Now Reading
Cum să economisești inteligent: Metoda 50/30/20

Cum să economisești inteligent: Metoda 50/30/20

Mulți se plâng că nu le ajung banii. În acest caz, există două soluții: ori produci mai mulți bani, ori economisești. Cea de-a doua opțiune este valabilă chiar și pentru oamenii bogați, care pun sume de bani deoparte, pentru a le reinvesti. Dacă dorești să economisești, trebuie să ai în vedere regula 50/30/20.

Metoda menționată este cunoscută și sub numele de 20/30/50 și nu întâmplător, pentru că acel „20″ trebuie să fie prioritar. Mai exact, acesta presupune 20% din totalul veniturilor tale lunare, pe care trebuie să le pui deoparte. Mai departe, 30% se referă la cheltuielile pentru satisfacerea dorințelor, iar 50%, suma alocată pentru satisfacerea nevoilor de zi cu.

 

Ce înseamnă regula 50/30/20

 

20% – În primul rând, premiază-te pe tine! Lunar, gândește-te înainte de orice la banii pe care-i pui deoparte. Unii oameni de afaceri, respectiv economiști, sunt de părere că banii pe care ți-i permiți să-i economisești sunt cei care reflectă bunăstarea materială, nu cei pe care-i dai pentru satisfacerea nevoilor imediate.

50% – Aici sunt cuprinse chiriile, taxele, impozitele, utilitățile, costurile recurente pentru mașină, abonamentele pentrutransport, alimentele.

30% – Acestea sunt cheltuielile dedicate satisfacerii dorințelor, ultimele ca prioritate, adică cele dedicate pentru city break-uri, achiziționarea de gadget-uri, ieșiri în oraș, achiziționarea de haine, abonamente la sală, Netflix etc. Pentru vacanța mult visată, țintește cei 30% din bugetul disponibil.

 

Stabilirea clară o obiectivelor, condiție obligatorie pentru gestionarea eficientă a bugetului personal

 

O bună planificare înseamnă rezultate semnificative pe termen mediu și lung, dar și o atenție mai mare în gestionarea finanțelor personale, lună de lună. Asta înseamnă „nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma”. Stabilește-ți obiective clare, cât dorești să economisești, deci pe ce perioadă și ce vrei să faci cu banii. Investești în active sau pasive?!

Crearea unui buget personal implică trei paşi: Calcularea venitului lunar, cea a cheltuielilor lunare – inclusiv cele periodice, respectiv analiza bugetului şi urmărirea evoluţiei situaţiei financiare. Practic, trebuie să-ți calculezi diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Optim este să fii pe plus, adică să ai un excedent. Dacă eşti pe minus în mod constant, trebuie să cauţi o soluţie fie pentru creşterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top