Now Reading
De ce nu va fi război în Ucraina. Explicația geopoliticianului Dan Dungaciu

De ce nu va fi război în Ucraina. Explicația geopoliticianului Dan Dungaciu

Conflictul Rusia – SUA, cu Ucraina punct declanșator, a fost marcat în ultimele săptămâni de subiectivism, uneori dus la extrem în rândul analiștilor filoamericani sau filoruși. S-au făcut acuzații grave și scenarii hollywoodiene care încă nu s-au adeverit și care nu se vor concretiza, potrivit lui Dan Dungaciu.

Analistul de politică externă propune o analiză mai echilibrată în ceea ce privește conflictul ruso-american. În opinia sociologului, nu va fi vreun război în Ucraina, în ciuda scenariilor alarmiste promovate insistent de presa apropiată Partidului Democrat, din SUA.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române a explicat care sunt, de fapt, interesele Rusiei și de ce nu se isca vreun conflict militar în regiune și cu atât mai puțin un „Al Treilea Război Mondial”.

„Ceea ce contează pentru Federaţia Rusă e să apere Rusia şi Moscova (…). Pentru Federaţia Rusă păstrarea Ucrainei sau neintrarea Ucrainei în NATO şi a Belarus sunt linii roşii, nu sunt opţiuni emoţionale.

E o chestiune strategică. Cu aceste două state în NATO şi în Uniunea Europeană, Rusia devine de neapărat.

În situaţia concretă, masarea trupelor pe care ni le prezintă harta a avut mai degrabă un scop de negociere, nu de invazie. Rusia nu are niciun motiv să invadeze Ucraina, dar are un motiv să controleze aceste teritorii sau să obţină garanţii că aceste teritorii nu se vor duce în NATO niciodată. Aceasta este prima cerinţă.

A doua cerinţă: pe lângă faptul că Ucraina nu va intra în NATO, NATO să nu intre în Ucraina, că NATO foloseşte teritoriul Ucrainei pentru a ataca Federaţia rusă.

(…) Federaţia Rusă, dacă ar vrea să invadeze Ucraina, ar însemna că tot ce am învăţat noi despre ruşi în ultimii ani nu mai e valabil. Tot ce a făcut până acum Federaţia Rusă a fost extrem de bine calculat în termeni strategici, de costuri şi nu rezonează cu nimic o invazie a Ucrainei, nu are cum să controleze Ucraina, chiar dacă o învinge.

Ceea ce vrea Federaţia Rusă acum e să ţină Ucraina împreună şi să controleze Ucraina printr-o bucată din Doneţk şi Lugansk, deci scopul e federalizarea Ucrainei, în aşa fel încât Rusia să controleze acest spaţiu, direct sau indirect.

Toată lumea ştie că un război nu va fi”, este analiza făcută de Dan Dungaciu, pentru Antena 3.

 

O invazie rusă a Ucrainei ar putea determina consecințe nefericite pentru Vladimir Putin

 

Un alt motiv pentru care Rusia nu ar fi dipusă să se arunce într-un conflict militar ar fi costurile politice grave asupra establishmentului de la Moscova. Mai mult, intervenția americanilor ar determina costuri mult prea severe și pentru administrația de la Washington, susține Dan Dungaciu, specialist în politica spațiului ex-sovietic.

„(…) Poate și sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic. Pentru el este un risc enorm. Acest război va pune presiune pe clasa politică din Rusia, inclusiv pe Putin și el știe asta.

Dar inclusiv va schimba establishmentul de putere de la Washington, pentru că o invazie a Rusiei în Ucraina care nu poate fi oprită de un președinte american, înseamnă că acel președinte american nu ne poate apăra nici de Xi Jinping.

Se vor pierde supremațiile în SUA și în Federația Rusă. Toți știu aceste lucruri, toți știu că această invazie trebuie oprită. Mai este acest ‘ciot’, vorba poetului, Ucraina sau domnul Zelenski, care devine, nu-i așa, foarte virulent. Dar eu cred că este o chestiune de timp și în câteva zile lucrurile se vor calma. Nu poți să lupți și cu Estul și cu Vestul în același timp. A fost unul singur care a încercat asta: Nicolae Ceaușescu și n-a sfârșit bine”, a mai punctat Dungaciu, într-un interviu pentru Pro TV.

Nici președintele Ucrainei nu are interesul de a începe un conflict armat, a mai adăugat Dungaciu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top