De ce nu se respectă măsurile anti-COVID-19 și cât de eficiente sunt amenzile. Opinia sociologului Alfred Bulai [EXCLUSIV]

Fondator & editor
Pandemia de COVID-19 reprezintă subiectul de „primă pagină” de mai bine de 8 luni de zile în presa internațională. Orice domeniu de activitate se leagă în mod inevitabil de „noul coronavirus”, care a devenit mai degrabă „vechiul coronavirus”. În România, unde există în continuare un număr semnificativ de cetățeni care nu respectă regulile, se anunță un puternic trend ascendent de infectări și de pacienți la ATI, iar autoritățile au început să aplice din nou sancțiuni. Despre efectele măsurilor coercitive și cauzele care îi determină pe români să nu respecte regulile anti-COVID-19, am discutat cu sociologul Alfred Bulai, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.
Controalele mai dese și măsurile coercitive mai dure nu-i vor determina pe cei care nu respectă regulile să se conformeze, crede Alfred Bulai.
„E specific proastei funcționări administrative din România (n.r. – metoda amenzilor mai mari și mai dese). Că nu se respectă regulile, OK și când și când, vine câte un politician să se dea mare, ca să se respecte regulile. Politica asta, în salturi, de ochii lumii, nu are efecte. Se sperie lumea, dar până la un punct. Cu atât mai puțin în cazul amatorilor teoriei conspirației”, a declarat Alfred Bulai pentru MrNews.ro.
Alfred Bulai: „Exemplele care sunt date în societate pornesc de la elită”
Sociologul a amintit că mesajele și comportamentul policienilor în perioada pandemiei au fost contradictorii, un motiv important care a determinat și mai multă neîncredere în rândul populației.
„Am zis-o mereu și o repet. Exemplele care sunt date în societate pornesc de la elită și aici mă refer la politic. Deocamdată, este stângaci. Acum văd cu mască toți politicienii. pe la început nu purta niciunul mască, ba chiar ne-au și spus că nu e chiar atât de importantă. L-am văzut pe premier fără mască, înconjurat de colegi și prieteni, fumând – și parcă în clădirile guvernamentale nu se fuma. Sunt chestiuni mărunte despre care politicienii nu-și dau seama, că așa se construiește un anumit gen de atitudine.
Noi am exagerat la început starea de urgență. A fost OK să spunem, din anumite motive, ca să nu avem un val mare de îmbolnăviri, iar în câteva săptămâni, oamenii s-au prins că nu avea nimeni nici pe dracu’ și atunci, sigur că nu mai ai încredere. La început, înainte de starea de urgență erau câteva cazuri pe zi, câte doi morți, în starea de urgență sub 100 de pacienți la ATI, dar ei ne îngrijorau ca și cum am fi ca Italia. E ca în povestea aceea cu lupul și Petrică. Dacă-l strigi de prea multe ori, în momentul în care chiar o să vină, nu o să te mai creadă nimeni”, a punctat sociologul pentru MrNews.ro.
Alfred Bulai: „Noi, în fața virușilor, suntem la fel de pregătiți ca omul din Neanderthal”
Alfred Bulai crede că în continuare, politicienii hiperbolizează pericolul COVID-19.
„Nu se poate merge pe teoria conspirației, să spui că nu există niciun virus. Evident, există. Are un gen de agresivitate mai mare decât o gripă banală, dar din datele care există, vedem că atacă în general persoanele vârstnice, cu alte boli. Pericolul nu este la nivelul sugerat. Este hiperbolizat, prezentat atât de dramatic încât isterizează societatea.
Masca are mai mult valoare simbolică, oamenii au impresia că fac ceva pentru a se proteja și a elimina posibilitatea răspândirii virusului. Specialiștii care lucrează în laboratoare cu viruși mult mai periculoși precum, precum Ebola, lucrează cu tubul de oxigen, cu nu mască. Noi, în fața virușilor, suntem la fel de pregătiți ca omul din Neanderthal”, a mai declarat Alfred Bulai pentru MrNews.ro.
Fondator & editor