Cum se folosesc corect cablurile de curent electric pentru bateria de la mașină

Fondator & editor
Fenomenul descărcării bateriei de la mașină este des întâlnit. Cât de mult a fost utilizată, un consumator uitat aprins, temperaturile extrem de scăzute sunt principalii factori care determină „moartea” bateriei.
Pentru rezolvarea acestei probleme, cablurile de transfer al curentului electric sunt obligatorii în trusa din dotare a autoturismului. Cum să le folosești? E foarte simplu.
De ce se descarcă/moare bateria de la mașină
Dacă parcurgi zilnic distanțe mari cu mașina, te poți aștepta la neplăceri create mult mai rapid. Dacă ar fi să vorbim despre o medie, după 2-3 ani de zile încep să scadă performanțele bateriei.
De asemenea, în timpul sezonului rece, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius, puterea bateriei scade cu peste 40%. Așadar, dacă știi că ai o baterie veche, de 7-8 ani, care cel mai probabil, mai are o putere de sub 40%, te poți aștepta la surprize neplăcute în timpul iernii.
Dacă ai o mașină cu motor diesel, ai șanse mai mari să rămâi fără curent. Dieselul are nevoie de mai multă putere pentru a porni.
Cum se folosesc cablurile de curent pentru bateria de la mașină
Pentru repornirea mașinii, ai nevoie de două cabluri de curent speciale, din cupru. Există diferite grosimi pentru diverse motorizări, iar prețul pleacă de la câteva zeci de lei. Sunt două cabluri, unul roșu, altul negru, cu două capete.
Pentru a reporni mașina aflată în pană, mai ai nevoie de un alt autoturism care să te ajute. Capetele cablurilor trebuie conectate la baterie în felul următor: cablul negru, contectat cu cleștelele la bateria ta și a celeilalte mașini, la borna MINUS, iar cablul roșu, la borna PLUS a bateriei tale, respectiv a bateriei care urmează să-ți transfere curent. Niciodată să nu le conectezi invers! Bateria se află la vedere, sub capotă, cu puține excepții.
După ce ai conectat înainte cablul negru, apoi cel roșu, vei observa că sar scântei. E perfect normal, nu ai de ce să-ți faci griji.
Pornește motorul mașinii care transferă curent, pe care-l poți chiar tura la 1.500 – 2.000, în relanti, pentru a obține rezultatul mai rapid. De obicei, e nevoie de câteva minute.
Oprește mașina care transferă energie, mergi la cea aflată în pană și încearcă să o pornești. Dacă tot nu vrea, repetă procesul. Dacă după mai multe încercări nu funcționează, este posibil ca bateria ta să fie foarte veche și să necesite înlocuire. Ideal, este să măsori periodic tensiunea bateriei cu ajutorul unui voltmetru.

Fondator & editor