Cum se face mămăliga. Rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu

Rețetă pentru mămăligă. Mămăliga din mălai de porumb este unul dintre preparatele cu cea mai îndelungată istorie. Se spune că populația de pe teritoriul României o consumă din secolul al XVII-lea, după ce porumbul a fost descoperit de europeni în secolul al XVI-lea.
Cea mai populară și mai simplă „tehnică” cu privire la prepararea mămăligii presupune fierberea în apă. Chef Cătălin Scărlătescu, de la „Chefi la Cuțite” a dezvăluit rețeta sa, în ediția din 21 septembrie 2020.
Rețeta pentru mămăligă a lui chef Cătălin Scărlătescu
Călălin Scărlătescu a recomandat o mămăligă cremoasă unui concurent de la „Chelfi la Cuțite”.
„6,5 litri de apă, un kilogram de mălai. La fiecare kilogram sau litru pui 12 grame de sare și 250 de grame de unt. O fierbi peste 27 de minute. Dai în ea, amesteci (n.r. – cu o lingură de lemn) și o să ai o mămăligă senzațională”, a declarat Cătălin Scărlătescu.
Sfaturi pentru o mămăligă gustoasă
În cazul în care dorești să pregătești o cantitate mai mică, poți folosi 250 grame de mălai, la un litru de apă. Proporția poate fi de la 1 la 4 sau 1 la 6, în funcție de cât de moale/cremoasă sau de tare vrei să fie mămăliga.
Gătește mămăliga la flacără mică-medie, iar când face bule și lingura se menține în mijloc fără să o ții, este gata. Poți răsturna mămăliga pe un fund de lemn sau într-un castron, dacă este mai moale. Mămăliga se va răci și totodată, se va întări.
Un alt aspect important de reținut este timpul de fierbere, care diferă de tipul de mălai, scris de regulă pe ambalaj. Cel grișat necesită mai puțin timp.
Mălaiul se toarnă treptat, nu tot deodată, pentru a obține o mămăligă fină.
Rețetă simplă de mămăligă, pas cu pas
1. Toarnă într-o oală de inox sau tuci un litru de apă, la fiert.
2. Când fierbe, adaugă o jumătate de lingură de sare și încet – pentru a nu se forma cocoloașe, o cană de mălai, în timp ce amesteci în oală.
3. Lasă focul mic și așteaptă să fiarbă. Mai amestecă din când în când, ca să nu se lipească.
4. După ce se evaporă apa, continuă să amesteci mămăliga, iar mai apoi, adaugă două linguri de unt, pentru ca preparatul să fie mai gustos. Continuă să amesteci cu o lingură de lemn.
5. Răstoarn-o pe un fund sau pe o farfurie și poftă mare!