Now Reading
Cum să câștigi bani relativ simplu, cu investiții minime. Idei pentru surse de venit pasiv

Cum să câștigi bani relativ simplu, cu investiții minime. Idei pentru surse de venit pasiv

România se află pe ultimul loc din UE la educația financiară, unul dintre multele domenii în care țara noastră este codașă. Dar asta nu înseamnă că nu există buni investitori. Trebuie privită partea plină a paharului: într-o țară în care nu mulți sunt prea educați din punct de vedere financiar, ai șansa de a fi cu cel puțin un pas înainte.

De regulă, mulți se întreabă cum pot câștiga bani „rapid și mulți” și eventual, „fără riscuri”. Nu există o soluție magică. Asta este doar un scenariu foarte fericit pentru o persoană care se îmbogățește la loto, doar atât. Există alții care au niște sume de bani, mai mari sau mai mici, puse deoparte.

Oamenii de business fac o diferență foarte clară între active și pasive. Explicat foarte pe scurt, activele sunt cele care-ți aduc bani, pasivele sunt cele care-ți consumă din bani. În general, oamenii săraci și cei cu venituri medii investesc în pasive, adică haine, telefoane mobile, mașini, iar cei bogați, cea mai mare parte din bani o direcționează către active. Investesc în viitoare surse de venit.

Oamenii bogați sunt cei care știu foarte bine că banii sunt și trebuie să fie mereu în mișcare. Ei nu trebuie ținuți „la saltea”, pentru că în timp, se devalorizează, realitate cu care s-au confruntat mulți dintre părinții și bunicii noștri, în special în anii ’90, după Revoluție. De aceea este foarte important să știi cum, cât și unde să-ți investești banii pe care lună de lună îi pui deoparte. Există soluții, rămâne ca tu să hotărăști ce este mai bine pentru tine.

 

Investiții în imobiliare

 

Investițiile în imobiliare sunt printre cele mai cunoscute și totodată, printre cele mai solide soluții, în vederea asigurării unui venit pe termen lung. Poți achiziționa un imobil fie prin intermediul unui credit, pe care să-l achiți parțial sau total din chiria încasată, pentru a nu simți o povară financiară, asta dacă bineînțeles, ai cum să faci acest lucru.

Imobilul, o garsonieră să spunem, poate fi închiriată standard, lună de lună, ori în regim hotelier. Cele în regim hotelier asigură venituri mai mari, în special dacă sunt localizate în puncte importante ale orașului. Persoanele care vin din provincie se orientează către puncte de interes, în zone accesibile. Închirierea în regim hotelier implică un risc mai mare – depinde de sezon, contextul socio-economic și presupune mai mult timp dedicat.

Închirierea lună de lună a unui imobil – rămânem la exemplul garsonierei, pentru că se închiriază mult mai ușor, cel puțin în București, atrage un randament anual de 7-10%. Aici includem și eventualele riscuri, reparații și așa mai departe. Într-un scenariu optimist, pentru o garsonieră ieftină, de 25.000 de euro și o chirie lunară de 200 de euro (2.400 de euro anual), randamentul este de 9,6%. Astfel, creditul îți va fi acoperit în 10,4 ani. Dacă vei mai adăuga încă 200 de euro plată lunară la credit, vei putea începe să-ți amortizezi investiția după 5,2 ani, statistic vorbind.

O altă variantă de luat în calcul este subînchirierea proprietăților. Există proprietari plecați în străinătate care au o proprietate sau și mai bine, mai multe proprietăți de care nu au timp să se ocupe. Dacă proprietarul este de acord cu subînchirierea lor, poți ieși lunar pe profit, prin gestionarea lor în regim hotelier. În acest caz, veniturile pot fi duble sau triple față de închierea lunară, în funcție de sezon și de cerere.

 

Investiții la bursă

 

Există mai multe prejudecăți legate de tranzacționarea la bursă: „trebuie să fie expert economist”, „trebuie să fii bogat”, „e un joc bazat exclusiv pe noroc”, „e o țeapă”. Cei care fac astfel de afirmații se pronunță doar din auzite, de la alte persoane care povestesc tot din auzite, nu din propria experiență.

Ai nevoie să te informezi, dar nu-ți trebuie diplomă de Business la Londra. Poți tranzacționa mărfuri precum aur și argint, cryptomonede, valută, dar și acțiuni la bursă. Miza este să cumperi cât mai ieftin și să vinzi cât mai scump, la momentul oportun. Dacă te hotărăști să cumperi acțiuni la Apple de exemplu, trebuie să urmărești istoricul, cum a evoluat valoarea acțiunilor în ultimele zile, săptămâni și luni, să fii la curent cu cât mai multe informații de actualitate despre compania respectivă, pentru ca apoi să-ți poți crea anumite perspective, în vederea stabilirii momentului oportun, pentru vânzarea acțiunilor.

Tranzacționarea la bursă reprezintă într-adevăr un risc, dar norocul nu are rolul central, precum jocul de bingo, ruleta, pokerul chiar sau pariurile sportive. Investițiile în S&P 500 – cele mai puternice companii publice mari, majoritatea americane, asigură un randament de 8% în 2021, estimează specialiștii.

