Now Reading
Cum să dai „șah-mat” din două mutări. Este cel mai rapid și se mai numește „matul prostului”

Cum să dai „șah-mat” din două mutări. Este cel mai rapid și se mai numește „matul prostului”

Șahul este unul dintre cele mai cunoscute și mai vechi jocuri de strategie din lume. De regulă, se încheie prin „șah-mat”. Cel mai rapid mod de a încheia o partidă de șah este „matul prostului”, care presupune doar două mutări din partea ambilor jucători.

Pentru a da „mat” din două mutări, trebuie să ai și un pic noroc. Trebuie să profiți de mutările proaste ale adversarului. Acesta trebuie să-și descopere regele cu pionii (prima mutare – pion f3, a doua mutare – pion g4). Tu poți începe prima mutare cu pion e6 sau e7, pentru a crea culoar pentru regină. Pentru a doua mutare, muți în diagonală și dai șah-mat regelui jucătorului advers.

Pentru a înțelege mai bine, iată ilustrația de mai jos, prezentată de șahiștii de la Chess.com.

Cum eviți matul din 2 mutări? Nu muta pionii de la f2, un sfat adresat în special începătorilor. Astfel, păstrezi regele în siguranță.

Ce înseamnă de fapt „șah-mat”

„Șah-mat” este metafora irefutabilă a victoriei, sintagma folosită în momentul în care „regele” este amenințat, iar la următoarea mutare a adversarului, nu mai are nicio soluție de salvare. Astfel, este marcat finalul partidei.

„Șah” (shah) este titlul monarhului (regelui) persan, reprezentat simbolic prin piesa corespunzătoare de pe tablă. În limba persană, „mat” are sensul de învins. Există pasionați de șah care susțin că etimologia „șah mat” își are originea în expresia arabă „as-sah mat”, care înseamnă „regele este mort”.

În Dicționarul Etimologic Barnhart, se subliniază faptul că „șah-mat” înseamnă mai degrabă „regele este fără apărare”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top