Now Reading
Cum să te descurci cu bani puțini pe timpul crizei: 5 reguli esențiale

Cum să te descurci cu bani puțini pe timpul crizei: 5 reguli esențiale

Pușculiță. Foto: kschneider2991 [Pixabay.com]

S-a terminat cu glumele. Pandemia de coronavirus devine un subiect din ce în ce mai serios, la nivel global. Economiile sunt paralizate, numărul de victime este pe un trend ascendent, iar apogeul se apropie. Cea mai mare provocare este pentru cei care au venituri foarte mici sau chiar deloc.

Incertitudinea planează, iar banii trebuie gestionați cu mare atenție, motiv pentru care am întocmit o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont în perioada crizei de coronavirus, care presupune o criză medicală, dar și economică.

Prioritizează

Scoate de pe listă cheltuielile care nu reprezintă urgențe. Concentrează-te pe priorități, adică alimente, produse de igienă personală și curățenie a imobilului. La coada clasamentului poți pune investițiile pentru autoturismul personal și chiar taxele și impozitele. Asigură-te înainte că ai ce să mănânci, ce să bei, cu ce te spăla, iar mai apoi plătești la stat. Dacă nu ai o sursă de venit, dar ai niște bani strânși, împarte-i înțelept pentru următoarele 3-6 luni, în mod egal. Mai mult, trebuie să ai în vedere că pot să apară cheltuieli neprevăzute (se sparge o țeavă de la baie, se arde un bec etc.).

Amână plata creditului

Dacă te afli în imposibilitatea de a achita creditele, documentează-te și află dacă te încradezi pentru amânare. În cazuri de forță majoră, crize globale precum pandemia de coronavirus, regulile se schimbă.

Acționează calm, cu tact

Este mult mai dificil să iei decizii inspirate în condiții de stres sau de panică. Asta nu înseamnă că trebuie să te faci că problema nu există sau să devii un propagandist al teoriei conspirației. Vezi-ți de rutina zilnică, informează-te din surse de încredere, 10-20 de minute pe zi. Mai mult de atât înseamnă deja timp pierdut. Focalizează-ți atenția pe ceea ce-ți place să faci și pe cei apropiați.

Fă-ți un fond de rezervă

Cel mai bine este să ai un fond de urgență, care să-ți permită să trăiești minim 3-6 luni. Mai exact, în fiecare lună când vin banii, pune o sumă deoparte: 10%-15%-20% din salariu. În cazul în care lucrezi, deci ai o sursă de venit, pune bani deoparte pentru fondul de urgență. Nimeni nu știe cu precizie cât va dura criza, ce se va întâmpla de acum încolo.  Chiar dacă ești în șomaj tehnic, misiunea de a pune bani deoparte nu va fi imposibilă, întrucât în izolare ești scutit de multe alte cheltuieli obișnuite: benzină, loc de parcare și consumabile pentru autoturism, citybreak-uri, mese în oraș, haine, bilete la evenimente și chiar vizite la hairstylist.

Nu împrumuta bani

A împrumuta bani este o practică cu o reputație destul de proastă, prin faptul că de regulă, rupe prietenii, relații amicale și profesionale. Altfel, poți împrumuta doar familiei, persoanelor apropiate, sânge din sângele tău. Dacă te tentează să împrumuți unui prieten, gândește-te înainte dacă îți permiți să faci acel efort financiar, deci dacă te vei descurca fără acea sumă în cazul în care respectivul nu-și va respecta angajamentul în termenul stabilit și cât de prieten îți este de fapt acel individ.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top