Alți investitori cu experiență recomandă investițiile în start-up-uri, în special în zona IT, care pot aduce randamente chiar de 15%. Indiferent de tranzacție, o analiză eficientă este obligatorie.

Pentru acțiunile internaționale există diverși brokeri – platforme online de trading. Printre acestea, Robinhood, Interactive Brokers, eToro, XTB, Tradeville, Revolut. Analizează cu atenție condițiile impuse de fiecare broker. Vezi ce comisioane percep pentru buy/sell, pentru retragere și ce platformă te atrage mai mult din punct de vedere vizual.

De asemenea, și pentru România se pot tranzacționa acțiuni, la Bursa de Valori București.

Fonduri de investiții

 

Cunoscute și sub denumirea de fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, fondurile de investiții sunt niște entități care au ca principal scop atragerea și punerea la comun a banilor mai multor investitori privați. Prin această modalitate investițională, chiar și în cazul investirii unor sume mici, investitorul beneficiază de expunerea față de întreg portofoliul fondului, ceea ce îi asigură o diminuare a riscului considerabil.

Cu alte cuvinte și mai pe înțelesul tuturor, aceste fonduri mutuale sunt o modalitate de a ajunge la profit, în echipă cu alți investitori, urmând ca acesta să fie împărțit într-un mod proporțional cu sumele puse la bătaie de fiecare.

Instituțiile bancare oferă posibilitatea de a investii prin intermediul acestor fonduri, care pot aduce un profit, de 5-10% anual. E o alternativă pentru investițiile independente la bursă, dar gestionate de un manager de fond, cu experiență în domeniu. Din eventualul profit, evident, banca încasează un anumit procent, deci câștigurile pot fi mai mici decât la investițiile clasice la bursă, dar profitul poate fi mai sigur pentru persoanele fără expertiză, respectiv pentru cei care nu doresc să investească timp în acest sens.

 

Împrumuturi rapide

 

Dacă ai o sumă mai mare de bani pusă deoparte, o poți fructifica prin gestionarea unei afaceri în domeniul împrumuturilor rapide. Din ce în ce mai mulți oameni apelează la astfel de servicii, pentru a evita birocrația și dobânzile mari ale băncilor.

Îți deschizi o firmă, îți creezi o platformă prietenoasă, investești în marketing. Costurile cu personalul și utilitățile sunt minime, pentru că vorbim despre un business care poate fi gestionat doar de o persoană, adică de tine.

 

E-book-uri, website

 

O altă sursă de venit pasiv poate fi realizarea și publicarea unui e-book sau crearea unui website bine optimizat SEO, prin care să oferi internauților conținutul care răspunde nevoilor unui public larg sau nișat, content la care tu, în calitate de autor, să te pricepi, să aduci plusvaloare și nu să-l tragi la indigo de pe alte platforme.

Dacă dorești să publici o carte, în format fizic sau online, există site-uri dedicate, care se ocupă cu acest lucru, iar profitul se împarte între tine și platforma respectivă.

 

Obiecte de artă, antichități

 

Obiectele de artă, antichitățile, reprezintă o investiție pe termen lung. Uneori, valoarea anumitor articole poate crește semnificativ abia peste zeci de ani. Aspectul, respectiv starea de funcționare, evenimentele istorice, contextul social se numără printre elementele care influențează valoarea unui obiect vechi. Nu orice obiect vintage sau retro va deveni valoros peste ani, de aceea este nevoie de o bună capacitate de analiză.

Printre investițiile celebre, inspirate în domeniu se află cele din domeniul auto – cazul lui Ion Țiriac, care a recunoscut că afacerile cu mașini vechi i-au adus profituri uriașe, vânzarea calculatoarelor vechi de la Apple, primele modele, pentru milioane de dolari în ziua de azi. Poți fi un Ion Țiriac la scară mai mică, dacă ești pasionat de mașini și ești înzestrat cu răbdare. De asemenea, poți anticipa piesele vintage ale următoarelor decenii, precum primele console PlayStation, care la un moment dat, vor deveni piese de muzeu pentru viitoarele generații.

 

Recondiționare electronice, bijuterii etc.

 

Obiectele care prezintă anumite defecte fizice sau probleme tehnice se vând mai ieftin și se și pot negocia, pentru a le achiziționa chiar și mai ieftin. Multă lume este gata oricând să le vândă aproape gratis. Le poți achiziționa la sume infime, la poți repara și scoate la vânzare, pentru a obține profit: mașini, telefoane, laptop-uri, ceasuri etc.

Dacă-ți găsești un service, respectiv unul sau mai mulți colaboratori pe partea de service, poți obține tarife la reparații și mai mici decât cele obișnuite.

 

Depozite bancare

 

Depozitele bancare clasice, respectiv conturile de economii sunt printre cele mai frecvente, cele care necesită cea mai puțină implicare din partea deponentului și cele mai sigure metode de gestionare a finanțelor, dar sunt și printre cele mai puțin rentabile. În general, dobânda este de până la 1%, ceea ce odată cu trecea anilor, cu creșterea inflației de 3-4% anual, duce tot în pierdere. Oricum, este o soluție mai bună decât a ține banii la saltea, care se devalorizează și mai tare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top