Now Reading
Cum verifici rulajul real al mașinii. Samsarii obișnuiesc să dea kilometrii înapoi

Cum verifici rulajul real al mașinii. Samsarii obișnuiesc să dea kilometrii înapoi

Achiziționarea unei mașini second-hand cu kilometri dați înapoi reprezintă un risc foarte mare în România, în condițiile în care interesul pentru mașinile noi este scăzut din cauza slabei puteri de cumpărare, spre deosebire de vecinii europeni. Totuși, ca să nu-ți iei țeapă, există soluții.

Identificarea kilometrilor reali la o mașină second-hand rămâne o provocare pentru șoferi. Samsarii, dar și diverși vânzători care vor să obțină mai mulți bani pentru un autoturism vechi, abordează strategia lipsită de etică a rulajului fals.

Cel mai des se întâmplă cu mașinile aduse din străinătate, în special din Germania. De regulă, nemții schimbă autoturismul personal după 4-5 ani și kilometraj dublu față de cel pe care un șofer din România îl înregistrează anual, datorită infrastructurii rutiere – mai multe drumuri rapide și mult mai calitative, țară mai mare, distanțe mai mari între orașe și regiuni.

 

Cum afli kilometri reali ai unei mașini

 

Pentru a face o achiziție corectă, kilometrii reali pot fi identificați prin:

1. Aproximație: Nu este o metodă certă, dar înainte de orice fel de verificări tehnice, poți aproxima rulajul real în funcție de anul fabricației mașinii. O mașină cu mai puțin de 10.000 de kilometri pe an poate fi un indiciu al unor nereguli. Ia în calcul acest aspect, raportat la data fabricației mașinii.

De asemenea, pentru a determina uzura vehiculului, uită-te cu atenție la interior, la tapițerie, la volan, la capul schimbătorului, mânerul frânei de mână. Cu cât sunt mai tocite, cu atât mai mult a fost uzată mașina și șansele ca rulajul să fie dat peste cap cresc. Aspectul tobei de eșapament trădează, de asemenea, uzura mașinii. La un autoturism cu 50.000 de kilometri parcurși nu te vei trezi cu toba ruginită sau aproape picată. În acest caz, este vorba despre cel puțin 150.000.

2. Verificarea rulajului la service-uri specializate: Se pot afla cu precizie kilometri reali, în funcție de anul de fabricație, marcă și model. La unele mașini se poate determina numărul real al kilometrajului prin interogarea computerului, în cadrul unui service autorizat. Aici ține foarte mult de marca și modelul mașinii și de vârsta ei. De regulă, această procedură se face la reprezentanța auto sau la service-urile autorizate, agreate de reprezentanță.

3. Site-urile de specialitate: Kilometrajul (odometrul) unei mașini poate fi verificat și în aplicațiile sau pe site-urile de specialitate în baza VIN-ului mașinii (n.r. – seria de șasiu). Aceste site-uri colectează date din diverse surse, precum service-uri, reprezentanțe și dealeri. Printre acestea, aplicația online a Registrului Auto Român (RAR), numită „Istoric vehicul”. Verificarea se poate face contra cost.

 

Samsarii-țepari, sancționați de instanță

 

Verificarea kilometrilor reali ai unei mașini trebuie luat în calcul pentru fiecare achiziție, cu atât mai mult pentru că instanțele au început să dea câștig de cauză celor păgubiți. S-a creat un precedent în Craiova, după ce un bucureștean l-a dat în judecată pe oltean în ianuarie 2019 din acest motiv, la care s-au adăugat multe alte vicii ascunse.

Autoturismul a fost cumpărat cu 4.300 de euro, cu 162.000 de kilometri în bord, când de fapt avea 386.000 de kilometri. Țeparul a fost obligat de instanță să restituie cei 4.300 de euro, plus plata a 3.000 de lei cheltuieli de judecată.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top