Now Reading
Ce cantitate de proteină ai nevoie de fapt în fiecare zi. Lista nutrienților pentru fiecare produs din carne în parte

Ce cantitate de proteină ai nevoie de fapt în fiecare zi. Lista nutrienților pentru fiecare produs din carne în parte

Foto: Freepik.com

Proteina este un nutrient indispensabil pentru organismul uman. Fie ea de origine animală sau vegetală, reprezintă un puternic combustibil pentru țesuturile musculare, dar și un nutrient ce contribuie la sănătatea oaselor, a părului și a unghiilor. 

Proteina face parte din categoria macronutrienților, alături de carbohidrați și grăsimi. Ea ajută la creșterea și menținerea masei musculare, repararea țesutului muscular, la îmbunătățirea imunității, la producerea de hormoni și enzime.

Cât de multă proteină trebuie să consumi zilnic

Procentul de proteine variază destul de mult, de la un aliment la altul. Proteinele se găsesc în carne, brânzeturi, nuci și chiar în unele legume și cereale. În cazul brânzei feta, procentul de proteină poate fi de 15%, iar în cazul cărnii de miel, dublu. Așadar, dacă mănânci 100 de grame de vită, cu 30% procent de proteină, consumi 30 de grame de proteină.

Atleții de performanță au nevoie de 0,77 de grame de proteine zilnic – pentru fiecare jumătate de kilogram din greutatea lor, potrivit lui Mark Tarnopolsky, din cadrul Universității McMaster din Hamilton, Ontario. Mai precis, 123 de grame pentru un bărbat de 80 kilograme.

Pentru cei care se antrenează cu moderație, de 3-5 ori pe săptămână, cu antrenamente de maxim o oră, e nevoie de 0,45 de grame de proteine pentru fiecare jumătate de kilogram din greutatea lor. Asta înseamnă că pentru un om de 80 de kilograme, e nevoie de aproximativ 72 de grame de proteină.

Dacă vrei să slăbești, va trebui să reduci numărul de carbohidrați și grăsimi și să crești semnificativ cantitatea de proteină, de la 0,45 la 0,68, pentru un aport caloric consistent.

Ce cantitate de proteină are carnea de porc, pui și pește?

Foto: @calorie_addict (Instagram)
Foto: @calorie_addict (Instagram)

Pentru 100 de grame de carne de porc, vei găsi 27 de grame de proteină și 11 grame de grăsimi, respectiv aprox. 400 de calorii;

Pentru 100 de grame de carne de pui, 24 de grame de proteină și 1,3 grame de grăsimi, respectiv 200 de calorii;

Pentru 100 de grame de carne de somon, 20 de grame de proteină și 13 grame de grăsime;

Pentru 100 de grame de carne de miel, 30 de grame de proteină și 9,4 grame de grăsime, respectiv 300 de calorii;

Pentru 100 de grame de carne de vită, 24 de grame de proteină și 12 grame de grăsime;

Pentru 100 de grame de carne de iepure, 22 de grame de proteină, 2 grame de grăsime, respectiv 173 de calorii;

Pentru 100 de grame de curcan, 30 de grame de proteină, 1,6 grame de grăsime, respectiv 110 calorii.

Alte surse de proteine

Proteina de origine animală este cea mai bogată în proteine, însă o poți găsi și în legume precum fasole, broccoli și spanac, ori în lactate precum ouă, lapte, brânză cottage, telemea, iaurt.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top