul an a fost continuu jignit, acelui public care a susținut referendumul pentru familie, ironizat de partidele mari – PNL și USR. Apariția AUR cu acest scor e răspunsul publicului conservator din România la USR”, a explicat Ionaș pentru sursa citată.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top