Now Reading
De ce scade leul în raport cu moneda euro. Cursul valutar, explicat

De ce scade leul în raport cu moneda euro. Cursul valutar, explicat

De la un an la altul, leul pierde din ce în ce mai mult teren în raport cu moneda euro. Și nu doar cu euro, ci și cu celelalte valute, precum dolarul și lira sterlină. Explicația din spatele acestui fenomen o oferă experții în economie. 

Valoarea fiecărei monede este determinată de puterea sa de cumpărare, deci de cantitatea bunurilor și serviciilor produse de economia statului respectiv. Economistul francez Francois Perroux declara că fiecare popor are monedă pe care o merită, în funcție de performanța economiei sale.

Mai precis, principalii factori care influențează cursul de schimb sunt inflația, evoluția contului curent de capital și financiar al balanței de plăți externe, evoluțiile din mediul politic și social. Cu cât inflația țării respective, datoriile externe, tensiunile sociale, deteriorarea și impredictibilatea economică și politică sunt mai mari, respectiv importurile sunt mai mari decât exporturile, cu atât este determinată mai mult deprecierea leului în raport cu moneda euro, dolar sau liră. Aprecierea monedei naționale trebuie să fie în concordanță cu creșterea productivității, eficienței și calității în economia unei țări.

Scenariu pesimist cu privire la moneda euro, pentru anul 2021

Leul continuă să se deprecieze într-un ritm alert, în comparație cu celelalte valute. Datoriile se adâncesc, investițiile guvernamentale în infrastructură și în domeniile care pot fi rentabile pe termen lung sunt infime, importurile sunt din belșug (n.r. – România a importat de 6 ori mai multe fructe și legume decât a exportat).

Factorii menținonați au determinat prăbușirea monedei naționale, de-a lungul timpului. În contextul „crizei COVID”, experții români în economie cred că în primul trimestru al anului 2021, moneda euro ar putea sări în premieră, de 5 lei. În prezent, un euro reprezintă 4,84 lei, potrivit cursului BNR.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top